Amsterdam

Med flyg tar det oss endast två timmar att nå Amsterdam som i år är skådeplats för en rad uppmärksammade utställningar och kulturevent. Genom såväl utställningar som pampiga tulpanverk och en resa i konstnärens fotspår uppmärksammas i år de 125 år som gått sedan Vincent Van Goghs bortgång. Som om inte det vore nog pågår just nu en unik utställning på Rijksmuseum med verk av Rembrandt och därutöver erbjuder staden spännande hotell, toppklassiga restauranger och mysiga kvareter att strosa runt i.

Utanför The Royal Concertgebouw
Utanför The Royal Concertgebouw

MUSEUM

En rad spännande utställningar väntar Amsterdam detta år, varav två innefattar de Holländska mästarna Rembrandt och Vincent Van Gogh.

Den storslagna utställningen "Late Rembrandt" visas just nu på Rijksmuseum där ett 90-tal verk ur Rembrandts konstnärskap från åren 1652-1669 ställs ut. Utställningen är på många sätt unik då konstverk från en rad stora museum och privata samlingar runt om i världen har lånats in för att ge en övergripande bild över hur Rembrandts sista år som konstnär såg ut. Utställningen pågår fram till den 17 maj.

Stedelijk Museet ligger strax intill Van Gogh-muséet och Rijksmuséet och är tillägnat modern- och samtida konst samt design. I slutet av mars öppnar deras utställning The Oasis of Matisse som är den största utställningen med verk av Henri Matisse som visats i Nederländerna. I utställningen visas verk av Matisse sida vid sida om målningar och skulpturer från Stedelijks egna samling, vilket kastar nytt ljus på de olika konstnärskapen i utställningen.

Van Gogh-museet innehar den största samlingen av målningar och teckningar från Vincent Van Goghs tio år långa karriär som konstnär, däribland målningen "Solrosor". Genom de många brevkonversationer som finns bevarade mellan Vincent och hans bror Theo upplever man som besökare en närhet till Vincent och hans familj, samtidigt som man ges en djupare förståelse för hans på många sätt händelserika liv och hur det kom att påverka hans konst. Utställningen är överlag mycket pedagogiskt uppbyggd och erbjuder flera verk av andra konstnärer som var verksamma under samma tid, däribland Gauguin som Van Gogh tidvis bodde tillsammans med. Med anledning av att det i år är 125 år sedan Vincent Van Goghs bortgång, öppnar i september en ny utställning med målningar av Edward Munch och Van Gogh. De över 100 verken i den kommande utställningen syftar till att visa på Van Gogh och Munchs mycket personliga och expressionistiska stil som de båda utövade trots att de troligtvis aldrig träffade varandra.

Samtliga museum är mycket välbesökta och vi kan varmt rekommendera att ni förköper era entrébiljetter.

 

Utanför The Royal Concertgebouw
Utanför The Royal Concertgebouw

KULTUR

Amsterdams konserthus Concertgebouw rankas som ett av de tre bästa i världen på grund av sin fantastiska akustik. Konserthuset ligger sida vid sida om de stora museerna vid Museumplein. Den majestätiska byggnaden är inte bara skådeplats för klassiska konserter, du har även möjlighet att avnjuta champagnebruncher, middagar och goda efterrätter i deras cafédel. På onsdagar kring lunchtid sker orkesterns generalrepetitioner och du kan då gratis avnjuta vacker musik.

Vincent Van Gogh är på allas läppar detta år, såväl i Amsterdam som i Frankrike och Belgien. En rolig upplevelse för dig som har lite extra tid är att följa i Van Goghs fotspår. I år planeras flera utställningar och event på de platser konstnären bodde på, vilket bland annat innefattar Paris, Arles, Saint -Rémy-de-Provence och Auvers-sur-Oise.

Läs mer om det här.

Tulpaner är för de flesta starkt förknippade med Amsterdam. En dryg halvtimme utanför Amsterdam finner ni den vackra parken Keukenhof, där miljoner tulpaner inom kort väntas blomma. Även här uppmärksammas Van Gogh lite extra då tulpanerna planterats likt hans målningar. Parken är öppen åtta veckor per år under den tid tulpanerna blommar, så har ni planerat en resa till Amsterdam i vår rekommenderar vi er att inte missa denna färgfest!

 

Spiegelkvarteren
Spiegelkvarteren

ANTIKHANDEL & MARKNAD

Inte långt ifrån Rijksmuseet finner vi Spiegelkvarteren som i nästan 100 år varit hem för en rad gallerier och antikhandlare. Det bjuds på såväl holländsk konst och konsthantverk som kinesiskt porslin, nutida konst och 1900-tals konst. I dessa trakter finner ni även flertalet vintagebutiker och vi tipsar er om att avsätta ett par timmar i dessa kvarter.

I november varje år slås portarna upp till PAn beläget i RAI, vilket är en stor kongress och utställningshall i Amsterdam. Under en vecka pågår sedan Amsterdams finaste mässa där dryga 100-talet antikhandlare ställer ut. Unika föremål och antikviteter från världen över erbjuds, även om det på senare år har kommit att säljas allt mer samtida konst och fotografi.

Amsterdam har sedan 1800-talet varit plats för en rad marknader. Idag hålls det veckovis ett tiotal marknader och vid speciella högtider och säsonger tillkommer ytterligare ett par.

Antiekcentrum är beläget mellan Looiersgracht och Elandsgracht och erbjuder allt ifrån antikviteter och konst till smycken, silver och kuriosa. Bland de 70-tal utställarna lovar vi att ni finner vad ni söker.

Som tulpanernas huvudstad vill vi även slå ett slag för blommarknaden i centrala Amsterdam. Längst med kanalen Singel ligger blomsterstånden sida vid sida och erbjuder tusentals tulpanlökar.

Hotel 717
Hotel 717

HOTELL

Om du vill testa på att bo i ett av de ståtliga kanalhusen i Amsterdam ger Seven one Seven dig en upplevelse värt namnet. Hotellet har nio rum (varav två sviter) uppkallade efter olika författare och kompositörer. Den sista tillbyggnaden på huset tillkom år 1810, vilket speglas i inredningen. Det innebär dock inte att du kommer sakna några som helst bekvämligheter. Hotellet erbjuder såväl afternoon tea i "biblioteket" som möjligheten att avnjuta ett glas vin eller två i den vackra salongen, allt inkluderat i rumspriset. Med de många extra detaljer som hotellet bjuder på, i allt ifrån ljus och färska blommor till förfriskningar vid ankomst, är det inte förvånande att detta hotell anses som ett av Amsterdams främsta.

Hotell Roemer är inrymt i en gammal 1700-tals herrgård i hjärtat av Amsterdam. Med gångavstånd till museidistriktet samt Liedseplein med sina många restauranger, barer och caféer, är läget perfekt för att utforska staden. Inredningen är en mix av gammalt och nytt och präglas av det tidstypiska från den gamla herrgården tillsammans med moderna designklassiker i möbelväg. Hotellets lounge erbjuder avkoppling vid en öppen spis och intim cocktailbar och utanför finner ni en fridfull Zen-trädgård, perfekt för varmare dagar.

På Art'otel kan du njuta av ett riktigt lyxigt boende samtidigt som ögat kan vila på de många konstverk som finns utplacerade på hotellet i och med deras samarbete med Atelier Van Lieshout. 5 & 33 är en välbesökt mötesplats för såväl lokala invånare som turister och innefattar både ett galleri, ett bibliotek, en lounge och en bar samt en populär restaurang. Hotellet har även en konstintendent på plats som visar gästerna de mest spektakulära verken och installationer som hotellet kan stoltsera med. Besök gärna detta hotell även om du inte planerar att bo här, det har som sagt mycket att erbjuda!

Fa Peekelharing
Fa Peekelharing

RESTAURANG

Restauran La Rive är inrymt i ett av stadens mest formidabla hotell och har en kundkrets som påminner om hotellets gäster; rockstjärnor, kungligheter och andra dignitärer. Det är inte helt lätt att få ett bord på La Rive men planerar du din resa i god tid, rekommenderar vi att du bokar ett besök här samtidigt. Restaurangen ingår i Michelin-guiden och kommer ge dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Fantastiska rätter och viner av generösa årgångar tillsammans med fenomenal service är vad som väntar dig vid ett besök på La Rive.

Guts & Glory är en nyöppnad restaurang. Deras koncept går ut på att under en halvårsperiod servera ett slags kött åt gången, varpå de sedan byter till ett annat. Restaurangen arbetar enbart med de finaste råvarorna till sina fantastiskt komponerade rätter. På menyn just nu är det Bressekyckling som gäller och tarbot och framöver väntar Wagyu-nötkött och Iberico-gris på menyn i denna nya och hippa restaurang. Stället slog upp portarna i januari men är redan superpopulärt, så se till att boka bord i tid.

Fa. Pekelhaaring är en modern, italiensk restaurang. Interiören, som är en härlig blandning av vintage uppblandat med modern design, bidrar till den sköna och avslappnade stämningen som råder på restaurangen, trots att den ofta är fullbokad. Maten är lika fantastisk som inredning och dessutom mycket prisvärd. Fa. Pekelhaaring är ett perfekt ställe för en avslappnad middag.

 

Paradiso
Paradiso

BAR & KLUBB

Craft & Draft är det perfekta stället för den som gillar öl. De erbjuder hela 40 olika ölsorter på fat och när du hittat din favorit kan du även köpa med dig den hem, då tappas ölet i en liters-flaskor. Utöver de många fatölen har de även 100 olika sorter på flaska att erbjuda. Ägaren har tidigare varit verksam inom möbelbranschen och till skillnad från många andra "ölhak" är inredningen här ljus och modern med snygga trästolar och industrilampor. Craft & Draft är klart värt ett besök.

Inrymt i en tidigare kyrka sedan 1968 finner ni Paradiso, ett av de mer populära ställena i Amsterdam där atmosfären och akustiken har blivit internationellt känd. Under de senaste åren har det utvecklats till något utav ett kulturcentrum och förutom nattklubb erbjuder Paradiso även föreläsningar, teater och klassisk musik. Byggnaden i sig är fantastisk och du kommer inte vara besviken efter en kväll här.

Vesper Bar ligger i ett hörn utanför livliga Haarlemmerstraat. När du kliver in i denna eleganta cocktailar känns det nästan som att kliva direkt in i en scen från Mad Men eller någon av de tidigare James Bond-filmerna (detta kan förstås bero på många av de James Bond-föremål som finns utplacerade runt om i lokalen). Cocktails är kanske inte det Amsterdam annars är mest känt för, men Vesper har definitivt höjt standarden för detta! Ett måste om du är här under en lördag eller söndag, är att prova deras "high tea cocktails".

 

Coffe Concept
Coffe Concept

CAFÈ

När du utforskar allt som Amsterdam har att erbjuda föreslår vi ett stopp på Dr. Blend. Här kan du välja och vraka bland massor av energirika färskpressade juicer samt lättare hälsosamma rätter. Sitt ner en stund eller ta juicen med dig då du fortsätter upptäcka staden. Du kan även köpa ekologiska skönhetsprodukter och kläder i butiken.

Café Bar Brå är ett café med en känsla av att befinna sig i någons vardagsrum. Inredningen består av framförallt vintagemöbler och mycket växter och är det perfekta stället att avnjuta en lättare matbit och god kaffe på. På helgerna presenterar Bar Brå även olika utställningar. Som på många andra ställen i Amsterdam, kan du här förena kultur med en god bit mat och något att dricka.

Coffee Concept är ett lite annorlunda men kul ställe. Här hittar du ett café, ett galleri och en marknads- och kommunikationsbyrå under samma tak. Hit kan du alltså gå för att avnjuta en varm kopp, titta på konst och samtidigt få råd inom kommunikation.

 

MISSA INTE...

Ett besök på den lilla ön precis norr om centralstationen. Området håller allt mer på att utvecklas till ett nytt kulturområde och är just nu ett av de lite mer hippa områdena i Amsterdam.

 

Kontaktuppgifter till samtliga platser finner ni HÄR!