Återvunna vapen blir fredsskulpturer

I slutet av juni kommer flera skulpturer som tar avstamp i Carl Fredrik Reuterswärds klassiska “Non-Violence” att auktioneras ut på Sotheby’s.

Återvunna vapen blir fredsskulpturer

Non-Violence, revolvern med en knut på pipan och mynningen riktad uppåt skapades år 1985 av Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016). Den svenska konstnären, som hade lärt känna John Lennon och Yoko Ono i Schweiz år 1963 formgav den idag ikoniska skulpturen till minne av musikern, tillika fredsaktivisten Lennon efter att han sköts i New York i december år 1980.

The Non-Violence Project Foundation är en icke-vinstdrivande organisation som aktivt arbetar mot våld och för fredliga lösningar genom utbildningsprogram och har använt Reuterswärd skulptur som symbol för sitt arbete sedan organisationen grundades år 1993.

Foto: The Non-Violence Project.
Foto: The Non-Violence Project.

Under de nästan 35 år som förflutit sedan Reuterswärds ikoniska skulptur skapades har den desarmerade revolvern blivit en internationell symbol för fred. Genom ett unikt samarbete mellan The Non-Violence Foundation och IM, Internationell Människohjälp, har verket laddats med ytterligare mening och symbolik: för första gången har Non-Violence tillverkats i Humanium Metal, det vill säga metall från vapendestruktion av beslagtagna illegala vapen i Centralamerika.

Projektet stöttas av bland andra Dalai Lama, som signerat ett av de nya exemplar av Non-Violence som tillverkats av nedsmälta vapen. Dalai Lamas skulptur kommer att auktioneras ut av Sotheby’s i London den 27 juni. Dessutom kommer en större version av Humanium Metal Non-Violence-skulpturen att placeras i staden Dharamsala i nordvästra Indien, från vart den tibetanska exilregeringen verkar. Intäkterna från försäljningen kommer att användas i det arbete de både organisationerna IM och The Non-Violence Foundation bedriver.

Utöver det signerade exemplar som auktioneras ut av Sotheby’s säljs mindre versioner i begränsad upplaga till fast pris via The Non-Violence Foundation. Skulpturerna är exakta replikor av Reuterswärds originalskulptur, vilken tillverkades i brons och idag befinner sig i Moderna museets samlingar.

Paul McCartney, ‘Music for Peace’, hand-painted limited edition, 19 cm. Foto: The Non-Violence Project.
Paul McCartney, ‘Music for Peace’, hand-painted limited edition, 19 cm. Foto: The Non-Violence Project.

Utöver Dalai Lama har även andra kulturpersonligheter, som Yoko Ono, Paul McCartney, Patrizia Gucci, Ringo Starr, Muhammad Ali och Håkan Hellström satt sin egen prägel på verket, som även de säljs av The Non-Violence Foundation.

Upptäck the Non-Violence Project på Barnebys!

Annons
Annons