Charlotte Perriand och de två Jeanneret stjäl showen på Aguttes

Den berömda arkitekttrion Charlotte Perriand, Le Corbusier och Pierre Jeanneret har sedan 1930-talet fått design-hjärtan världen över att klappa lite snabbare. När det franska huset Aguttes håller auktionen ”Design” den sjunde maj är trion välrepresenterad.

Le Corbusier, cirka år 1956. Foto: Aguttes.
Le Corbusier, cirka år 1956. Foto: Aguttes.

Charles-Édouard Jeanneret, var en fransk arkitekt, konstnär och teoretiker som föddes år 1887. Han är mer känd under pseudonymen ”Le Corbusier”, vilken han började använda på 1920-talet. Le Corbusier var en av upphovsmännen bakom magasinet L'Esprit Nouveau, en tidskrift som definierade den nya, franska avantgarde-rörelsen. Under samma årtionde började arkitekten även att utforma konceptet bakom Unité d'habitation, en teori om modern bostadsdesign. Det är kanske just de teorier om arkitektur, bostäder och hemmet som Le Corbusier är mest känd för.

Vill du läsa mer om Pierre Jeannerets arbete  och liv? Klicka här!

Pierre Jeanneret, skrivbord i teak, cirka år 1960. Uppskattat pris: 15 000- 20 000 euro. Foto: Aguttes.
Pierre Jeanneret, skrivbord i teak, cirka år 1960. Uppskattat pris: 15 000- 20 000 euro. Foto: Aguttes.

År 1922 flyttade kusinen Pierre Jeanneret till Paris och de båda arkitekterna inledde ett snart ett professionellt samarbete. Tillsammans startade de en liten arkitekturstudio på rue de Sèvres i den franska huvudstaden, där både möblemang och husritningar tog form.

År 1927 blev duon en trio då Charlotte Perriand knöts till studion. Inledningsvis arbetade Perriand som assistent åt Le Corbusier, men avancerade snabbt tack vare sin enorma talang. Perriand ansvarade för ”husens utrustning” och var snart en lika vital del i designprocessen som Jeanneret och Le Corbusier. Perriand fortsatte att arbeta med kusinerna under tio år, ett samarbete som gav frukt i form av en mängd lysande skapelser, bland annat skänken LC 10-P och den uppskattade LC4 Chaise Lounge.

Vem var Charlotte Perriand? Läs Barnebys fulla artikel här!

Charlotte Perriand, Le Corbusier och Pierre Jeanneret. Foto: Wikipedia.
Charlotte Perriand, Le Corbusier och Pierre Jeanneret. Foto: Wikipedia.

Denna skänk ritades av Perriand runt år 1958 när hon befann sig i Mauretanien, nordvästra Afrika. År 1940-1942 levde arkitekten i Japan, vars stilspråk kraftigt påverkade Perriands eget. Hon inspirerades av den japanska paletten, vilket syns tydligt i flera av hennes verk, bland annat LC 10-P som auktioneras ut på Aguttes. Skänken är gjord i ekfaner och laminerad komposit med fyra lådor på den vänstra sidan och två skjutdörrar på den högra. Skänken uppskattas gå för mellan 5000-7000 euro.

Charlotte Perriand, sideboard år 1958. Foto: Aguttes.
Charlotte Perriand, sideboard år 1958. Foto: Aguttes.

En av höjdpunkterna den sjunde maj är en fåtölj formgiven av Le Corbusier. Den ovanliga karmstolen är gjord i teak, rotting och bomullscanvas och uppskattas klubbas för mellan 30 000 och 50 000 euro. Modellen formgavs runt år 1956 i Chandigarh i Indien.

Chandigarh-projektet var en vändpunkt i både liv och karriär för kusinerna Jeanneret. Den indiska premiärministern hade gett de båda i uppdrag att planera och rita en ny stad, som skulle utgöra delstatens historiska centrum. Le Corbusier och Pierre Jeanneret gjorde många besök till staden under projektets gång. Dessutom ritades möbler för Chandigarhs räkning, funktionella möbler som stolar, bord och fåtöljer. En av designperiodens kännetecken är de X-, U-, eller Y-formade underreden Chandigarhstolarna har.

Le Corbusier, cirka år 1956. Foto: Aguttes.
Le Corbusier, cirka år 1956. Foto: Aguttes.

Även Jeanneret ritade möbler för invånarna i Chandigarh, som exempelvis en stol i bambu, rep och bomullscanvas. Samtliga möbler var tvungna att anpassas till projektets budget och kunna tillverkas i lokalt tillgängliga material. Både material och konstruktion skulle kunna monteras med lätthet för att man lätt skulle kunna reproducera stolen lokalt. Bambustolarna var lätta, vilket mötte Chandigarhs behov och levnadsvillkor. Bambustolarna blev med tiden en av Jeannerets mest kända modeller. Hos Aguttes startar budgivningen på 45 000 euro.

Stol i bambu, rep och canvas av Pierre Jeanneret, cirka år 1953. Foto: Aguttes.
Stol i bambu, rep och canvas av Pierre Jeanneret, cirka år 1953. Foto: Aguttes.

Ett par av så kallade Advocates, eller Press Chairs är ytterligare ett exempel på möbler som skapades på uppdrag av den indiska staten. Medan vissa möbler är formgivna av antingen Le Corbusier eller Jeanneret, bär the Press Chair båda formgivarnas signaturer. Detta par är daterade år 1955 och värderas till 15 000-20 000 euro.

"Advocates" av Le Corbusier och Jeanneret, år 1955. Foto: Aguttes.
"Advocates" av Le Corbusier och Jeanneret, år 1955. Foto: Aguttes.

Aguttes bjuder på mycket förvaring den sjunde maj, som exempelvis ett skåp i ek och plywood med ett startpris på 4000 euro. Skåpet formgavs av Le Corbusier och Charlotte Perriand år 1952 med ett av Le Corbusiers bostadsprojekt, Cité Radieuse i åtanke. Cité Radieuse är det mest välkända av arkitektens flerbostadshus och är idag en del av UNESCOS världsarv. Skåpet återspeglar Le Corbusiers bostadsarkitektur – med dess avlånga struktur som utgörs av kvadratiska lådor i olika proportioner.

Le Corbusier och Charlotte Perriand, förvaringsskåp, år 1952. Foto: Aguttes.
Le Corbusier och Charlotte Perriand, förvaringsskåp, år 1952. Foto: Aguttes.
Cité Radieuse. Foto: Wikipedia.
Cité Radieuse. Foto: Wikipedia.

Vägglampan LC III är även den signerad Le Corbusier och ritades år 1953. Lampan är tillverkad i lackerad metall och har förekommit i flera publikationer, som till exempel ”Le Corbusier, L’Unité d’Habitation de Marseille” från år 1992. Exemplaret som nu kommer att auktioneras ut på Aguttes har ett estimerat pris på 8000-10 000 euro.

"LC III" av Le Corbusier. Foto: Aguttes.
"LC III" av Le Corbusier. Foto: Aguttes.

Trots att samarbetet bara varade i ett decennium har de tre arkitekternas samlade bidrag till designvärlden spelat en väsentlig roll för den moderna formgivningen. Med progressiva, banbrytande idéer har både deras namn och kreationer fått ett nästan globalt erkännande.

Auktionen ”Design” den sjunde maj på Aguttes bjuder på exceptionell formgivning där Charlotte Perriands, Pierre Jeannerets och Le Corbusiers verk får sällskap av ytterligare stjärnor på designhimlen.

Här kan du spana in Aguttes katalog och hitta mer information om ”Design”!

Som vanligt hittar du Aguttes på Barnebys!