Muranos glasmästare på auktion

I Laguna di Venezia finns ögruppen Murano där glas har skapats sedan 1291 och gjort Venedig känt som de italienska glasmästarnas hemvist. I över 700 år har glas av högsta kvalité, traditionellt hantverk men också innovativ design producerats här. Nu auktioneras över 300 glasvaser från 1900-talets Murano ut på auktion.

173221_preview
173221_preview

Det var år 1291 som man i Republiken Venedig började oroa sig för att glasmästarnas eldar i glasbruken skulle kunna vara en fara för städerna och dess invånare. Nästan alla hus var nämligen byggda i trä. Lösningen var att beordra glasblåsarna att flytta sin verksamhet till ögruppen Murano för att minimera riskerna av att städer skulle ödeläggas genom brand.

MVRAN
MVRAN

Redan på 1300-talet började glasblåsarna bli ansedda yrkesmän och tilldelades flera privilegier av statsmakten samtidigt som deras status i samhället höjdes. Under de 700 år som följt har ögruppen och hantverket fortsatt anses som världens främsta med sina unika kunskaper och metoder som bygger på gamla traditioner och moderna innovationer. Några av världens viktigaste glasproducenter är de venitianska bruken Venini, Alessandro Mandruzzato Ferro Murano, Barovier & Toso, Simone Cenedese och Seguso.

Aureliano_Toso_filigrana_bianca_preview
Aureliano_Toso_filigrana_bianca_preview

De här vita vaserna är i latticinoglas, i Sverige ofta kallat trådglas, vilket innebär att glaset är dekorerat med tunna trådar i olika mönster. Vaserna här ovan är från 1900-talets första hälft och skapade av glasbruket Aureliano Toso vars grundare Aureliano Toso kom från en familj med en lång tradition av glasblåsare i släkten.

Här kan du se fler skapelser i latticinoglas från Murano!

img_vasi_Barovier_vetro_iridato_preview
img_vasi_Barovier_vetro_iridato_preview

Dessa iriserande vaser var en mycket populär bröllopsgåva under 1930- och 1940-talen. Inte konstigt i och med deras nästan pärlemoskimrande uppenbarelse.

Klicka här för att se fler vaser och skålar från Barovier!

img_Vasi_Venini_preview
img_Vasi_Venini_preview

Venini, ett av de främsta glasbruken i Venedig med anor från 1920-talet har framför allt blivit kända för sina färgstarka designer från 1900-talets sista decennier.

På auktionen finns flera skapelser från Venini som idag är eftertraktade samlarobjekt. 

172989_preview
172989_preview

Designer med mönster i granna färger och ovanliga former har blivit kännetecknet för det venetianska glaset. Föremålet med högst uppskattat slutpris på auktionen är en vas av Vittorio Zecchin från 1920-talet. Vasen i gröna toner är dekorerad med en polykrom emaljdekoration i form av en fisk med detaljer i guld är också ett av de äldsta och mest sällsynta föremålen.

Här finns fler verk av Zecchin om priset på fiskvasen inte skulle passa dig.

172985_preview
172985_preview

När man tänker på venetianskt glas tänker nog de flesta på skapelser med små blomliknande mönster i starka färger. Murrine eller murrina kallas mönstret som skapas av att man smälter in bitar av glasstavar i glaset. Tvärsnittsmönstret är vanligt i brevpressar och vaser.

Här är är två ovanligare murrine-vaser av Umberto Bellotto. 

173414_preview
173414_preview

På auktionen finns också en vas från bruket Gomitolo av Dino Martens som ställdes ut på Venedigbiennalen 1954. 

166283_preview
166283_preview

Glasbruken må vara mer kända för sina kärl, smycken och takkronor men givetvis har mycket, mycket mer glaskonst skapats av glashantverkarna i Venedig.

Denna blyinfattning, Skapad av Quentin efter konstnären Gianni Vagnettis design, är också ett föremål från en av biennalerna, nämligen 1928 års utställning.

173221_preview
173221_preview

Här kan du se alla föremål från auktionshuset Cambi!

På auktionen, som går av stapeln den 27 februari hittar ni, förutom italienskt glas, franska glasskapelser av Daum Frères och Émile Gallés.

Samma dag håller Cambi även en auktion med porslin och andra dekorativa föremål från 1900-talet.

På auktionen finns en hel del vintage Fornasetti, inte att missa!