James Bonds Aston Martin går till auktion

I augusti kommer en Aston Martin DB5 - modellen som förekommer i succéfilmen Goldfinger - utrustad med 13 fullt fungerande 007-gadgets att gå under klubban. 

Aston Martin DB5. Foto: Simon Clay © 2019 via RM Sotheby's
Aston Martin DB5. Foto: Simon Clay © 2019 via RM Sotheby's

Den kanske mest eftertraktade bilen genom tiderna är nu till salu. Bilen, en Aston Martin DB5, kommer säljas i Monterey, Kalifornien, på RM Sotheby’s försäljning som äger rum den 15 - 17 augusti.

Bilen är ett exempel på en av världens mest berömda bilar. Även om den här Aston Martin DB5 med chassinummer 2008/R är nästintill identisk med den som visades i Goldfinger, är det inte den faktiska bilen från filmen utan beställdes inför promotion-turnén i USA inför premiären av Thunderball. Däremot är det ett av tre överlevande exemplar beställda av Eon Productions och utrustad med MI6:s Q Brand-specifikationer som förekommer i både Goldfinger och Thunderball. Faktum är att det är den enda med alla enheter återställda till ursprungsskicket. Bilen köptes av Lord Anthony Bamford 1969 och har sedan dess renoverats vid flera tillfällen. Förutom Lord Bamford har bilen bara haft två ägare och såldes senast 2006, även då hos RM Sotheby’s för över 18,5 miljoner kronor. 

Läs mer om Aston Martin här!

Aston Martin DB5. Foto: Simon Clay © 2019 via RM Sotheby's
Aston Martin DB5. Foto: Simon Clay © 2019 via RM Sotheby's

År 2012 blev DB5 helt återställd med alla sina 007-gadgets. Sotheby’s säger i ett pressmeddelande att precis som den legendariske Q (Desmond Llewelyn) förklarar för agent 007 (Sean Connery) är bilen utrustad med bland annat roterande registreringsskyltar, skottsäkra rutor och utskjutande bilstolar. Trots att det aldrig användes i filmen, var bilen även utrustad med en telefon i förardörren som gjorde det möjligt att kommunicera med MI6:s huvudkontor liksom en gömd lucka under förarsätet där vapen förvarades.

Om det här låter som en bil för dig, kanske du vill veta att bilen uppskattas landa på 37 - 56 miljoner kronor!

Upptäck alla bilar som finns på auktion här