Kan ett par sneakers kosta 4 miljoner kronor? 

Det verkar som att svaret är ja. Ett nytt rekord för sneakers sattes när ett par Nike-skor såldes i slutet av juli, tillsammans med några av världens mest eftertraktade skor, till en kanadensisk samlare.

Foto: Esquire
Foto: Esquire

Om du är en sneakers-fantast är du inte den enda. Den internationella entreprenören och samlaren Miles Spencer Nadal har köp 100 par av de mest sällsynta och eftertraktade sneakers som finns. Mest häpnadsväckande var nog Nike-skorna Moon Shoe från år 1972 vilka han betalde omkring 4 miljoner kronor för.

Sotheby’s New York presenterade nyligen sin första auktion helt tillägnad sneakers. Det var i samarbete med Stadium Goods, som erbjuder de mest sällsynta och exklusiva sneakers som produceras av bland andra Nike, Air Jordan, Adidas och Yeezy.

“Stadium Goods: The Ultimate Sneaker Collection Online” var en onlineauktion där budgivningen skulle pågå fram till den 23 juli. Däremot hann Nadal köpa alla, utom ett par, av de skor som auktionerades ut. Priset han fick betala för samlingen? Omkring 8 miljoner kronor. 

Till en början la Nadal ett bud för hela samlingen, men det slutade med att han köpte alla förutom ett par; Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe. Det kom att ändras några dagar senare när Nadal köpte det hundrade paret och slutpriset för hans nya sneakersamling landade på 12 miljoner kronor.

Nike "Moon Shoe", storlek 46,5, 1972. Foto: Sotheby’s 
Nike "Moon Shoe", storlek 46,5, 1972. Foto: Sotheby’s 

Skapad för de olympiska spelen år 1972, utformades denna sko av Nike-grundaren, och löpartränaren vid Oregon University, Bill Bowerman som hämtade inspiration till skons våfflade sula från hans frus våffeljärn. Det här är det enda oanvända par av Nike Moon Shoe som känns till idag. 

Stadium Goods. Foto via Facebook
Stadium Goods. Foto via Facebook

Noah Wunsch, Sotheby’s globala chef för e-handel, kommenterade försäljningen; "Det markerar steget i vår fortsatta expansion av våra online-erbjudanden där eftertraktade och exeptionella lyxvaror inom alla kategorier presenteras.” 

Å andra sidan definierade John McPheters, medgrundare och den ena VD:n för Stadium Goods, försäljningen som “extraordinär, förstklassig och ytterst speciell” och menade att gympaskor är den här generationens lyxmode, och att deras samarbete med Sotheby’s är ett bevis på detta. 

Enligt en rapport från Grand View Research, var den globala omsättningen år 2017 för sneakers 604 miljarder kronor och förväntas växa till 893 miljarder kronor år 2025, med en genomsnittlig årlig räntesats på 5,1%.

Foto: Sotheby’s 
Foto: Sotheby’s 

Sotheby’s auktion och det faktum att nästan alla föremål köptes före sitt slutdatum är ett tydligt exempel på hur förstahands- och andrahandsmarknaden snabbt ansluter sig till varandra. Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys, säger “Det här är ytterligare ett bevis på att trenden som skapar dynamik mellan starka varumärken och välkända profiler är en förutsättning för att vara framgångsrik i auktionsbranschen idag.” 

Silfverstolpe fortsätter, “Detta är också ett bevis på att generation Y har påverkat auktionsvärlden. Med helt nya samlingsområden, som identifierar nya målgrupper, är några av världens mest kända auktionshus, som länge varit förknippade med äldre mästare och gamla bruna möbler, beredda att möta en ny publik som fram tills nyligen har varit helt utanför deras radar.”

Vänster: Nike Mag, "Tillbaka till framtiden II", 2011. Höger: Nike Mag, "Tillbaka till framtiden II", 2016. Foton: Sotheby’s 
Vänster: Nike Mag, "Tillbaka till framtiden II", 2011. Höger: Nike Mag, "Tillbaka till framtiden II", 2016. Foton: Sotheby’s 

Några av de sålda föremålen inkluderade futuristiska och innovativa designer, inklusive två par av modellen Nike Mag från år 2011 och 2016, inspirerade av Marty McFlys skor i Tillbaka till framtiden II. Båda paren var begränsade upplagor som såldes till förmån för Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. 

Paret Nike Mags från år 2011 är bara ett av 1 500 par som tillverkades och har futuristiska skoremmar och sulor som lyser upp. Modellen från år 2016 är ännu mer sällsynt, den är ett av 89 par som producerades. 

Jordan, Travis Scott - Jordan 4 ‘Cactus Jack’ F&F Collection. Foto: Sotheby’s 
Jordan, Travis Scott - Jordan 4 ‘Cactus Jack’ F&F Collection. Foto: Sotheby’s 

De senaste åren har den mest eftertraktade samlingen varit Travis Scott x Air Jordan 4 ‘Friends & Family Collection’, som bestod av fem sällsynta par sneakers, designade av rapparen själv. 

Sök efter sneakers på auktion

Advert
Advert