Konst, auktion och mode på Stockholm Fashion Week

Igår kickade Stockholm Fashion Week igång - tre dagar fyllda med visningar, presentationer, evenemang och samtal från modesveriges främsta aktörer. Konst och mode går som bekant hand i hand. Vi kikar på två samarbeten som bevisar att det här med mode är en riktig konst.

Paulina Liffner con Sydow, grundare Little Liffner. Bild: Bukowskis
Paulina Liffner con Sydow, grundare Little Liffner. Bild: Bukowskis

STOCKHOLMS AUKTIONSVERK x INGELA KLEMETZ FARAGO

Igår gick även Retrospective, ett samarbete mellan Stockholms Auktionsverk och stjärnstylisten Ingela Klemetz Farago av stapeln. Detta är tredje modeshowen Stockholms Auktionsverk anordnat sedan debuthösten  2016, och visningarna har inte bara resulterat i hyllande rubriker internationellt utan även i modeauktionen Fashion!.

I år får showen en futuristisk udd när visningsskeppet styrs av Ingela Klemetz Farago med plagg från stora modehus som bland annat Dior, Chanel, Balenciaga, Saint Laurent, Gucci, Hermès, Céline, Prada och Valentino skapade från år 1970 till idag.

Ingela Klemetz Farago, stylist och smyckesdesigner. Fashion! höst 16 - den första modevisningen någonsin för ett auktionshus. Bilder: Stockholms Auktionsverk
Ingela Klemetz Farago, stylist och smyckesdesigner. Fashion! höst 16 - den första modevisningen någonsin för ett auktionshus. Bilder: Stockholms Auktionsverk

”Jag är mycket inspirerad över den här utmaningen eftersom jag har varit en vintagefreak så länge jag kan minnas”, säger Ingela Klemetz Farago.

”Att blanda plagg och accessoarer från olika tidsepoker har alltid varit själva grunden i mode för mig. Med den här visningen vill jag skapa en look som är klassiskt elegant med en råare, litet futuristisk edge som passar till musikkonceptet som vi kan kalla för fransk cyberelegans”, fortsätter hon.

Och visst bjöd visningen på rå cyberelegans. Ingela Klemetz Farago lyckades med konststycket att skapa en uppdaterad visning med forna säsongers avlagda plagg. Resultatet blir en punkig 80-tals mormor som kombinerat sina damiga kjolar, klänningar, kappor och kostymer med kontrasterande material som päls, strass, metall, lädersjaletter och färgklickar i neon. Looken rundas av med vackra silkesscarfs och lyxiga väskor i läder. Kort sagt - en visning med riv i.

[youtube id="ZcBJCPstlKQ"]

Video: Bon.se

Stockholms Auktionsverk anordnade sin första modeauktion år 2009 och har sedan dess varit bland de främsta på den svenska marknaden för vintagemode. Under åren har auktionen växt, till att senast omfatta över 900 nummer. Oftast kommer de högkvalitativa föremålen från senare säsonger, men flera historiska höjdpunkter brukar också dyka upp.

”Visningarna under Stockholms modevecka har varit fantastiskt spännande och effektiva redskap för oss för att kommunicera vår auktion till en bredare målgrupp”, säger Beata af Donner, modespecialist vid Stockholms Auktionsverk och grundare av auktionen Fashion!.

”Vi är stolta och glada för att konstatera att intresset fortsätter att växa stadigt för vintagemode i allmänhet och för vår auktion i synnerhet”, tillägger af Donner. ”Fler och fler upptäcker hur otroligt mycket mode de kan få för sina pengar när de handlar på auktion. Självklart bidrar den ökade medvetenheten om hållbarhet också till det växande intresset. Vintagemode har ju alltid helt och hållet handlat om hållbarhet”.

Auktionen Fashion! vid Stockholms Auktionsverk går av stapeln 8 oktober, var redo med era digitala auktionsspadar.

Läs mer här!

LITTLE LIFFNER x EVELINA KROON

Bukowskis ställer till med visuell modefest för våra sinnen när Kroons djärvt färgsatta signaturränder överrumplar visningslokalen. Hennes konst väcker tankar kring vem som egentligen har rätt att ta över ett utrymme och hur den direkta omgivningen påverkar människan. Konstnärens tejpkreationer väcker inte bara frågor kring individualism och kollektivism, utan verkar även som spännande bakgrund för Little Liffners vintagerefererande och soligt varma vårkollektion.

Little Liffner är ett stockholmsbaserat företag grundat av Paulina Liffner von Sydow år 2012. Kollektionen för SS19 är titulerad Going Places och drar sin inspiration från amerikanska semesterorter, eskapism och Palm Springs ljusa interiörer. Väskorna speglar 1950-talets smakfulla stil med 1980-talets kaxiga attityd.

Little Liffners Paulina Liffner von Sydow och Evelina Kroon. Bild: Bukowskis
Little Liffners Paulina Liffner von Sydow och Evelina Kroon. Bild: Bukowskis

Samarbetet mellan de båda kreatörerna har varit givande och inspirerande, säger Paulina Liffner, men även naturligt och enkelt “...det känns som vi bara tycker samma, vilket är otroligt härligt”

Utställningen är ett resultat av ett tätt, parallellt arbete där färgsättning och komposition och arbetet med väskkollektionen har skett i nära samtal, vilket resulterat i att processerna färgat av sig på varandra.

Kollektionen Going Places är fylld med nyheter. Liffner fortsätter “Vi tar ut de kreativa svängarna lite och introducerar organiska former och skulpturala element men på ett minimalistiskt sätt som känns Little Liffner. Som alltid ligger mycket vintageinspiration bakom och den här säsongen syns det extra mycket i paletten som är väldigt retro med mycket brunt”

Paulina Liffner con Sydow, grundare Little Liffner. Bild: Bukowskis
Paulina Liffner con Sydow, grundare Little Liffner. Bild: Bukowskis

Evelina Kroon kommenterar även hon samarbetet, “Ni kommer få se Paulinas kollektion tillsammans med mina verk i en oväntad, färgglad och lekfull men stilig installation som verkligen tar för sig”

Kroon har haft ansvar för utställningsutrymmet och konsten som hänger där vilket har skapat en scen för väskorna att visas på.

Besökare har även möjlighet att köpa Evelina Kroons verk. Kroon kommenterar sin konst, “Jag älskar tejp, samlar på tejp och gör egen tejp varför det fallit sig naturligt för mig att arbeta med tejp som enda material och begränsning. Till den här utställningen har jag tagit fram ett 40-tal helt unika och numrerade verk bestående av intuitivt uppbyggda tejpmönster. Det är den största serien jag gjort hittills och jag har inte bestämt hur stor den ska bli”

Läs mer om utställningen här!