Lasses Wegnersamling har fått vingar

I slutet av augusti sålde den danske samlaren Lasse H Andersen sin Wegner-kollektion med 140 föremål på Bukowskis online. Barnebys tog strax efter alla klubbslag ett snack med samlaren om historia, narrativ, barn som växer upp och galenskap.

Lasses Wegnersamling har fått vingar

I veckan sålde danske Lasse H Andersen den Wegner-samling som han, som 13-åring vid ett skyltfönster i Helsingör, påbörjade 1993. Under de två timmar som familjen i regnet väntade på att antikaffären skulle öppna och han skulle få lägga vantarna på bordet med Hjertestolarna konstaterade hans mor att han förmodligen var galen. Det får han gärna vara för oss på Barnebys – bara han fortsätter sprida gospeln om danska möbler.

Lasse H Andersen firar försäljningen av sin Wegnersamling. Foto: privat
Lasse H Andersen firar försäljningen av sin Wegnersamling. Foto: privat

Hur känns det nu?
– Auktionen var briljant. Jag vet inte hur många gånger jag i mitt huvud genom åren har försökt föreställa mig hur detta skulle bli. Mitt samarbete med Bukowskis motsvarade alla förväntningar. Sedan jag började samla har mitt mål varit att skapa ett museum med dansk design. Nu blev det en försäljning där vi fick möjlighet att berätta historien om Hans J Wegner. Jag är väldigt, väldigt nöjd och väldigt, väldigt stolt.

Lasse H Andersens första auktionsköp, inköpt 1993 när han var 13 år gammal. Foto: Bukowskis
Lasse H Andersens första auktionsköp, inköpt 1993 när han var 13 år gammal. Foto: Bukowskis

Så är man galen som samlare?
– Kanske? Min första Wegner var en Y-stol jag fick som gåva. Det första jag köpte själv var den papperskorg som nu såldes på auktionen. Kanske den pryl som steg mest procentuellt över värdering – det bevisar att sammanhang och samlingar har en dragningskraft. Att upptäcka att man är en samlare är speciellt. Det är svårt att förklara, men där i regnet i Helsingör blev jag förälskad och frälst. Min dj-kusin fick samma känsla när han för första gången hörde Nirvanas ”Smells like teen spirit”. Det var en dörr som öppnades och jag delar gärna med mig av mitt intresse och alla dessa fantastiska historier.  

"Jag blev förälskad i möbler. Min dj-kusin fick samma känsla när han för första gången hörde Nirvanas 'Smells like teen spirit'. Det var en dörr som öppnades."

Delade dina föräldrar intresset?
– De har absolut varit intresserade men en viktig del i mitt samlande har varit hur det har utvecklat min och pappas relation. Tillsammans har vi köpt, restaurerat och rest till de mest udda platser. Mitt samlande har utan tvekan fört oss närmare varandra. På auktionen nu gick en speciell utelampa Wegner gjorde. Från början köpte jag 19 stycken. 18 av dem finns nu i Wegners födelsestad Tønder och är utplacerade där som levande museum. Min pappa har varit med från start och sett samlingen växa från en hobby till något jag gärna delar med mig av.

Jonatan Jahn, specialist design & modernt konsthantverk på Bukowskis och samlaren Lasse H Andersen.
Jonatan Jahn, specialist design & modernt konsthantverk på Bukowskis och samlaren Lasse H Andersen.

Finns intresset hos allmänheten?
– Kanske är den här typen av försäljningar sättet att göra det på? Föremålen finns nu såväl hos svenska privatsamlare som hos japanska och amerikanska samlare. Jag är supernöjd över att vi gjorde den online, det var en marknadsföringsmässig succé. Historierna och samlingen fick vingar och spreds över hela världen. Jag kommer i vår att lansera tre samlingar i mitt onlinemuseum som öppnar snart. Alla söker idag på Internet, men informationen blir lätt strömlinjeformad. I mitt grävande har jag pratat med de som jobbade hos formgivarna och formgivarnas familjer. Så hittar man historier och sammanhang som man tidigare missat. Det finns ett stort intresse och jag tycker vi i Skandinavien borde ta hand om det bättre. På en högre nivå skapa mötesplatser och museum – det skulle till exempel dra massor av turism och garanterat öka försäljningen av nyproducerade verk. Jag är lika säker på att intresset finns hos privatpersoner som jag är säker på oviljan hos vår regering. De här historierna som jag hittat om några danska formgivare hade utan min insats förblivit oberättade. Hur många sådan oberättade historier finns runt om i världen?

Saknar du föremålen?
– Det är dubbelt. De har varit mina barn. Från ungdomen har jag kånkat runt på möblerna. Men det är som att de vuxit upp och lämnat sitt barndomshem. Jag kommer sakna dem. En samlare i japan skickade ett sms och berättade att han köpt ett av föremålen. Det känns fint att veta var de hamnar och jag är nöjd med det narrativ som jag tillsammans med Bukowskis skapade. Jag ser fram emot att skapa mer designhistoria på det ena eller det andra sättet.

Faktaruta:
Bukowskis Wegnerauktion avslutades den 28:e augusti, 2019. I katalogen fanns Lasse H Andersens samling med 140 föremål från den välkända formgivaren. Inklusive tidiga föremål och sådana som producerats för eget bruk och i små upplagor.

Annons
Annons