Liza Minnelli, karuselldörrar och fjärilar går till auktion

Andy Warhol, Man Ray och Roy Lichtenstein är bara ett fåtal av de konstnärer som kommer ropas ut i början av juni. Är du inte ute efter konst, kan du istället hitta en mängd olika smycken och klockor till försäljning.

Liza Minnelli, karuselldörrar och fjärilar går till auktion

Mellan 4 - 7 juni kommer det österrikiska auktionshuset Dorotheum att hålla i fyra olika auktioner; modern konst, efterkrigstids- och samtidskonst, smycken samt fick- och armbandsur. Även om kvantiteterna är stora, med över 3000 föremål till försäljning, påverkas inte negativt utan håller internationellt hög nivå.

De moderna och samtida konstverken är särskilt spännande, då de omfattar några av de bästa och största namnen inom konstvärlden; Andy Warhol, Jean Dubuffet, Giacomo Balla, Paul Cézanne, Man Ray och Lucio Fontana, bara för att nämna ett fåtal.

"Judy Garland and Liza Minnelli". Andy Warhol. 1978. Foto: © Dorotheum
"Judy Garland and Liza Minnelli". Andy Warhol. 1978. Foto: © Dorotheum

Ett av de mest intressanta verken i katalogen med efterkrigstids- och samtidskonst är utan tvivel Judy Garland and Liza Minnelli av Andy Warhol från år 1978.

Andy Warhol är bland annat känd för sina popkonstbilder av Marilyn Monroe, skildrad i en massiv skala, där hon avbildas med ett konstlat leende precis som i verket Judy Garland and Liza Minnelli. Till skillnad från Warhols storskaliga Monroe-porträtt, utgörs Garland- och Minnelliporträttet av tretton arrangerade fotografier. Liza Minnelli var en återkommande huvudperson i konstnärens verk, och i detta svartvita kollage avbildas hon och modern, Judy Garland, i både privata och offentliga miljöer. Trots att Warhol använde samma metod som i många av hans andra verk, skapar detta en familjär känsla som vanligtvis inte förknippas med Warhols konst.

"Bon Espoir (Paysage avec Personnages)". Jean Dubuffet. 1955. Foto: © Dorotheum
"Bon Espoir (Paysage avec Personnages)". Jean Dubuffet. 1955. Foto: © Dorotheum

Som grottmålningar, graffiti, eller barnteckningar är exempel på några olika sätt den franske konstnären Jean Dubuffets stil har beskrivits. Dubuffet är känd för att ha myntat begreppet rå konst, på franska art brut, vilket menas med verk som skapas av rena och autentiska kreativa impulser.

Tre verk av Dubuffet kommer att auktioneras ut; Bon Espoir (Paysage avec Personnages), från år 1955, växlar mellan abstrakt och figurativt måleri. Figurerna är platta mot bakgrunden, utan att ha en specifik placering i verket. Tête från år 1960 skildrar ett ansikte i sin enklaste form, knappt tecknad, vilket gör att det skulle kunna tillhöra vem som helst. I Buisson au papillon, år 1959, är det materialen som betonas. De botaniska elementen hyllar den organiska världen.

"Junges Mädchen am Meer". Hermann Max Pechstein. 1923. Foto: © Dorotheum
"Junges Mädchen am Meer". Hermann Max Pechstein. 1923. Foto: © Dorotheum

Den tyske expressionisten Hermann Max Pechstein förknippas ofta med starka och brokiga färger, däremot i Junges Mädchen am Meer, från år 1923, har konstnären använt en balanserad komposition.

Från år 1921 målade Pechstein ofta landskapet kring Łeba. Han fascinerades av sjöarnas spegling av naturen och himlen, vilket han skildrade med hjälp av spontana penseldrag som skapade mjuka rörelser.

"Revolving Doors II Long Distance". Man Ray. 1919. Foto: © Dorotheum
"Revolving Doors II Long Distance". Man Ray. 1919. Foto: © Dorotheum

Ett annat stort namn hos Dorotheum är den amerikanske konstnären Man Ray, som var känd för sina surrealistiska fotografier och rayographs men också för hans psykedeliska kollage.

År 1919 skapade Man Ray verket Revolving Doors, tio stycken kollage i form av en karuselldörr. I serien kombinerades olika geometriska former vilka gav liv till färgglada maskiner. Verken placerades intill varandra, precis som en karuselldörr, i mitten av ett rum där syftet var att skapa en optisk effekt av skuggor i rörelse.

År 1942 skapade konstnären istället oljemålningar av samma motiv och gav varje enskilt verk namn som Concrete Mixer, The Meeting och Dragonfly. I verket Revolving Doors II Long Distance återskapade Man Ray formen av en zeppelinare som överlappas av starka färger, vilket symboliserar energin i den ständigt växande tekniska världen.

Dorotheums auktioner äger rum mellan 4 - 7 juni, och innehåller inte bara de konstverk som presenterats här, utan också smycken, klockor och mycket mer.

Se alla föremål hos Dorotheum här