Marlon Brandos Rolex GMT-Master åter i rampljuset 

Överste Kurtzs främsta accessoar går under klubban senare i år. 

Marlon Brando, Rolex GMT-Master. Foton: Phillips
Marlon Brando, Rolex GMT-Master. Foton: Phillips

Hur många av er minns överste Kurtz, som spelades av Marlon Brando, i Apocalypse Now från år 1979? I Francis Ford Coppolas berömda film visades den ikoniska Rolex GMT-Master som bars av Brando. Klockan kommer gå på auktion hos Phillips i New York den 10 december.

Il Rolex GMT-Master ref. 1675 appartenuto a Marlon Brando in asta da Phillips. Foto: Phillips
Il Rolex GMT-Master ref. 1675 appartenuto a Marlon Brando in asta da Phillips. Foto: Phillips

Paul Boutros, chef för klockor på Phillips, kommenterade försäljningen: "Marlon Brandos historiska karriär har kommit att definiera 1900-talet: hans filmer har varit en viktig del i den amerikanska kulturen. Denna Rolex GMT-Master är den heliga graalen för klockor som ägts av skådespelaren och har nu äntligen dykt upp igen. 2019 är året som markerar 40-årsjubileet för Apocalypse Now och vi är glada över att kunna samarbeta med Marlon Brandos dotter, Petra Brando Fischer, och hennes make Russel Fischer, vilka erbjuder samlare en otrolig möjlighet att förvärva denna fantastiska klocka."

Graveringen "M. Brando". Foto: Phillips
Graveringen "M. Brando". Foto: Phillips

Klockan som köptes av Brando i början av 1970-talet har detaljer som gör den ännu mer värdefull, bland annat graveringen M. Brando som skådespelaren själv ristade in. År 1995, tjugo år efter att filmen producerats, gav Brando klockan till sin dotter Petra i samband med hennes examen från Brown University. Han gav även ett brev till dottern där han skrev att han var stolt över det hon åstadkommit: “Denna klocka är som en stridsvagn, du kan göra vad du vill med den och den kommer fortsätta fungera. Jag vill ge den till dig som en påminnelse över hur stolt jag är över dig.” År 2003 gav Petra klockan till sin man i bröllopspresent, men han använde den aldrig med respekt för dess historia.

Till en början var Coppola emot att Brando skulle ha på sig klockan under inspelning. Det sägs att Brando sa “om de tittar på min klocka, gör jag inte mitt jobb som skådespelare.” Han fick behålla klockan på, men tog bort hylsan så att klockans nya utseende skulle associeras med karaktären Kurtz. 

Marlon Brando i Apocalypse Now. Foto: Mary Ellen Mark via Phillips
Marlon Brando i Apocalypse Now. Foto: Mary Ellen Mark via Phillips

Genom försäljningen av klockan vill Petra och Russel att allmänheten minns Marlon Brandos betydelse för filmvärlden: “Russel och jag anser att den här klockan är en del av filmhistorien och vi hoppas att den hamnar hos en samlare som kommer förstå vikten av den,” sa Petra. En del av intäkterna kommer att gå till välgörenhet.

Upptäck Rolex här!

Annons
Annons