Marlon Brandos Rolex säljs för miljoner

Den spektakulära Rolex GMT-Master bjöds ut till försäljning igen fyra år efter den första auktionen – och fördubblade sitt utrop.

Marlon Brandos Rolex GMT-Master. Foto © Christie's
Marlon Brandos Rolex GMT-Master. Foto © Christie's

I slutet av 2019 skapades rubriker om att Marlon Brandos Rolex var till salu. Klockan, en Rolex GMT-Master, användes i kultfilmen Apocalypse Now från 1979.

Klockan är något unik jämfört med andra klockor från samma modellserie eftersom boetten togs bort av Brando. Dessutom har han handgraverat bakboetten med sitt namn “M Brando”. 

Läs: "Tropisk" Rolex Daytona från 1969 såld på auktion för 1,9 miljoner dollar

Under inspelningen av Apocalypse Now ombads Brando att ta av sig sin klocka eftersom den skulle ta uppmärksamheten från honom. "Om de tittar på min klocka, då gör jag inte mitt jobb som skådespelare", sa han. Efter några diskussioner kom de överens om att han kunde bära klockan, men att boetten måste tas bort, vilket gjorde klockan mer diskret men ändå unik.

Den handgraverade bakboetten. Foto © Christie's
Den handgraverade bakboetten. Foto © Christie's

Klockan fick stor uppmärksamhet 2019 när den auktionerades ut hos Phillips. Slutpriset landade på 1 950 000 dollar och den lycklige köparen var den berömde klocksamlaren Mohammed Zaman.

Fyra år senare skapade klockan återigen rubriker när den presenterades som ett av toppnumren i Christie's auktion Passion For Time, som innehöll 113 spektakulära klockor – alla ägda av Mohammed Zaman.

Marlon Brando med Rolex GMT-Master i 'Apocalypse Now'. Foto © Mary Ellen Mark via Phillips
Marlon Brando med Rolex GMT-Master i 'Apocalypse Now'. Foto © Mary Ellen Mark via Phillips

Många trodde att Brandos Rolex GMT-Master skulle säljas till ett lägre pris än 2019. Anledningen till det var helt enkelt att klockmarknaden inte var lika het som den var under 2019. Christie's gjorde dock en uppskattning på 4,15 till 7,2 miljoner dollar. Det totala priset, inklusive köparprovision, hamnade på 5,08 miljoner dollar (53,6 miljoner kronor).

Läs: John Lennons Patek Philippe återfunnen efter 43 år

Resultatet bekräftar att ett samlarobjekt med en intressant proveniens är en värdefull investering, även om marknaden fluktuerar.

Upptäck fler auktionsnyheter på Bbys Magazine

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!