Moderna Museets stulna verk slår rekord i New York

Förra veckan berättade vi om den kommande auktionen där Oskar Kokoschkas porträtt av Joseph de Montesquiou-Fezensac skulle säljas hos Sotheby’s i New York - en auktion som resulterade i rekord.

Moderna Museets stulna verk slår rekord i New York

Sotheby’s Impressionist & Modern Art Evening Sale i New York den 12 november var Moderna Museets stulna verk toppnumret bland en rad imponerande utrop signerade några av 1900-talets största namn. När auktionen avslutades var det inte bara Kokoschka som slagit rekord.

9930 Lot 21
9930 Lot 21

Oskar Kokoschkas verk Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac (1910) inköptes år 1934 av Nationalmuseum från Galerie Alex Vömel i Düsseldorf. Vömel, medlem i nazistpartiet, hade år 1933 konfiskerat den judiska galleristens Axel Flechtheims samlingar.

År 1958 överfördes Nationalmuseums moderna samlingar till Moderna Museet och Oskar Kokoschkas Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac har sedan dess tillhört Moderna Museet.

De nazistiska konststölderna har efter andra världskrigets slut varit ett problem för ett antal museer och konstinstitutioner runt om i världen när diskussioner och krav på återbördandet av verk uppstått. Det här var inte första gången Moderna Museet fått krav på sig att återlämna verk som tillhört judiska familjer.

År 2009 löstes en bitter tvist mellan museet och den judiske affärsmannen Otto Nathan Deutchs arvingar som krävde tillbaka Blumengarten signerad Emil Nolde. Museet hade köpt verket av nazisterna som stulit det av Deutsch.

Emil Noldes Blumengarten. Bild via Moderna Museet.
Emil Noldes Blumengarten. Bild via Moderna Museet.

Läs mer om Moderna Museets stulna verk här

I september i år stod det klart att Moderna Museet skulle återlämna Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac till Flechtheims ättlingar. Den 12 november auktionerades verket ut hos Sotheby’s i New York. Värderad till 140-180 miljoner kronor utgjorde verket auktionens toppnummer.

Verket är ett expressionistiskt praktexempel och gör exempel på det tydliga skifte i målarens konstnärskap som skedde under det första världskriget och förstörelsen av Österrike-Ungern. Målat på Mont-Blanc-sanatoriet i schweiziska Alperna, där konstnären träffade den blivande hertigen av Fezensac, strävande Kokoschka efter att frambringa personens dolda insida.

Slutpriset blev fem gånger högre än det senaste rekordet för konstnären och såldes för totalt 186 miljoner kronor (20.4 miljoner dollar). Flechtheims arvingar planerar att använda delar av intäkterna i välgörande syften, i förintelsens minne och för utbildningsändamål.

När auktionen Impressionist & Modern Art Evening Sale avslutades den 12 november var det inte bara Oskar Kokoschka som slagit nytt rekord.

9930 Lot 35
9930 Lot 35

Ett annat rekord stod surrealisten René Magritte för. Le Principe du Plaisir (1937), ett porträtt av surrealismens beskyddare Edward James. Verket, målat 1937, gjordes på beställning av James själv, och målades efter ett fotografi som Magritte ombett konstnärskollegan Man Ray att ta. Det finns en teckning som påminner om oljemålningen i en bok dedikerad den surrealistiske poeten Paul Éluard, som vittnar som att Magritte haft idén om porträttets utformning redan innan han träffat James.

Läs mer om René Magritte här!

Verket såldes efter en intensiv budgivning mellan sju budgivare för totalt 245 miljoner kronor (26.8 miljoner dollar). Försäljningen blev ett nytt världsrekord för konstnären.

9930 Lot 25 - Recto
9930 Lot 25 - Recto

Apokalyptische Landschaft (1912) av Ludwig Meinder målades under de oroliga år som föranledde det första världskriget och återspeglar, som titeln antyder, de sociala, politiska, känslomässiga och konstnärliga kaos som rådde i Tyskland vid tiden. I en förutsägelse om den förstörelse Europa skulle lida av under det kommande århundrandet skapade Meinder runt 15 målningar av apokalyptiska landskap varav Apokalyptische Landschaft är en.

Ludwig Meidners Apokalyptische Landschaft såldes för totalt 129 miljoner kronor (14.1 miljoner dollar), fyra gånger konstnärens senaste rekord som låg på 19 miljoner kronor (3.1 miljoner dollar)

Här hittar du alla Sotheby’s kommande konstauktioner på Barnebys