Paul Gauguins tidigaste akvarell har sålts på auktion 

Den första kända akvarellen av den franska konstnären Paul Gauguin såldes nyligen hos ett franskt auktionshus för omkring 850 000 kronor. 

Den första akvarellen av Paul Gauguin, 1865. Foto © Pascal Proust / MAXPPP
Den första akvarellen av Paul Gauguin, 1865. Foto © Pascal Proust / MAXPPP

Denna akvarell, som föreställer en schweizisk stuga som ligger intill vattnet, gjordes när Gauguin var sjutton år gammal och enligt auktionshuset Rouillac är det konstnärens första verk någonsin, i alla fall som känns till. 

I flera år bodde Paul Gauguin i den franska staden Orleans och år 1865 gjorde han en kopia av en skiss som ursprungligen ritades av hans lärare. Konstnären satte sin egen prägel på verket och blev därför mer än bara en vanlig imitation av ett verk. Valentin de Sa Morais, en student i konsthistoria som bidragit till forskningen på verket, sa att “Gauguin tillåter sig själv att omvandla motiv genom att till exempel skapa en vattenkälla, och vi kan se hans lekfulla konstnärsstil i detta verk, vilket fortsätter genom hela hans konstnärsliv.” 

Akvarell, Paul Gauguin, 1865. Foto © Rouillac via France Bleu
Akvarell, Paul Gauguin, 1865. Foto © Rouillac via France Bleu

Målningen såldes den 16 juni för cirka 850 000 kronor hos det franska auktionshuset Rouillac. En journalist för nyhetsbyrån AFP berättade att det var en fransos, bosatt i Schweiz, som köpte akvarellen. Sammanlagt var det runt 200 personer som deltog i auktionssalen. 

Verket är gjord i akvarell och indiskt bläck på Canson-papper och är signerad “Gauguin. P, 2 juli 1865”. Tavlan autentiserades, i Touraine hösten 2018, av två konsthistoriestudenter vid Université de Tours. Forskningen bekräftade att verket gjordes under direktiv av Charles Thought, en professor vid den skola Gauguin gick på. 

Enligt auktionsförrättaren Aymeric Rouillac är verket mycket intressant då “det styrker uppgifterna om att Gauguin var en självlärd konstnär”. 

Här hittar du fler verk av Paul Gauguin.