Teckningar utan dess like: Bernd Schultzs samling kommer till Grisebach

För att få ett motiv meningsfullt med bara några få drag krävs stor förmåga och sådana talanger återfinns i allra högsta grad i den samling som ska auktioneras ut hos Grisebach i slutet av oktober.

blog (5)
blog (5)

Grundaren av auktionshuset Grisebach, Bernd Schultz, har under flera år byggt upp den enastående samling teckningar som nu ska auktioneras ut. Här hittar vi namn som Picasso, Schiele, Kollwitz, Giacometti, Rembrandt och Rodin.

Samlingen auktioneras ut till förmån för ExileMuseum i Berlin, en stiftelse dedikerat till andra världskrigets konsekvenser under parollen “Abschied & Neuanfang”, vilket betyder avsked och nystart.

[youtube id="FFKoCmHoVgs"]

Auktionen inkluderar runt omkring 350 teckningar från fem olika århundraden. Ett av de äldre verken är Étude de jeune homme assis, la jambe droite et la main levées av den franska rokokomålaren Antoine Watteau. Den avbildade unga mannen bär en harlequinkostym, en utklädnad typisk för Watteaus verk.

blog
blog

Den här teckningen av en ryttare agerade förlaga till Edgar Degas Le Départ pour la chasse, vilken han påbörjade 1866 och avslutade 1873. Motivet tycks ha orsakat Degas något utav en huvudvärk då han kunde avsluta målningen först efter att ha besökt England och observerat en av de kända parforcejakterna den lokala societeten höll i.

blog (1)
blog (1)

Som ingen annan av sin tid kunde Henri de Toulouse-Lautrec dokumentera sorlet och den stökiga stämningen på Paris caféer, restauranger och kabaréer. I just den här teckningen har han fångat ett aningens tillbakadraget äldre par som avslutat en måltid på Chez Larue. Samtidigt som mannen noggrant synar notan stirrar hans fru ut i tomma intet - motivet är som taget från Scener ur ett äktenskap.

blog (2)
blog (2)

För Pablo Picasso var 1904 ett förändringens år. Konstnärens blåa period började sakta övergå i en rosa och på ett personligt plan ersatte han sin vän Madeleine, som också var modell, med Fernande Olivier som skulle bli hans stora kärlek och favoritmotiv de kommande sju åren. Men det är oklart om denna teckning föreställer Madeleine eller Fernande - eller är det kanske båda två som blivit avbildade under konstnärens övergångsperiod?

blog (3)
blog (3)

Har någon någonsin gestaltat relationen mellan en mor och ett barn tydligare på papper än Käthe Kollwitz? Abschied (Farväl) från 1910 stärker denna tes på bästa sätt med moderns skyddande stora händer som kramar det livlösa barnet mot sitt ansikte i ett sista farväl. Kollwitz fick själv uppleva det fasansfulla farvälet fyra år efter att teckningen var gjord då hennes enda son, Peter, dog 18 år gammal i första världskriget.

blog (4)
blog (4)

Porträttet av frun Edith gjort 1918, var också ett typ av farväl för konstnären Egon Schiele. Samma år dog paret i sviterna av spanska sjukan. Edith var vid tiden gravid och Egon hade precis slagit igenom som konstnär, vars talang uttrycktes främst i den unika elegansen i hans teckningar.

blog (5)
blog (5)

Med Oskar Kokoschkas självporträtt kommer även en dedikation som han själv skrev på julafton 1920. “Under julen år 1920, som spenderades i vårt familjehem, ville jag att min älskade bror tillika mitt viktigaste stöd, skulle minnas mig såhär och inte som den skurk jag faktiskt är. Oskar.” Kanske kan vi ana att ett familjebråk ägt rum under julaftonen, inte helt ovanligt i många hem, vilket får oss ännu närmare bilden.

blog (6)
blog (6)

Orienten, som inspirerat många konstnärer under 1800-talet undgick inte Henri Matisse, en av det moderna måleriets fäder, och under 1920-talet ägnade han sig åt att måla orientaliska skönheter och odalisker. Modellerna som egentligen var fransyskor, klädde han i passande kostymer, och hämtade inspiration från sina resor till Algeriet och Marocko.

blog (7)
blog (7)

Precis som den senaste teckningen vars motiv är lite utav auktionens huvudnummer, skulle vi vilja introducera er till Hand with Ink Pen, som ingen mindre än Andy Warhol satte på papper 1953. I det okonventionella verket skapat på ett papper, utrivet ett block, har Warhol lyckats fånga det precisa tillfälle då en idé blir handling.

blog (8)
blog (8)

Auktionen hålls den 25-26 oktober.

Hela katalogen hittar du givetvis här på Barnebys!


Taggar