The Griffin Jacket: en hommage

Modeskaparen Bea Szenfeld och den världskända lastbilsdesignern "Svempa" är kreatörerna bakom couture-jackan, skapad för att hedra lastbilschaufförer världen över, som nu går att auktionera hem till förmån för ActionAid.

17032_001
17032_001
17032_001
17032_001

Den häpnadsväckande kreationen som väger runt 12 kilo, gjord av 200 meter förstärkta fläktremmar utskurna i fjädermönster, är skapad av modedesignern Bea Szenfled och lastbilsbyggaren Sven-Erik "Svempa" Bergendahl.

[youtube id="I_jLQviQ_6A"]

På uppdrag av transportföretaget Scania har de två kreatörerna, med sinne för innovation och skräddarsydd design, tagit fram couture-jackan som går under namnet The Griffin Jacket. Namnet kommer från Scanias logga och symbol Scaniagripen, buren av förare världen över varje dag. Och det är just förarna som har varit inspiration för verket. Med projektet har Scania haft som avsikt att hedra sina förare som är ute på vägarna runtom i världen.

17032_003
17032_003

Att det blev just en jacka säger Sophie Haftor, chef för fordonstillbehör och varumärkesprodukter på Scania, grundar sig i plaggets dagliga funktionalitet för förare, men också möjligheten den ger att utrycka individuell stil.

Beas kreationer som burits av ikoner som Björk och Lady Gaga är kända för sina experimentella uttryck och återvunna material. Men i och med samarbetet med Scania och deras lastbilsbyggare Svempa, har användandet av återvunna material nått nya höjder. Svempa som designat över 500 lastbilar för företaget och är känd hos åkare för sina designer med "det lilla extra", har också fått ta sina skaparambitioner till en ny nivå när han tillsammans med Bea har tagit fram konstverket med utgångspunkt i den ikoniska gripensymbolen.

17032_007
17032_007

En kollektion med kepsar, nyckelringar, t-shirts , hoodies och förarjackor har skapats med inspiration från The Griffin Jacket. I en mörk färgskala där inslag av fjädermönster och gripensymbolen plockats upp finns både en dam- och herrlinje där förarna stått i fokus och plagg skapats för deras dagliga arbete. Även här har hållbarhet varit A och O och man har använt sig av material som organisk bomull samt återvunnen polyester och metall.

17032_002
17032_002

Scania med deras målsättning att vara ledande inom skiftet mot ett hållbart transportsystem har i och med The Griffin Jacket och tillhörande kollektion tydligt visat på sitt ställningstagande och ambitioner. Pengarna från auktionen kommer gå till ActionAid som arbetar med kvinnor och flickor över hela världen genom att bistå med stöd till grupper utsatta av klimat- och miljöförändringar. Inte bara är jackan en hommage till alla förare runt om i världen, men också ett statement om att ta ansvar för vår planet.

Auktionen äger rum, hos oss Barnebys, mellan den 7 och 22 november och vinnarbudet meddelas strax därefter. Klicka här för att komma till budgivningen.

Se dokumentären eller läs mer om projektet här.