Berthe Morisot (1841-1895) Frankrike

Berthe Morisot var en fransk impressionistisk konstnär och en av rörelsens förgrundsgestalter. Hon föddes år 1841 i Bourges, centrala Frankrike som tredje barnet i en syskonskara på fyra. Morisots far, Edme Tiburce Morisot, arbetade som prefekt för det franska departementet i Cher och hans barn växte upp i en välmående medelklassmiljö där kultur, litteratur och konst premierades. Berthes mor var släkt med den franske konstnären Jean-Honoré Fragonard och var alltså inte främmande inför den konstnärliga världen.

Eftersom att de franska konstakademierna inte accepterade kvinnor som studenter fick hennes föräldrar söka efter andra alternativ. Tillsammans med en av sina systrar privatundervisades Berthe i måleri redan som ung. Hennes lärare bestod av bland annat Geoffroy-Alphonse Chocarne, Joseph Guichard, Achille Oudinot och Jean-Baptiste Corot.

Via Corot träffade Berthe Morisot snart andra franska konstnärer som rörde sig i och kring Paris, som bröderna Édouard och Eugène Manet, Edgar Degas, Baudelaire, Emmanuel Chabrier, Charles Cros och Puvis de Chavannes.

 

Mellan år 1870 – 1874 målade Morisot främst akvareller och den karaktäristiska atmosfär som kännetecknar många av hennes arbeten började träda fram. Under de kommande åren började hon i allt större utsträckning måla i olja, men behöll flera av de tekniker och färdigheter hon lärt sig via akvarellmåleriet. Hon var både snabb och produktiv, och målade likt Degas flera verk parallellt.

Dessutom förberedde hon sig minutiöst genom mängder av förstudier för att bekanta sig med sina motiv. År 1874 arrangerade Morisot, tillsammans med konstnärskollegor som Monet, Degas, Pissarro, Sisley, en utställning i Paris. Flera av medlemmarna hade tidigare nekats att ställa ut på Parissalongen och var inte nöjda med akademiens regler och så småningom startades kollektivet Société Anonyme des Artistes, Peintres, Sculpteurs et Graveurs för att verka för konstnärernas rättigheter. Eftersom flera av de konstnärer som ställdes ut räknades som impressionismens inre krets, har denna händelse kommit att kallas den första impressionistiska utställningen.

 

Eugéne Manet, som Morisot gift sig med samma år distanserade sig från den initiala rörelsen, men den blommande impressionismen grepp om konstvärlden tilltog allt mer. År 1895, 54 år gammal avled Morisot, i sviterna av en lunginflammation.

BERTHE MORISOT. "Eugène Manet à l'Île de Wight" (1875). Imagen vía: The Art Slack

Artiklar relaterade till Berthe Morisot (1841-1895) Frankrike

0

Kvinnliga konstnärer och deras manliga muser

Att ha en musa har varit ett framgångsrikt recept för många stora manliga konstnärer genom konsthistorien. Förutom att vara en inspirationskälla har de också kastat ett romantiskt skimmer över konstnären, eftersom förhållandet med musan många gånger varit av romantisk art. Men kvinnliga konstnärer har också haft sina manliga muser.

Konst
0

5 porträtt av kvinnor i vitt

Färgen vit förknippas ofta med fred, fromhet, oskuld och kyskhet. Många konstnärer genom historien har använt sig av färgen för att förena sina motiv med dessa dygder.

Måleri
0

Musans betydelse för konstnären

Bakom varje framgångsrik konstnär står en kvinna. Det låter som en klyscha men är ofta sant. Flera av våra mest berömda konstnärer har haft en musa som största inspirationskälla. Relationen mellan konstnären och musan har många gånger varit romantisk – och nästan alltid dramatisk.

Konst


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!