Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Bloomsburygruppen

Bloomburygruppen var en grupp författare, konstnärer och intellektuella som bodde i Bloomsbury, London under början av 1900-talet. Som rörelse influerade de litteratur, estetik samt tankeriktningar rörande feminism, pacifism och sexualitet. Gruppen ställde sig emot samtida sociala mönster och viktorianska värderingar och menade att individuell njutning snarare än allmännytta var viktigast.
 
Konstnärer och konstkritiker som ingick i gruppen var bland annat Roger Fry och Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell. Roger Fry representerade tidigt gruppens idéer med sina postimpressionistiska utställningar och konstriktningen skulle fortsätta representera gruppen som samtida kulturkritiker. Gruppen var bland annat inflytelserik i den internationella spridningen av konsttrender från Frankrike och verk av konstnärer som Gauguin, Manet, Matisse och Van Gogh. Termen “art for art’s sake” representerade gruppens estetiska uppskattning i enlighet med dess filosofiska inriktningar.
 
 


Artiklar relaterade till Bloomsburygruppen

Det våras för Bloomsburygruppen

Bloomsburygruppen var en skara djärva nytänkare som hyllade fantasi, känsla, skapande och förnuft. Tillsammans skapade de en sorts inkluderande modernism genom att förena gammalt och nytt i lekfulla mönster och kombinationer. Vad som inledningsvis var ett gäng studerande vänner, skulle komma att bli Storbritanniens mest utmanande och ifrågasatta grupp.

Konst

Frukost med Artipelags konsthallschef Bo Nilsson

Bo Nilsson har en gedigen karriär bakom sig, bland annat som intendent och chef över Moderna Museet, Rooseum och Liljevalchs. Nu basar Bo Nilsson över konsthallen Artipelag, som sedan starten 2012 visat en bred repertoar med allt från Andy Warhol och svensk samtidsfotografi till vackra kreationer av Lars Wallin. I fredags var det premiär för nya utställningen Edmund de Waal/Morandi som Bo Nilsson haft tankar om att göra i 30 år.

Konst

Möt Artipelag på omvägar

Under sommaren kompletteras Artipelags pågående utställning "Bloomsbury Spirit" med ytterligare en konstupplevelse. Ta chansen att sondera den makalösa naturen kring Artipelag och samtidigt se konst av bland andra Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova, Per Kirkeby, Ulrika Sparre och Jaume Plensa.

Skulptur