Gustav Klimt (1862-1918) Österrike

Gustav Klimt föddes i Wien, Österrike 1862. Klimt anses tillsammans med bland andra Otto Wagner och Josef Hoffman vara en av de drivande bakom wiener jugendstilen, och var även medgrundare i konstsällskapet Wiensecessionen som företrädde denna. Klimt var påverkad av symbolismen, och hans verk föreställde främst dominanta kvinnor, som ofta ansågs erotiska. Förutom tavlor är Klimt känd för bland annat sina väggmålningar och skisser, och studerade fram till 1883 arkitekturmålning vid Wiens Konstfackskola.
 
Klimt genomgick flera faser med varierande inspiration som tydligt reflekteras i hans målningar. Hans tidiga verk under tiden i Wiensecessionen är mycket inspirerade av symbolismen, och följdes sedan av hans “gyllene fas”. Under denna använde sig Klimt ofta av bladguld, och gjorde även besök till Venedig och Ravenna, vars mosaik förmodligen kom att inspirera hans målningar, till exempel “The Kiss”.


Artiklar relaterade till Gustav Klimt (1862-1918) Österrike

0

Gustav Klimt: Känsla och erotik

Trots att Gustav Klimt ansågs kontroversiell under sin egen levnadstid anses han idag vara en av 1900-talets mest betydande konstnärer och en anmärkningsvärd representant av den tidiga modernismen. Med det mänskliga temat som främsta fokus och sina köttsliga skildringar av kvinnokroppen står de mänskliga känslorna, i sitt mest sårbara tillstånd, i centrum i Klimts bildvärld.

Måleri


Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!