Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Karl Johan

När den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte äntrade svensk mark tog han med sig mer än en ny kungaätt, nämligen Napoleons stilideal, den kejserliga empiren. Inspiration till denna hämtades från antiken med förebilder från de grekiska, etruskiska och romerska väldena liksom Egypten. Det franska ordet empire betyder ’kejsar-döme’. Den svenska motsvarigheten Karl Johan bygger på vardagligare ideal. Möblerna tillverkades i mahogny och förseddes med förgyllda beslag i form av symboliska motiv och ornament. Dekoren var rik och färgskalan djupare än tidigare.
 


Artiklar relaterade till Karl Johan

Nationalmuseum

Nationalmuseum är utan tvekan Sveriges stolthet när det kommer till inhemsk konst, men det är också ett av Europas äldsta konstmuseer. Lär dig mer om hur konstinstitutionen kom till, samlingarna och vilka betydande händelser i historien som gjort Nationalmuseum till vad det är idag.

Konst

Äntligen antikviteter!

Aldrig annars är det väl sådan aktivitet i detta antikälskande land som just nu. Kvalitetsauktionerna fullkomligt radas upp runt om i Sverige och till helgen börjar den storslagna mässan Grand Antiques, då svenska eliten av konst och antikhandlare visar och säljer sina främsta föremål under tre dagar på Nordiska Museet i Stockholm.