Världens 10 dyraste klockor på auktion

Tänk att det kan vara så dyrt att hålla koll på tiden... Om man vill ha klockor av kaliber med diamanter, den mest utvecklade tekniken eller ett original så kostar det. Barnebys listar här världens 10 dyraste klockor, med några av årets auktionsrekord som höjdpunkter.

Patek Philippe, Ref. 1518 Stainless Steel. Bild: Phillips
Patek Philippe, Ref. 1518 Stainless Steel. Bild: Phillips

10. Rolex Ref. 6062, 46 miljoner kronor

Rolex-klockan från 1952 går under namnet Bao Dai. Bild: Phillips
Rolex-klockan från 1952 går under namnet Bao Dai. Bild: Phillips

Ett eftertraktat historiskt ur såldes tidigare i år på auktion hos Phillips. Rolex-klockan från 1952 går under namnet Bao Dai efter sin tidigare ägare - den sista kejsaren av Vietnam. Under ett besök i Schweiz 1945 efter Indokinakriget, då stormakterna skulle förhandla med Viet Minh och diskutera Vietnams framtid, besöker kejsaren den kända Rolexförsäljaren Chronomètrie Philippe Beguin som då var beläget mitt emot Hotel des Bergues där förhandlingarna pågick. Här ber han om den finaste och ovanligaste Rolexklockan någonsin gjord. Efter konsultation med Rolex blir kejsaren presenterad en Rolex i gult guld med en svart urtavla och indicier i form av diamanter: en Rolex 6062. Den siste kejsaren av Vietnams ur gick fr 46 miljoner kronor.

Läs mer om Rolex här!

9. Patek Philippe, 18k guld Perpetual Calendar Chronograph, 56,9 miljoner kronor 

Patek Phillip Perpetual Calendar Chronograph. Bild: Christie's
Patek Phillip Perpetual Calendar Chronograph. Bild: Christie's

Ett armbandsur av Patek Philippe från 1943 intar plats nummer nio på listan. En Patek Phillip Perpetual Calendar Chronograph såldes 2010 hos Christie's för nästan 60 miljoner kronor och blir en i raden av rekorddyra Patek-ur.

Patek Philippe grundades 1851 efter att urmakarna Antoni Patek och Adrien Philippe slagit sig samman. Patek Philippes ur har slagit flera världsrekord på auktioner över hela världen. Efterfrågan drivs på av att Patek Philippe själva köper ur till samlingen på deras museum i Genève.

Vill du veta mer om Patek Philippe?

8.  Patek Philippe & Cie, Genève, Ref. 1415, 60 miljoner kronor

Patek Philippe & Cie, Genève, Ref. 1415. Bild: Antiquorum
Patek Philippe & Cie, Genève, Ref. 1415. Bild: Antiquorum

Vi fortsätter på 60-miljonnivån och även med Patek Philippe med ett ur i platinum som såldes hos Antiquorum år 2002. Uret som introducerades 1939 går också under namnet "World Time". Runt urtavlan sitter en roterande ram med 41 namn på städer i världen.

7. Patek Philippe, "Calibre 89", 60 miljoner kronor

Patek Philippe, "Calibre 89". Bild: Antiquorum
Patek Philippe, "Calibre 89". Bild: Antiquorum

Caliber 89 är en av de mest komplicerade fickuren någonsin gjorda och världens mest välrenommerade urmakares mästerverk. Jubileumsklockan som gjordes inför urmakarens 150:e jubileum påbörjades 1980 och färdigställdes 1989. Uret har dubbla urtavlor varav den ena har en karta över Genèves stjärnhimmel. Uret som såldes hos Antiquorum 2004 är i vitt guld och en av tre senare versioner.

Ett Caliber 89-ur i original versionen i gult guld skulle säljas på auktion hos Sotheby's den 14 maj 2017 med ett beräknat pris på 58 till 90 miljoner kronor men den blev återropad efter att auktionshuset inte accepterade det slutgiltiga budet på strax under 54 miljoner kronor.

Funderar du på att köpa ett fickur? Vi berättar vad du ska tänka på!

6. The Duc d'Orléans Breguet Sympathique, 60 miljoner kronor

The Duc d'Orléans Breguet Sympathique. Bild: Sotheby's
The Duc d'Orléans Breguet Sympathique. Bild: Sotheby's

Det finns en mycket speciell typ av klocka bland höjdpunkterna på listan, denna Brequet "Sympathique", en klocka av kunglig kaliber. Exemplaret som går under namnet "the Duc d'Orléans" efter sin ägare är av den mest komplexa av Sympatique modeller. Grundaren av Breguet Abraham-Louis Breguet kom på idén med Sympatique-mekaniken under den franska revolutionen och innebär att ett separat urverk i form av ett fickur kan placeras i en nisch högst upp på klockan för att automatiskt ställas och vridas upp varje dag. "the Duc d'Orléans" gick för 60 miljoner kronor hos Sotheby's 2012.

5. Patek Philippe, Ref. 5016, 64 miljoner kronor

Patek Philippe, Ref. 5016. Bild: Only Watch
Patek Philippe, Ref. 5016. Bild: Only Watch

Armbandsurens motsvarighet på komplicerade verk är denna. Uret introducerades mellan 1993 och 2011 och var då urmakarnas mest komplicerade armbandsur. Klockan auktionerades ut 2015 på Only Watch välgörenhetsauktion för 64 miljoner kronor, då det dyraste armbandsuret sålt på auktion.

4. Patek Philippe, Ref. 1518 Stainless Steel, 100 miljoner kronor

Patek Philippe, Ref. 1518 Stainless Steel. Bild: Phillips
Patek Philippe, Ref. 1518 Stainless Steel. Bild: Phillips

Inte var 2015 sista gången ett armbandsur av Patek Philippe slog rekord på auktion. År 2016 slog ett Patek Phillipe-armbandsur rekord som det dyraste armbandsuret någonsin sålt på auktion när den gick för 100 miljoner kronor. Budgivningen startade på 25 miljoner kronor och gick alltså för mer än det tredubbla priset. Det mycket ovanliga uret i rostfritt stål såldes till en privat samlare och ska vara en av endast fyra kända exemplar.

3. Paul Newmans Rolex Daytona, 150 miljoner kronor

Paul Newmans Rolex Daytona. Bild: Phillips
Paul Newmans Rolex Daytona. Bild: Phillips

Det nya världsrekordet för armbandsur på auktion slogs ett år senare när Paul Newmans Rolex Daytona auktionerades ut. Det legendariska armbandsuret som en gång tillhört skådespelaren klubbades för över otroliga 150 miljoner. Paul Newmans Rolex Daytona såldes till en anonym köpare efter tolv minuters energisk budgivning som började med att utroparen föreslog en miljon som starbud. Från telefon fick han direkt mothugg - på 10 miljoner!

Rolex är ett av de mest kända varumärkena i världen när det kommer till klockor. Hans Wilsdorf och Alfred Davis grundade "Wilsdorf and Davis" 1905 i England och importerade urverk som monterades i boetter som tillverkats lokalt. 1908 startade ock Hans Wilsdorf "Rolex" och 1919 flyttades verksamheten till Genève i Schweiz.

2. Patek Philippe Supercomplication, James Ward Packard, 213 miljoner kronor

Patek Philippe Supercomplication, James Ward Packard. Bild: Sotheby's
Patek Philippe Supercomplication, James Ward Packard. Bild: Sotheby's

Ännu en Patek! Det här fickuret beställdes av Henry Graves Jr. en hemlighetsfull finansman och en av de främsta ursamlarna på 1900-taletet. Det tog ett halvt årtionde att designa uret och ytterligare tre att förverkliga. Gjord i 18 karat guld och med 24 funktioner är uret ett av de mest avancerade av sin tid. Uret kan beräkna soluppgång och nedgång och spela upp samma melodi som Big Ben i London. Men det mest uppseendeväckande är urets karta över stjärnhimmeln som avtecknar himlen över Central Park Zoo vid femte avenyn i New York. Uret gick för 213 miljoner kronor hos Sotheby's 2014.

1. 201 Carat Watch, Chopard, 212 miljoner kronor

201 Carat Watch, Chopard. Bild via technoprinceweb
201 Carat Watch, Chopard. Bild via technoprinceweb

Chopards diamantur består av en rosa diamant på 15 ct, en blå på 12 ct och en vit på 11 utöver sina 163 ct i vita och gula mindre diamanter. Klockan med dess 874 exklusiva diamanter landar på ett värde av 212 miljoner kronor. Förutom alla diamanter och ett fantastiskt urverk imponerar klockan med en hemlig mekaniskt detalj. När man trycker på en liten fjäderbelastad detalj öppnar sig de tre hjärtformade stenarna för att visa urtavlan som den också innehåller ytterligare tre gula diamanter på 8,45 ct.

Kända för sina klockor grundades Chopard i Schweiz 1860. Företaget började i Sonvilier och har sedan dess flyttats till Chaux-de-Fonds och slutligen Genève 1937. Chopard är känt för sin tidiga specialisering på damur och fickur. Det var först på 1980-talet som företaget började göra sportur för män men också utökade med att göra diamantsmycken.

Man kan alltid drömma men kanske får en klocka av lite lägre prisklass duga innan något av dessa ur införskaffas. Hos Barnebys hittar du över 25 000 klockor och ur med prislappar på ett par hundra upp till ett par miljoner kronor.

 

Advert
Advert