Arne Pineus tillbaka på Bukowskis

Trots sina många år i branschen är den ständigt unge göteborgaren en av auktionssäsongens stora snackisar. Nu är mannen bakom några av Sveriges främsta konstförsäljningar genom tiderna tillbaka där han en gång började. Från i höst är det Bukowskis som får ta del av Arnes "lilla svarta".

Arne Pineus tillbaka på Bukowskis

Internationellt bedömer man de främsta experterna i branschen på deras gedigna kunskap samt på deras "lilla svarta", vilket kan översättas till adressboken. Eller som engelsmännen kallar det - "the black book".

Genom att rekrytera en av Göteborgs starke män, tillika branschens mest uppskattade och erfarna specialister på internationell och svensk konst, Arne Pinéus, stärker Bukowskis sin position på västkusten.

Under september flyttar man även till ett nytt kontor i nyrenoverade lokaler vid Avenyn, på Geijersgatan 4, för att vid årsskiftet flytta ifrån de moderna lokalerna i hamnen anpassade för online-auktioner.

-Det känns mycket bra att återigen vara en del av Nordens ledande auktionshus och den storsatsning som Bukowskis gör i Göteborg. Jag ser fram emot att träffa nya och gamla kunder för att presentera Bukowskis fantastiska erbjudande i form av tryckta premiumkataloger, exklusiva visningar och en modern digital plattform, säger Arne Pinéus.

Arne Pinéus har över 40 års erfarenhet av värdering och försäljning av konst, design och antikviteter och över 30 års närvaro inom auktionsbranschen, där han varit en av de mest framgångsrika och uppmärksammade experterna i sitt slag.   

Kontakten och kunskapen om kunderna är helt avgörande för ett auktionshus välbefinnande. Vilket auktionssverige blev varse för några år sedan då Arne Pineus drog in den värdemässigt största samlingen till Stockholms Auktionsverk någonsin.

Wassily Kadinsky, "Kreis u. Fleck".
Wassily Kadinsky, "Kreis u. Fleck".

Arne fick uppdraget att sälja en av de mest betydande konstsamlingarna som visats på auktion i Sverige, som då hängde i Göteborg. Totalt såldes konst för runt 75 miljoner kronor, varav målningen Kreis u. Fleck, av Wassily Kandinsky klubbades för hela 32,5 miljoner kronor vilket blev Sveriges dyraste målning såld på auktion i Sverige någonsin.

Konstsamlingen hade tillhört Arne och IngaBritt Lundberg. Arne Lundberg var verkställande direktör för Fortia – moderbolag till Pharmacia. Makarna grundade också IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse. Men paret var även konstsamlare. I samlingen ingick förutom verk av Wassily Kandinsky även verk av Yves Klein, Max Ernst och René Magritte med flera.

Men Arne Pineus började sin resa långt tidigare.

Våren 1990 anställdes han på Bukowskis för att sköta inlämning från Göteborgområdet och försäljning till detsamma. Marknadsledande Bukowskis presenterade en magnifik auktion som resulterade i ett fantastiskt och svårslaget resultat. Men redan samma höst började konstmarknaden vackla för att 1991 fullkomligt braka samman. Miljontavlorna rasade med 90% i värde från en årstid till en annan, berättar Arne.

- Det var omöjligt att sätta utropspris på tavlorna för de halverades i pris över en natt, minns Arne.

-Göteborg med omnejd har alltid varit en viktig marknad för Bukowskis. Genom att inleda ett nära samarbete med Arne Pinéus, samt flytta in i nya centrala lokaler så förstärker vi vår närvaro ytterligare i regionen. Arne står bakom några av auktionsbranschens största och mest framgångsrika försäljningar inom Fine Art och har en gedigen och bred kunskap, samt förtroende och nätverk, säger Louise Arén, VD Bukowskis.

Advert
Advert