Artiklar i kategorin Nyheter

Juridisk kamp i domstol över tvångsförsäljning av konst

Barnbarnen till den judiske konsthandlaren René Gimpel har gått till domstol för att få tre verk av André Derain, vilka just nu är utställda på museer runt om i Frankrike, återbördade. De fem arvtagarna hävdar att verken var föremål för tvångsförsäljning under andra världskriget. 

Måleri
Läs mer

Har Frida Kahlos röst blivit känd?

Alla känner vi till hennes verk och hennes personliga stil som har inspirerat otaliga efterkommande kreatörer. Kahlo har till och med framträtt i en liten serie stumfilmer… men vet någon hur hennes röst faktiskt lät? En inspelning med vad som kan vara konstnärens röst har nyligen gjorts officiell.

Den återupptäckta Caravaggio-målningen såld före auktion

Caravaggios mästerverk "Judith och Holofernes" som hittades på en vind i Toulouse år 2014 skulle auktioneras ut den 27 juni och beräknades gå för över 1,5 miljard kronor. Målningen såldes privat till styrelseledamoten, vid The Metropolitan Museum of Art, J. Tomlinson Hill innan auktionen ens hann börja. 

Måleri
Läs mer

Spanska Sankt Göran äntligen återställd

I juni förra året uppmärksammades en katastrofal restaurering av en staty i Spanien. Efter att ha fått viral spridning runt om i världen, och varit föremål för både skratt och upprördhet har Sankt Göran-statyn äntligen restaurerats – av professionella.

Har du träffat Mr A?

Sannolikheten torde vara ganska stor. Efter att bokstavligen ha dykt upp på hundratusentals ställen runt om i världen, har den här lilla flirtiga huvudfotingen med hög hatt blivit en riktig bekanting i många storstäder.

Konst
Läs mer

Sju nyupptäckta verk av Julia Beck på Waldemarsudde

Nyupptäckta målningar av Julia Beck visas nu på Waldemarsudde och det är första gången de visas för allmänheten. I utställningen "Grez-sur-Loing - Konst och relationer" presenteras elva verk av konstnären, däremot har det tillkommit ytterligare sju verk som ingen tidigare sett då de varit i privat ägo sedan Becks död.

Konst
Läs mer

Årets dyrgrip inte fullt lika dyrbar

På Antikmässan tidigare i år presenterades en sensationell nyupptäckt. I en av montrarna stod ett salongsbord av mindre format som Uno Åhrén formgav till Världsutställningen i Paris 1925. En viktig upptäckt med stort värde för svensk designhistoria och 1900-talets möbelformgivning.
Vad som inte framgick då var att det endast var delar av originalbordet som ställdes ut.

Design
Läs mer

Efterlyses: Nytt auktionshus 

De senaste åren har varit ett stålbad för auktionshus världen över, och den nödvändiga digitaliseringen har för många varit en både kostsam och plågsam process. Nu börjar allt fler vända röda siffror till vinst, samtidigt som nya auktionshus efterlyses när den pågående konsolideringen av branschen tar nya vägar.

Läs mer

58:e upplagan av Venedigbiennalen

I helgen sätter den 58:e Venedigbiennalen igång. Under drygt sex månader kommer Venedig fyllas av konstintresserade människor som tar del av världens största konstevenemang.

Konst
Läs mer

Hilma af Klint till Stockholm

Om du missade utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future på Guggenheim i New York, som slog besöksrekord med 600 000, har du chansen att se Hilma af Klints storslagna verk på Millesgården i Stockholm nu i höst. Utställningen Måleri och andlighet visar tre svenska konstnärers fascination för ockultism och det andliga sökandet under sekelskiftet 1800-1900.

Konst
Läs mer