Auktionshuset Catawiki satsar stort i Sverige

Vad som startade som en mötespunkt för samlare är idag en av världens snabbast växande auktionshus tillika techbolag. Holländska Catawiki har med 550 anställda och närvaro i de flesta världsdelar ambitionen att bli världsledande inom onlineauktioner. Nu utmanar man den svenska auktionsscenen.

Auktionshuset Catawiki satsar stort i Sverige

Det hela började med att en av grundarna, René Schoenmakers, var på jakt efter ovanliga serietidningar till sin samling. Efter att ha spenderat timmar på nätet för att hitta rätt bland alla "vanliga" serietidningar förstod han att världen behöver en sajt som specialiserar sig på att sälja föremål av lite mer "ovanlig karaktär" inom olika kategorier oavsett vart i världen man befinner sig. Han diskuterade idén med vännen Marco Jansen och 2008 beslöt de sig för att grunda en online-plattform där samlare kunde interagera med varandra, och göra speciella föremål tillgängliga för en bredare publik.Tre år senare inkluderade man även auktioner för samlarföremål, och idag säljer man tusentals föremål varje dag till miljontals auktionsbesökare världen över och härom dagen sålde Catawiki föremål nummer 3 miljoner sedan starten.

Fzmqi
Fzmqi

Idag räknas Catawiki bland de 500 snabbast växande företagen enligt Deloitttes EMEA ranking(2015 rankades på plats nr 1) och med hjälp av cirka 100 miljoner dollar i riskkapital har resultatet vuxit med 45 000% på fyra år, enligt Techcrunch.

 

Catawikis svenska sajt
Catawikis svenska sajt
Catawiki finns med sajt på en mängd olika språk, däribland svenska
Catawiki finns med sajt på en mängd olika språk, däribland svenska

Catawikis modell är enkel, men än så länge unik. Missionen är att göra speciella föremål tillgängliga för en bredare publik. Det gör man genom att ta "traditionella" online-auktioner ett steg längre. Catawiki förenklar nämligen säljares möjligheter till försäljning mot en global marknad genom att utföra hela, och inte bara delar av, auktionsprocessen på nätet. Till skillnad från de flesta andra online-auktionshusen behöver föremålen endast skickas in digitalt i form av bilder och beskrivningar som sedan bedöms och katalogiseras av någon av auktionshusets tvåhundra experter. Detta innebär att föremålen auktioneras ut medan de fortfarande står kvar hemma i ditt vardagsrum och det finns därför inget behov av att flytta det fysiskt innan du fått ett vinnande bud på det. Catawiki erbjuder därefter en säker betalningsprocess där säljaren skickar föremålet först efter att Catawiki erhållit betalningen och sedan inte betalar ut förrän köparen mottagit och hunnit kontrollera försändelsen. Som säljare betalar man 12,5 % i provision och som köpare betalar man 9 %. Här kan du sälja dina föremål hos Catawiki! 

image001
image001

Hel auktionsprocessen sker online, från värdering till försäljning. Här kan du registrera dig för att bli kund och börja bjuda på någon av Catawikis auktioner!

- Catawiki har med sin innovativa och inkluderande auktionsmodell fått ett otroligt mottagande på de europeiska marknaderna sedan starten för 6 år sedan. Vi fortsätter nu på framgångsvågen med att förenkla och utveckla handeln med speciella objekt också i Norden, för både köpare och säljare”, säger Claes Hain, Country Manager Norden.

Hyfsat dyr Tintin. L´ile Noire specialupplaga från 1943
Hyfsat dyr Tintin. L´ile Noire specialupplaga från 1943

På en av Catawikis onlineauktioner såldes under söndagskvällen ett unikt Tintin-seriealbum för hela 653 000 kronor. Albumet från 1943 är känt som en "alternativ utgåva" av Tintin-komiken "L'ile Noire" (The Black Island). Det finns endast tre kända exemplar i världen, vilket gjorde albumet ytterligare speciellt.

År 1943 gjorde illustratören Hergé (1907 - 1983) ett privat tryck om tio album som han personligen skickade till morgontidningar för att få dem att publicerade.

Just det här exemplaret  skickades dock aldrig, utan blev kvar hos Hergé i hans studio. Vad som är särskilt speciellt med det här exemplaret är att Hergé klippt ut 31 bilder ur det.

Trasig tidning
Trasig tidning
Skärmavbild 2017-09-26 kl. 17.53.26
Skärmavbild 2017-09-26 kl. 17.53.26

Trots budgivare över hela europa, slutade budgivningen strax under den uppskattade värderingen.

-  Albumet är så unikt att det är extremt svårt att ge det ett exakt värde. Men 653 000 kronor är ett fantastiskt vinnande bud som vi är väldigt nöjda med, säger Patrick Vranken, seriexpert på Catawiki.

Tintin T7 - L_Ile Noire - C - Edition alternée (1943) (2)
Tintin T7 - L_Ile Noire - C - Edition alternée (1943) (2)

Seriealbumet väckte stort intresse världen över vilket delvis hade sin förklaring i en specifik händelse. De urklippta bilderna tycktes nämligen vara försvunna tills en uppmärksam holländsk Tintinexpert påminde sig ha sett ett exemplar med de urklippta bilderna i Tintinutgivaren Castermans arkiv. Eftersom det verkade så annorlunda tog han foton på detta och av bilderna att döma är dessa urklipp de saknade bilderna från den aktuella serieboken. En fråga som återstår att besvaras är om seriealbumet och de urklippta bilderna någonsin återförenas.

Alla ni som någon gång svurit att ni trampat på en av barnens legobitar. Här kan du läsa om hur du kan tjäna storkovan på ytterligare en spektakulär försäljning hos Catawiki!

Några av Catawikis experter
Några av Catawikis experter

Här kan du hitta samtliga drygt 30 000 föremål från Catawiki på Barnebys!

Annons
Annons