Auktionsrekord! Schackpjäs för miljoner

Den 2 juli 2019 klubbades en figur i valrosselfenben från ett medeltida schackspel kallat Lewis hos Sotheby’s för 819 000 euro, motsvarande 8,7 miljoner kronor. Pjäsen hade köpts på en antikaffär under 1960-talet för endast fem pund.

Auktionsrekord! Schackpjäs för miljoner

Ett absolut rekord för en medeltida schackpjäs sattes den 2 juli när Sotheby’s auktionerade ut den historiskt värdefulla spelpjäsen. 

Köpt i Edinburgh 1964 i en antikaffär för endast fem pund har den bevarats av köparen innan den ärvdes av hans dotter. Den senare, okunnig om den historiska betydelsen, misstänkte ändå ett visst mystiskt värde. Figuren kom sedan i nästa generations besittning som bestämde sig för att kontakta Sotheby’s för en värdering. 

Väktaren från schackspelet Lewis, image © Sotheby's
Väktaren från schackspelet Lewis, image © Sotheby's

Det var med största förvåning som de nuvarande ägarna fick veta att de ägde en historisk artefakt, en “Warder” (väktare), en pjäs från de norska medeltida schackspelet Lewis som var populärt under 1200- och 1300-talen. Upptäckten av Lewis-schack går tillbaka till 1831, då 93 snidade föremål hittades på den skotska ön med samma namn. Historiker bildade då fyra fullständiga uppsättningar med undantag av en riddare och fyra väktare. Förutom de 59 figurerna upptäcktes 19 bönder, 14 plana bitar och ett bältesspänne. Av de 93 återfunna föremålen finns nu 82 på British Museum i London. De återstående 11 finns på National Museum of Scotland i Edinburgh. 

Enligt experterna skulle denna “Warder” kunna vara en av de saknade väktarna och utgör den mest anmärkningsvärda upptäckten av en medeltida schackpjäs sedan 1831. 

“Detta är en av de mest spännande och personliga upptäckterna under min karriär. Det var ett privilegium att få auktionera ut detta historiska föremål och att visa upp den på Sotheby’s - det var en stor succé. När du håller figuren i handen eller ser den i rummet har den en unik närvaro.” säger Alexander Kader, chef för europeiska skulpturer och konstverk på Sotheby’s. 

Väktaren från schackspelet Lewis, images © Sotheby's
Väktaren från schackspelet Lewis, images © Sotheby's

Det finns flera teorier om Lewis-spelets ursprung. Det mest övertygande är att spelet kommer från Norge, mer specifikt Trondheim som var känt för sina skulpterade spel under 1200- och 1300-talen, ofta i valrosselfenben. Isle of Lewis var från den tidiga vikingatiden fram till 1266 under Norges styre och en hypotes om att spelet blev begravt av en handelsman efter ett skeppsbrott verkar vara historikernas favorit. 

Lewis-spelet har länge har varit en symbol för den europeiska civilisationen och figurerat i flera populärkulturella böcker och filmer så som Harry Potter and the Philosopher’s Stone och den japanska mangan Professor Munakata’s British Museum Adventure av Hoshino Yukinobu. Schackpjäsen har nu fått nya förmyndare och auktionsmarknaden har bevittnat ett försäljningsrekord utan like. Köparens identitet har förblivit okänd. 

“Om vi vill visualisera det europeiska samhället runt 1200, kan vi inte annat bättre än att observera hur de spelade schack. Och inga schackpjäser är rikare på information än [...] Lewis.” sa Neil Macgregor, tidigare chef vid British Museum.