Sex snabba om superduon Les Lalanne

Makarna Claude och François-Xavier Lalanne delade mycket med varandra, både sina liv men även karriärer och under fem decennier lyckades de skapa en unik samling konstverk. Barnebys listar sex olika fakta du kanske inte visste om den geniala duon. 

Sex snabba om superduon Les Lalanne

I oktober kommer Sotheby’s hålla auktion där paret Les Lalannes samling går under klubban, en samling som består av 250 sensationella föremål från deras hem och studio i Fontainebleau, Frankrike. De fantasifulla skulptörerna och formgivarna etablerade ett namn inom konstvärlden, medan de upprätthöll enkelhet och ärlighet i deras arbete. Växt-, djur- och mineralformer dominerade deras konstnärsstil och genom materialval och motiv introducerade de ett nytt materiellt ordförråd. 

Här är sex fakta att känna till: 

En trio i en parisisk lägenhet, täckt av får av François-Xavier Lalanne. Foto: © LIFE via The Place Home
En trio i en parisisk lägenhet, täckt av får av François-Xavier Lalanne. Foto: © LIFE via The Place Home

1. François-Xaviers får är en referens till Homeros

François-Xaviers berömda får inspirerades av en händelse i Odysséen, det grekiska epos som komponerades på 700-talet f.Kr. av Homeros. Den ursprungliga titeln var “För Polyfemos”, och konstnärens skulpturer anspelar på händelsen då Odysseus och hans kamrater förblindade cyklopen Polyfemos och flydde från hans grotta genom att hålla fast vid magen på hans gigantiska får.   

2. Claude inspirerade Serge Gainsbourgs album 

Den franske sångaren Serge Gainsbourgs album “The Man with the Cabbage Head” (1976) inspirerades av en skulptur med samma namn, vilken Claude hade skapat. Gainsbourg såg skulpturen i ett galleri i Paris och köpte den på plats. Statyn avbildar en sittande man vars huvud är ett kålhuvud och omslaget till albumet pryddes av just statyn.

Serge Gainsbourg. Foto: Paris Match
Serge Gainsbourg. Foto: Paris Match

3. Les Lalannes konst var menad till att användas

För Les Lalanne var konst en del av vardagen. Deras skapelser var därför både skulpturala och funktionella, liksom François-Xaviers får som fungerar som pallar. “Jag tänkte att det skulle vara roligt att fylla detta stora rum med en flock får,” sa han, “det är trots allt enklare att ha en skulptur istället för ett verkligt får i ditt vardagsrum, och det är ännu bättre om vi kan sitta på den.”

Noshörning och fårpall av François-Xavier Lalanne. Foto: © LIFE via The Place Home
Noshörning och fårpall av François-Xavier Lalanne. Foto: © LIFE via The Place Home

4. François-Xavier var nära vän med Constantin Brancusi

När han anlände till Paris år 1945 öppnade François-Xavier en egen ateljé i stadsdelen Impasse Ronsin, ett område som fungerade som många parisiska konstnärers hem. Han besökte regelbundet sin granne, Constantin Brancusi, som introducerade honom till den konstnärliga kretsen av surrealister - bland andra Man Ray och Max Ernst. Surrealismen skulle senare ha stort inflytande på Lalannes konstnärskap. Det var genom Brancusi som François-Xavier träffade sin framtida hustru Claude, år 1952.  

Claude Lalanne i sin trädgård med två verk från år 2012. Foto: © Lea Crespi
Claude Lalanne i sin trädgård med två verk från år 2012. Foto: © Lea Crespi

5. Deras tidiga verk blev starkt kritiserade

“För [kritiker] var det idiotiskt att skapa skulpturer som fyllde en funktion,” berättade Claude år 2013 och syftade på deras första utställning. Trots att deras första verk inte mottogs med öppna armar, vägrade konstnärsparet rätta sig i ledet. Det kom att bli ett klokt beslut eftersom de bara några år senare fyllde gallerier och tidskrifter med sina ovanliga konstverk.  

6. François-Xavier var väktare på Louvren 

François-Xaviers första jobb var på Louvren. Han var säkerhetsvakt och ägnade tid åt att studera de egyptiska artefakterna som fanns i samlingarna. Antika skulpturer föreställande noshörningar, babianer, katter och flodhästar kom att influera hans verk.

Upptäck Les Lalanne på Barnebys

Annons
Annons