Banksy gör det igen

Banksy skriver återigen konsthistoria när hans "Brexit-målning" passerade 100-miljoners gränsen på auktion efter rafflande budduell.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

"From Brooklyn to Bristol, Basquiat to Banksy, tonight saw artists who made their names on the streets set records on New Bond Street"

Efter tretton intensiva minuter av duellerande mellan tio olika budgivare gick en konstsamlare vinnande ur striden. Med sig hade hen gatukonstnären från Bristols största kända verk för 120 miljoner kronor.

Banksy i hans dåvarande "ateljé". Foto: Steve Lazarides
Banksy i hans dåvarande "ateljé". Foto: Steve Lazarides

Så sent som förra året fick gatukonstnären som kallas Banksy, efter hans signaturer på hans målningar, hela konstvärlden att tappa andan när han under pågående auktion på Sotheby's strimlade ett av hans verk, Girl With Red Ballon sekunderna efter att en konstsamlare ropat in verket för en bra bit över tio miljoner kronor(1,4 miljoner dollar).

Läs mer om konstkuppen!

Efter ett par minuter när Sotheby's säkerställt att köparen verkligen ville ha målningen även om den var strimlad kunde experterna på det anrika auktionshuset pusta ut, och konstatera att man än en gång hade en viral marknadsföringskampanj att se fram emot. Idag har målningen fått ett nytt namn Love Is In The Bin.

Vem vet, kanske var det just det som fick säljaren av dagens målning Devolved Parliament att lämna in den för försäljning. Och tillfället och platsen var väl valt av Sotheby's.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Denna vecka är nämligen hela konsteliten samlad i London i och med samtidskonstmässan Frieze, designmässan PAD, samtliga stora auktionshus samtidsauktioner, galleriöppningar, museiutställningar och ett antal andra konstevent.

Redan igår slog Phillips auktionshus flera världsrekord för bland annat Alex Katz, Simone Leigh, Derek Fordjour, Sanya Kantarovsky och Raoul de Keyser. Men ikväll var det alltså Sotheby's tur.

Foto: Phillips
Foto: Phillips

Tillbaka till Sotheby's och kvällens auktion. Förväntningarna var höga redan före auktionen och Sotheby’s Contemporary Art Evening Auction verkliga klo var utan tvekan Banksys satiriska målning Devolved Parliament, föreställande det brittiska parlamentets underhus som övertagits och leds av ett gäng schimpanser.

Det var nog fler än jag som förväntade sig såväl prisrekord som en helt ny nivå prisnivå för konstnären som länge ansetts undervärderad av många. Men när slutnotan annonserades ut för 9,9 miljoner pund, vilket motsvarar cirka 120 miljoner kronor var det nog en och annan som fick sig en rejäl överraskning.

Läs intervjun med Banksys tidigare gallerist och varför ingen vill veta vem Banksy är!

Målningen som är fyra meter anses vara den till storleken största kända oljemålningen på duk av gatukonstnären som annars ofta använder husväggar som underlag för hans ofta politiska budskap och humoristiska samhällssatir.

Utöver prisrekordet för Banksy stod Jean-Michel Basquiat och målningen Pyro för samma summa som Bansky-målningen, vilket även var i paritet med utrop. Samma målning såldes på Sotheby's 1996 men då för 221 000 pund.

Ytterligare en målning av samma konstnär Natives Carrying Things såldes för 3 255 000 pund. Senast den nådde auktion 1995 nådde den slutpriset 43 125 dollar. Ikväll såldes den för hundra gånger insatsen.

Oliver Barker in a(u)ction under kvällens auktion. Foto: Sotheby's
Oliver Barker in a(u)ction under kvällens auktion. Foto: Sotheby's

Konstverket visades för första gången för tio år sedan på utställningen Banksy vs. Bristol Museum, då med titeln Question Time. Utställningen som besöktes av inte mindre än 300 000 besökare gjorde inte bara Banksy världsberömd och ett namn på allas läppar, utan den var även en av de tio mest sedda konstutställningarna globalt.

Efter utställningen och målningens tillkomst har Banksy själv delvis målat om originalet och även döpt om det till Devolved Parliament. Och vem vet efter dagens auktion kanske den kommer att få heta "Boris and his Bananas"... 

Damien Hirst fotograferas efter den mytomspunna auktionen 2008. Foto: Getty Images
Damien Hirst fotograferas efter den mytomspunna auktionen 2008. Foto: Getty Images

Det tidigare prisrekordet på auktion för konstnären sattes i samband med försäljningen av verket Keep it Spotless. Men verket som kostade 1 870 000 dollar i New York 2008 var skapat tillsammans med den engelska konstnären Damien Hirst som tillhör en av världens mest omtalade samtidskonstnärer, vars karriär stod på sin topp just 2008. Varför en del inte tycker att det prisrekordet tillfaller Banksy, även om det är hans bidrag som gör majoriteten av verket, om du frågar mig.

"I made this ten years ago. Bristol museum have just put it back on display to mark Brexit day. “Laugh now, but one day no-one will be in charge"

Idag är det nog många engelska kommunalpolitiker som ångrar deras nolltolerans mot "klotter". Försäljningen av borttvättade verk av Banksy, andra gatukonstnärer och graffitimålare skulle nog kunna finansiera både nya skolor och årslöner för ett gäng sjukskötare.

Eller som Alex Branczik, chef för samtidskonsten på Sotheby’s i Europa:
“From Brooklyn to Bristol, Basquiat to Banksy, tonight saw artists who made their names on the streets set records on New Bond Street”.

Att Banksy själv inte skulle ge en kommentar till kvällens auktion på något sätt framöver skulle förvåna mig.

Banksy fotograferad av hans tidigare gallerist Steve Lazarides
Banksy fotograferad av hans tidigare gallerist Steve Lazarides

När man minst anar det är han framme som en fantomen ur skuggorna, eller mer rättvis jämförelse som en grafittimålare längs tågrälsen, frågan är bara var. Och hur han överraskar konstvärlden nästa gång.

Denne, med mig jämnårige man, från Bristols bakgator som idag är en av världens mest kända konstnärer jämte Andy Warhol, Pablo Picasso och Leonardo da Vinci.

Annons
Annons