Det händer på auktionsmarknaden i maj

Vi går en fullspäckad månad till mötes där flera av landets auktionshus håller sina vårkvaliteter med det mesta av det bästa som finns att hitta. Barnebys listar auktionerna du inte får missa i maj!

Det händer på auktionsmarknaden i maj

Auktionsmånaden maj både inleds och avslutas i Göteborg. Först ut är Göteborgs Auktionskammare som håller sin Stadsauktion den 1 maj. Katalogen består av över 300 föremål som främst utgörs av kategorierna möbler, konst, keramik och porslin.

Gerd Millers samling hos Bålsta Auktionshall.
Gerd Millers samling hos Bålsta Auktionshall.

En av vårens och sommarens mest spännande auktioner står Bålsta Auktionshall för. De har fått uppdraget att sälja verk och illustrationer ur Gerd Millers stora samling som omfattar ca 300 verk. Gerd Miller (1925-1988) var en av Sveriges främsta illustratörer och arbetade för olika veckotidningar och bokförlag, däribland Veckorevyn, Damernas Värld och franska Elle. Hennes verk visas på Erlands Cocktailbar i Stockholm med vernissage den 7 maj. Detta datum är även startskottet för auktionen som kommer att pågå fram till september 2017.

2
2

Kaplans Auktioner håller inte mindre än tio auktioner denna månad och först ut är Fashionabla (4 maj) som bjuder på mode, väskor och accessoarer för alla smaker. Två dagar senare är det dags för deras Moderna auktion där designade smycken och silverföremål står i centrum. Månadens stora auktion är dock Klockkvaliten (13 maj) där finare klockor och ur finns att tillgå. På Klockkvaliten i fjol var det sportklockorna som utmärkte sig men om intresset kvarstår på denna auktion återstår att se, klart är i alla fall att många bud redan har börjat trilla in vilket säger en hel del om den utmärkta kvalitén som utgör auktionskatalogen.

Ola Billgren ”Målning”, 1969 (detalj). Bukowskis Contemporary
Ola Billgren ”Målning”, 1969 (detalj). Bukowskis Contemporary

Vårens största auktion för svensk och internationell samtidskonst äger rum hos Bukowskis den 16 maj. Efterfrågan på konst från 1960-70-talet har de senaste åren ökat och på deras auktion Contemporary finns bland annat verk från denna tid av Ola Billgren, Marie-Louise Ekman och Lena Svedberg representerade. Auktionen bjuder också på fotografi av etablerade stjärnor som Cindy Sherman och Maria Friberg såväl som fotografi av den yngre generationen dit Helena Blomqvist och Lovisa Ringborg hör. Den 16 maj hålls även Important timepieces som för andra året i rad sker i regi av Bukowskis superteam på klockor, Mikael Wallhagen och Tony Frank. Bukowskis har även ett flertal temaauktioner under våren, däribland väskor och accessoarer från Chanel. Denna auktion äger rum den 15 maj och är ett måste för alla fashionentusiaster där ute i landet.

Myntauktioner håller auktion den 20 maj.
Myntauktioner håller auktion den 20 maj.

Befinner ni er i Småland den 20 maj får ni inte missa Myntauktioners auktion på natursköna Möckelsnäs herrgård i trakterna kring Älmhult. Kinesiska och islamiska mynt, Fredrik I:s Hessen-mynt, 1/6 taler/riksdaler samt mynt ur Sven Svenssons samlingar utlovas. För alla myntfantaster där ute är det här ett måste!

Föremål i Auktionsbyrån i Vätterbygdens kommande vårkvalitet
Föremål i Auktionsbyrån i Vätterbygdens kommande vårkvalitet

Maj månad är en tid då många av landets auktionshus håller sina vårkvalitetsauktioner, däribland Björnssons Auktionskammare (20 maj) följt av Auktionsbyrån i Vätterbygden  (21 maj). Två auktioner ni inte får missa!

Tema 50-60-tal hos Metropol Auktioner
Tema 50-60-tal hos Metropol Auktioner

Metropol Auktioner håller återkommande temaauktioner och den 22 maj är det dags för Tema 50-60-tal. Möbler, keramikskulpturer av Lisa Larson och Stig Lindberg samt en hel del annat som hör dessa årtionden till, finns att buda på. Maj månad avslutas sedan på bästa möjliga vis med vårens stora kvalitetsauktion hos Göteborgs Auktionsverk där vi hoppas få se verk av Göteborgskoloristerna, dit Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Ivan Ivarsson, Nils Nilsson och Karin Parrow hör.

 

Övriga auktioner i maj månad att lägga på minnet

- Formstad Auktioner - 14 maj

- Dyrgripen Handelshus - 14 maj

- Dalarnas Auktionsbyrå - 14 maj

- Design & Revival Heritage - 14 maj

- Craaford Auktioner - 20 maj

 

Maj månad är minst sagt fullspäckad med auktioner. Ni vet väl att ni kan lägga in en bevakning på det ni söker hos Barnebys, så riskerar ni inte att missa något.

Samtliga auktioner hittar du här!

Använd Barnebys bevakningstjänst här!