Från konstvärldens mittpunkt och vidare norrut

Snart kommer verk signerade några av 1900-talets moderna storheter att passera under klubban. Detta innebär ett stopp i Paris innan vi beger oss norrut.

Serge Poliakoff, Composition Abstraite, 1966. Foto: Lempertz.
Serge Poliakoff, Composition Abstraite, 1966. Foto: Lempertz.

Under två dagar mellan 30 november - 1 december kommer Köln intas av en dynamisk samling modern konst med verk som vittnar om 1900-talets konstnärliga bredd såväl som konstnärernas skicklighet.

Serge Poliakoff, Composition Abstraite, 1966. Foto: Lempertz.
Serge Poliakoff, Composition Abstraite, 1966. Foto: Lempertz.

Under 1900-talet utgjorde Paris konstvärldens absoluta mittpunkt. Hundratals konstnärer valde staden för att verka och bo i, och om inte i Paris så den franska landsbygden. Två av dessa, utöver Picasso och Miró var Wassily Kandinsky och Serge Poliakoff, vilka även de finns representerade på auktionen. Poliakoff, som föddes i Moskva år 1906 levde huvudsakligen i Paris från år 1923 där han blev en viktig medlem i den nya skolan med sina nonfigurativa målningar.

Pablo Picasso Homme nu couché. Foto: Lempertz.
Pablo Picasso Homme nu couché. Foto: Lempertz.

En av 1900-talets (och antagligen konsthistoriens) allra mest uppskattade konstnärer är utan tvekan Pablo Picasso. Den spanske målaren hade redan hunnit bli 85 år när Homme nu couché sattes på pränt. Teckningen är gjord med vaxkrita och visar en naken man i vila. Motivet är ett relativt ovanligt sådant för Picasso, som föredrog att använda kvinnor som modeller. Dessutom tolkar vissa Homme nu couché som ett av konstnärens självporträtt, vilket gör motivet ännu mer sällsynt – Picassos brukade annars porträttera sig själv som det grekiska sagoväsendet Minotauros i formen av en tjur.

Joan Miró Souvenir du Parc Montsouris. Foto: Lempertz.
Joan Miró Souvenir du Parc Montsouris. Foto: Lempertz.

En av Picassos landsmän står för två av auktionens andra höjdpunkter, nämligen Joan Miró. Miró kom till Paris under 1930-talet och levde i den franska huvudstaden mellan år 1936-1940, medan det spanska inbördeskriget rasade. Den drömlika gouachen Souvenir du Parc Montsouris är målad under Mirós tid i Paris och är en surrealistisk framställning av Parc Montsouris i Paris fjortonde arrondissement, på Mirós karaktäristiska formspråk.

Utöver Souvenir du Parc Montsouris kommer Solitude III / III att passera under klubban, vilken är daterad till 1960-talet och hör till en serie om tre verk.

Wassily Kandinsky, La Forme Tournée, 1938. Foto: Lempertz.
Wassily Kandinsky, La Forme Tournée, 1938. Foto: Lempertz.

Wassily Kandinsky, även han född i Moskva var medlem i den lösa gruppen den blå ryttaren i München. Den expressionistiska gruppen syftade till ett spirituellt formspråk genom rika färger och naturalistiska teman. Efter nazisternas maktövertagande lämnade Kandinsky Tyskland för Frankrike, där han med tidens lopp blev en av den abstrakta konstens förgrundsgestalter.

Henry Moret, Gros Temps. Foto: Lempertz.
Henry Moret, Gros Temps. Foto: Lempertz.

Från Paris far vi till Frankrikes nordvästra kust. Impressionisten Henry Moret var en av medlemmarna i Pont-Avenskolan, ett konstnärssällskap med inspiration från Paul Gauguin som växte fram under 1800-talets slut. Gruppen verkade främst i Bretagne, vars dramatiska kustlandskap och märkvärdiga ljusväxlingar ofta utgjorde Morets motiv.

Utöver dessa finns flera av konstens allra mest uppskattade konstnärer representerade på Lempertz kommande auktion. Emil Nolde, Ernst Wilhelm Nay, August Macke, Ernst Ludwig Kirchner, Alexei Jawlensky, Max Lieberman, Paula Modersohn-Becker och Niki de Saint Phalle samsas om utrymmet med Andy Warhol och Agostino Bonalumi. Lempertz auktionsvecka äger rum mellan 30 november och 8 december.

Som vanligt hittar du Lempertz alla utrop direkt på Barnebys.