Kasper Sonne - nästa stjärna på konsthimlen

Intresset för den danska konstnären Kasper Sonnes saboterade verk bara ökar. Ett konstverk från Sonnes TXC-serie, som nyligen skickades in till Barnebys värderingstjänst kommer nu att auktioneras ut av Philips.

Kasper Sonne with works from his TXC and Borderline series
Kasper Sonne with works from his TXC and Borderline series

Under de senaste fem åren har intresset för konstnären Kasper Sonne ökat, mycket tack vare unga samlare och aspirerande konsthandlare. Den danska konstnären bor och arbetar i Greenpoint, Brooklyn, där han skapar och sedan ‘förstör’ sina målningar och skulpturer. Någont som kritiker kallar för ‘kontrollerad spontanitet’.

“För mig handlar det om att göra en sak som är väldigt kontrollerad och metodiskt genomtänkt för att sedan hänge mig åt viljan att göra det motsatta” förklarade konstnären i en intervju med Boulin Artinfo år 2015.

Kasper Sonne, TXC34, 2016 signed, titled and dated (Replacement Piece) 2016 on the overlap
Kasper Sonne, TXC34, 2016 signed, titled and dated (Replacement Piece) 2016 on the overlap

Samtidigt som Sonne intervjuades för Boulin Artinfo började han närma sig 100 verk i sin TXC-serie. Konstverk från samma serie har även skickats in till Barnebys värderingstjänst. De kemiskt behandlade tavlorna är skapade genom att måla monokroma former på en duk som Sonne sedan häller kemikalier över. Resultatet blir spontana färgskiftningar.

Serien är väldigt populär tack vare ett flertal visningar på mässor och gallerier samt att han har blivit uppmärksammad på sociala medier. Under de senaste 4 åren har väntelistan för verk från TXC ökat markant.

Kasper Sonne with works from his TXC and Borderline series
Kasper Sonne with works from his TXC and Borderline series

De destruktiva kvalitéerna av Sonnes tavlor reflekterar verk av flera moderna mästare som var verksamma under 1900-talet, verk som idag säljs för rekordpriser på andrahandsmarknaden. Tänk Warhols experiment med den kemiska processen, Yves Kleins eld-behandlade dukar och Fontanas destruktiva mästerverk- alla är storsäljare på auktion idag.

“Med varje verk finns det en viss ångest precis innan jag tänder eld på det. Om jag reser norrut i landet med fem dukar, kommer jag förmodligen inte tillbaka med fem dukar och det tycker jag om” förklarade Sonne år 2015. Vid den tiden hade Sonne förstört ungefär en fjärdedel av sina verk skapade för TXC-serien. Vissa verk har reparerats efter det att kemikalier har format hål i duken. Målningen som nu auktioneras ut hos Philips är signerad ‘replacement piece’ och kan mycket väl vara ett av dessa reparerade verk.

Innan TXC-serien arbetade Sonne endast i svart och vitt då han utforskade motsatser: ljus och mörker, lugn och kaos, maskulint och feminint. Detta utvecklades till ett behov av färg- och det var då idén om den kemikaliedränkta serien TXC föddes.

Den danska konstnärens verk går för uppåt 12 000 euro, och de mest eftertraktade verken tillhör TXC-serien. Se slutpriser för sålda verk av Sonne här.

Testa Barnebys kostnadsfria värderingstjänst här!