Genève

Barnebys tar er denna vecka med till Genève. Staden är just nu välbesökt av många sportlovsfirare i och med sitt läge till alperna. På grund av de relativt stora klimatskillnaderna är det vanligt att framåt vårkanten se folk komma gåendes i stadens blommande parker med ett par skidor på axeln, antingen på väg till eller från en tur i backen på berget Mont Saléve. Utöver det bjuder staden på konst, kultur, vackra klockor och utsökt choklad.

Genève

KULTUR

Klockornas land är Schweiz och detta märks även i Genève där man hittar jätteklockan L'Horloge Fleurie, belägen i parken Jardin Anglais. Den har en diameter om nästan fem meter och är enbart tillverkad av blommor, förutom klockans tidvisare då. Blommorna byts med jämna mellanrum ut och du kan nästan alltid vänta dig en härlig färgexplosion. Klockan har funnits sedan 1950-talet och symboliserar Schweiz framgångsrika urindustri där denna kreation visar tiden med schweizisk precision som styrs av satelliter.

I Genèves hamn hittar ni en annan av stadens sevärdheter, den magnifika fontänen Jet d'Eau, som även är en av världens största. Fontänen pumpar ut 500 liter vatten per sekund, med en kraft på 200 km/h och består i princip en stråle vatten som sprutar 140 meter rakt upp i luften. Den användes till en början för att fördela drivkraften av floden Rhône till olika hantverkare runt om i staden men har sedan 1981 varit en av Genèves främsta turistattraktioner.

Missa inte heller ett besök till katedralen St-Pierre som ligger belägen mitt i Gamla stan. Den började byggas under 1160-talet och under årens lopp har det tillkommit en rad tillbyggnader och omarbetningar vilket lett till att det idag går att urskilja en spännande blandning av epoker och stilar i arkitekturen. Från dess topp kan du njuta av en fantastisk utsikt över staden.

 

Musée d'Art et d'Histoire
Musée d'Art et d'Histoire

MUSEUM

Schweiz är som nämnt känt för sin tillverkning av klockor. I Genève hittar vi Patek Philippe Museum som visar viktiga samlingar av urverk ifrån 1500-talet och framåt samt några av de mest spektakulära klockorna från den Genèvebaserade tillverkaren Patek Philippe själv.  Det finns få ställen där passionen som Schweizare har för klockor blir så tydlig som just här.

Musée d'Art et d'Histoire, är Genèves konsthistoriska museum och även Schweiz största museum. Tillsammans med flera andra museum i staden ingår det i nätverket MAH Genève (Musée d'Art et d'Histoire) där det räknas till det främsta. Museet är beläget bara några minuter ifrån katedralen St-Pierre och ligger mitt i hjärtat av Gamla stan. Målningar, skulpturer, historiska rum och musikinstrument är bara en liten del av vad som går att hitta på Musée d'Art et d'Histoire. Museet presenterar årligen cirka tio utställningar med ett brett omfång som spänner från Picasso till Roger Pfund genom Akhenaton och ger dessutom en inblick i den utveckling som konsten och även vardagslivet har genomgått under flera årtusenden, från vårt ursprung fram till idag. Bäst av allt är att museet är gratis att besöka.

Cabinet d'arts graphiques är även det en del av MAH Genève. Med sina 375 000 olika föremål av bland annat målningar, teckningar, pasteller, fotografier och konstnärsböcker är detta ett av världens viktigaste museum inom ramen för sitt område. Museets utställningar har erkänts innehålla flera av de viktigaste europeiska samlingarna genom tiderna och totalt sett inkluderar museets samlingar cirka 500 års historia. Här finns bland annat en av världens tre största samlingar med teckningar, affischer och skissböcker av Ferdinand Hodler samt världens största samling med verk av Jean Étienne Liotard. Detta museum är beläget på en central plats i Genève och alla museum inom MAH Genéve ligger relativt nära varandra.

Musée Ariana, även känt som Musée suisse de la céramique et du värre, är ett museum med fantastiska samlingar av keramik- och glaskonstverk belägen nära Place dec Nations. Museet har nära 20 000 föremål med det äldsta från cirka 1 200 år tillbaka i tiden. Samlingen kan således representera en historisk, geografisk och teknisk bredd av keramik- och glastillverkning under dessa år. Musée Ariana var mellan 1934-2010 en del av MAH Genéve men blev under 2010 ett självständigt museum. Byggnaden som museet är beläget i är även den väl värd en extra titt genom sina vackra takmålningar och barockelement.

Självklart hittar vi även Musée international de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge (Internationella Röda Korsets och Röda Halvmånens museum) i staden där organisationen grundades. Utställningen på museet kallas "The Humanitarian Adventure" och presenterar tre samtida problem där tre curatorer, alla med olika kulturella bakgrunder, har fått utveckla varsin del. Museet bäddar för mycket eftertanke och kan sammanfattningsvis sägas vara ett modernt museum som presenterar historia samtidigt som det återknyts till globala samtida problem.

 

Del av utställningen Bon Voyage av Ernie Gehr på Centre d'Art Contemporain
Del av utställningen Bon Voyage av Ernie Gehr på Centre d'Art Contemporain

GALLERI

På Centre d'Art Contemporain hittar vi konst från unga konstnärer, såväl lokala som internationella och det är ofta mycket spännande och unika utställningar man som besökare får ta del av. Här får du uppleva allt ifrån dans och musik till installationer och målningar. Det finns något för alla smaker och är du intresserad av samtida konst kommer det definitivt att passa dig. Just nu pågår bland annat en utställning med videoinstallationer kallad Bon Voyage, skapad av konstnären Ernie Gehr som aldrig tidigare visats. Galleriet hittar du i Bâtiment d'Art Contemporain (Contemporary Art Building) på Rue des Bains. Tips: Befinner du dig i Genève den första söndagen i månaden, kan du besöka galleriet helt gratis!

Centre de la Photographie är ett av Genéves främsta gallerier för samtida fotografi. De arrangerar flera utställningar årligen för att lyfta lokala konstnärer såsom Dorothée Baumann och Patrick Weidmann. Galleriet startades 1984 av en grupp fotografer som själva ville ha en lämplig plats att visa upp sitt arbete på. Idag visar galleriet främst samtida och dokumentärfotografi och är även platsen där 50 JPG hålls, en fotofestival som var tredje år sammanför stadens främsta fotografer samt gallerier. Ni hittar galleriet i samma byggnad som Centre d'Art Contemporain.

Det välkända galleriet Gagosian, som har flertalet gallerier världen över, har så även ett i Genève. Det behöver således inte någon närmare beskrivning, men för alla seriösa konstsamlare är detta ett måste att besöka när du är på plats i Genève. Har du råd kommer du definitivt hitta något som är "the next big thing" i detta världsberömda galleri, beläget i affärskvarteren i Genève.

 

Farmers market i Genéve
Farmers market i Genéve

ANTIKHANDEL & MARKNAD

Stadens antikaffärer hittar ni kring området Grand 'Rue, i Gamla stan. Ernest Schmitt & Co är bara en av många som går att finna här. Antikaffären är belägen i ett hus från 1700-talet och här kan du hitta allt ifrån möbler till mindre föremål från Frankrike, Italien och England. Allt noga utvalt av ägarna. I den lilla butiken Époques hittar du antika skatter från golv till tak däribland en omfattande samling av Lalique kristallampor och Murano-glas. Dessutom finns ett rikt utbud av mindre dekorativa föremål, möbler samt tryck och litografier. Det är inte stort, men det finns mycket att se, så ta dig tid här inne.

Plainpalais är en stor och öppen plats mitt i Genève. Det är en samlingspunkt för många av stadens invånare och här kan du hitta både second hand-shopping och nattliv, men det är även platsen för Genèves största loppmarknad och dessutom äger Farmers market rum varje vecka. På Plainpalais Farmers market hittar du mängder av frukter och grönsaker till lägre pris än på en stormarknad men framförallt med högre kvalité. Det är främst försäljare från grannstäder i Frankrike som säljer sina lokalproducerade varor på marknaden. På samma plats äger stadens största loppmarknad rum, Plainpalais Flea Market, som hålls varje lördag och onsdag. Här kan du hitta allt och lite till. Priserna är dessutom fantastiska, så ta dig verkligen tiden att gå runt på marknaden ordentligt för du kommer definitivt kunna göra fynd.

Hantverksmarknaden äger rum varje torsdag mellan 9-20 och där kan du hitta handgjorda föremål av framförallt lokala hantverkare. Allt ifrån stearinljus och keramik till lampor, hattar och smycken återfinns på denna marknad. Extra kul är att du kan vara nästan helt säker på att vara ensam om ditt fynd väl hemma. På tisdagar och torsdagar mellan 8-19, äger Bokmarknaden rum. Det är dock inte bara böcker som säljs på denna marknad utan du kan även etsningar och litografier samt vykort, DVD-filmer och LP-skivor.

 

Chokladbutiken Auer Chocolate
Chokladbutiken Auer Chocolate

SHOPPING & VINTAGE

Genève är också känt för är sin choklad och ett måste är att besöka minst en av de många chokladbutikerna som finns utspridda i staden. Auer, på Rue de Rive 4, är en av de mest välkända och framförallt välbesökta chokladbutikerna. Här ringlar sig ofta kön lång men det är helt klart värt väntan. Missa inte att testa deras mandelchoklad, du kommer inte bli besviken.

Stadens främsta och mest exklusiva shopping ligger i "City center" i närheten av det som kallas Eaux-Vives. Här samlas butiker av välkända designers intill världsberömda urmakare och du kommer definitivt se en hel del fönstershoppare i detta område. Det känns nästan som att gatorna är en catwalk i och med alla välklädda människor som strosar runt här.

I Genève hittar ni fantastiska vintagebutiker. De många förmögna kvinnorna som bor i staden sägs göra av med många exklusiva plagg som då hamnar i händerna på ägarna av vintagebutikerna. Ett exempel på detta är Numéro 6 där butiksägaren Jean Marc David ska ha byggt upp en nära relation med flera av de mest förmögna Genève-damerna som således lämnar sina exklusiva kläder och accessoarer i hans butik. Numéro 6 är inte att blanda ihop med en second hand-butik där du kan räkna med att fynda för här hittar du enbart exklusiva varor. Julia's Dressing är ytterligare en vintagebutik som är värd att besöka. Hit kommer stylister, bloggare och fashionistas från hela världen för att ta del av den välgenomtänka samlingen av vintagekläder som ägaren till denna butik samlat på sig till konkurrenskraftiga priser.

 

Restaurang Inglewood
Restaurang Inglewood

RESTAURANG

Il Lago är en av de restauranger med bäst rykte och kökschefen Philippe Jourdini har inte bara en, utan två, Michelin-stjänor. Restaurangen är inget för den som gillar subtila och nedtond inredning. Redan i entrén möts du av magnifika franska dörrar och stora kristallkronor och hela inredningen påminner mycket om den kejserliga eran. Less is more är inget man anammat här, men även om det är mycket, så blir det aldrig för mycket. Maten är en perfekt balans av traditionella italienska specialiteter tillsammans med det bästa av Medelhavets gastronomi. Du hittar Il Lago på Four seasons hotel des Bergues.

Windows restaurant pratar vi "dinner with a view"  och detta är helt klart ett ställe för de som gillar gott vin. Restaurangen erbjuder en vinlista utöver det vanliga och sommelier som definitivt kan sitt jobb. Restaurangen erbjuder, som namnet säger, en fantastisk utsikt över Genèvesjön i och med sina panoramafönster från golv till tak. Restaurangen hittar du på Hotel D'Angleterre.

På Inglewood kan du njuta av vad som säga vara den bästa hamburgaren i Schweiz. Nu har vi visserligen inte provat tillräckligt många hamburgare i Schweiz för att kunna uttala oss om ryktet är sant eller ej, men vi kan definitivt skriva under på att det är riktigt goda hamburgare. Det är även ett härligt ställe som bryter mot de annars flådiga och exklusiva restaurangerna.

 

Café Les Recyclables
Café Les Recyclables

CAFÉ

Detta är definitivt ett av våra favoriter när det gäller tips på caféer - Les Recyclables. Caféet ligger mitt i livliga Rue de Carouge och kan beskrivas som hälften café och hälften antikvariat/bokhandel. Här kan du avnjuta en kaffe samtidigt som du har något nytt att läsa och de har även regelbundna föreläsningar och litteraturkvällar. Stämningen och atmosfären är lugn och avslappnande till skillnad från många av de andra större kedjorna som finns i närheten. Ett riktigt härligt ställe helt enkelt!

Faim? är ett av många kaféer i staden. Just detta ligger nära de internationella organisationerna och inredningen är influerad av skandinavisk design. Här kan du avnjuta enklare rätter, såsom soppor, sallad och smörgåsar där allt är gjort på färska råvaror. De har även väldigt bra priser. Kommer du under dagen rekommenderas att prova deras brunch men är du däremot där framåt kvällen är ytterligare ett tips att prova deras cocktails.

Remor är ett äldre café som från början var en glassbar som startades av en italiensk familj som tillverkade glass. Det har egentligen inte  förändrats särskilt mycket och framförallt inte i interiören som definitivt speglar 1920-talet (förmodligen är det även delvis därför det ofta är fullsatt). Dess läge i populära Plainpalais är ett bra ställe för avkoppling och en perfekt plats att "spana på folk". Utöver detta, har de förstås fantastisk glass, både gräddglass och sorbeter, och vissa kvällar har de "filmkvällar" där de visar olika kortfilmer, skapade av lokala regissörer.

 

Java Club
Java Club

BAR & UTELIV

Utelivet i Genève har en något förnäm stämpel och det finns många lokala barer, pubar och nattklubbar för den som gillar uteliv. De flesta barer har generellt öppet till 02 medans de större klubbarna stänger klockan 05.

Java Club är en av stadens trendigaste nattklubbar och definitivt något av det bästa i Genèves nattliv. Klubben är belägen på Grand Hotel Kempinski och har snygg, modern inredning. Klubben andas lyx och har stora sammetssoffor där du kan avnjuta en god cocktail, eller som många här faktiskt gör, ta in en magnumflaska Dom Perignon. Klubben bjuder bara på musik i form av de största hitsen och alla bord är placerade så att man har bra utsikt över dansgolvet.

Rue de l'Ecole de Medecin at Plainpalais är ett av flera bartäta områden och många människor samlas här för att avnjuta ett glas vin efter jobbet eller för att börja sin utekväll. Det är även ett populärt tillhåll för många av stadens studenter pågrund av sitt nära läge till campuset.

För den som vill gå ut och verkligen känna på uteliv är La Graviere ett bra ställe att gå till. Den kan sägas vara en eklektisk klubb som funnits sedan 2012 och här kan du dansa till DJs som spelar undergroundmusik, men det bjuds även på en hel del temakvällar med exempelvis Balkan musik. Du hittar den på Chemin de la Gravière.

 

Grand Hotel Kempinski
Grand Hotel Kempinski

Grand Hotel Kempinski är kanske ett av stadens mest kända hotell. Det kan nästan beskrivas som ett nöjeskomplex och det finns inget att sakna här. Hotellet har inte bara fantastiska rum de har även tre av stadens bästa restauranger, en simhall, gym, en teater(!) och en av stadens trendigaste nattklubbar. Det är alltså inte bara gäster som bor på hotellet som besöker Grand Hotel Kempinski, det är även ett populärt tillhåll för såväl de lokala invånarna som turister. Vi rekommenderar definitivt att du tar dig hit, oavsett om det är för att bo, äta en bit mat eller besöka nattklubben. Hotellet är beläget mitt i centrum med gångavstånd till Gamla stan, City Centre och Les Bains de Paquis.

La Cour Des Augustins Boutique Gallery Design Hotel är ett riktigt läckert hotell som ligger i två sammanfogade byggnader från 1800-talet som är belägna runt en innergård. Hotellet har en supermodern och minimalistisk inredning med mycket vita och strikta linjer, samtidigt som det ger en väldigt trivsam och avslappnande känsla. Gillar du inredning tror vi att detta hotell kommer att passa dig! Läget är även det kanon då du har nära till både Plainpalais och dess många restauranger och barer samt till Carouge.

Hotel Cristal Design är ett "budget" designhotell. Läget är perfekt, bara några steg från stadens centralstation, så det är lätt att hitta och även att ta sig runt med hotellet som utgångspunkt. Inredningen är innovativ och modern och varje del av hotellet har dessutom olika stämningsbelysningar vilket skapar en cool och speciell känsla. Ett perfekt val om du inte inte vill lägga för mycket pengar på boende, det här hotellet är helt klart prisvärt.

MISSA INTE.... 

Den här tiden på året får du så klart inte missa den fantastiska skidåkningen som erbjuds i närheten av staden. Har du tid kan du ta dig till Verbier som ligger ungefär 2 timmar bort. Verbier är ju, som ni säkert redan vet, en av världens mest kända skidorter som lockar proffs världen över. Det är även många kända konstnärer och fotografer som stundtals har bott i Verbier då platsen är, framförallt för fotografer, väldigt vacker och gör sig otroligt vacker på bild. Lite närmare staden hittar vi Mont Saléve, som ligger många Genèvebor varmt om hjärtat. På toppen finns en restaurang, som heter just Restaurant le Mont Saléve, och som kan nås genom bil eller en hajk upp på berget. Vi rekommenderar dock starkt att du tar linbanan, téléphérique, uppför på berget, det är verkligen en upplevelse.

 

Kontaktuppgifter till samtliga ställen hittar ni HÄR!