God save all the Queens

År 2013 blev Christie’s exklusiva temaauktion med fotografier av Kate Moss den mest framgångsrika fotografiauktionen genom tiderna. Den 20 mars samlar Sotheby’s Storbritanniens både krönta och okrönta drottningar i en och samma försäljning, vilken självklart innefattar 1990-talets modedrottning.

God save all the Queens

Kate Moss verkliga intåg i modevärlden skedde under 1990-talets början, då hon genom Calvin Klein Jeans-reklamer slog ner som en bomb i modevärlden. Efter att under kommande år ha blivit själva sinnebilden för “heroin chic”-idealet stod Moss i stark kontrast till andra supermodeller som Claudia Schiffer, Naomi Campbell och Cindy Crawford.

Mike Figgis, "Kate Moss, Descending" år 2007. Foto: Sotheby's.
Mike Figgis, "Kate Moss, Descending" år 2007. Foto: Sotheby's.

Moss ojämförliga karriär har kantats av samarbeten med otåliga modehus och stjärnfotografer, vilka alla uppfattade Moss storhet och hennes mångfacetterade närvaro inför kameran. Under åren som förflutit sedan dess har flera av fotografierna, såväl som Kate Moss själv blivit symboler för populärkultur och 1990-talets rock 'n' roll. Moss ikonstatus blev tydlig år 2013, då Christie’s auktionerade ut 48 fotografier av modellen som tillsammans drog in drygt 1,6 miljoner pund, vilket alltså är det högsta totalbeloppet en fotografiauktion någonsin genererat.

En av höjdpunkterna på auktionen Made in Britain, som Sotheby’s håller i London den 20 mars är Kate Moss Descending, taget av fotografen Mike Figgis år 2007. Figgis släppte fotografiet i tio exemplar vilka sålde slut omedelbart.

Dessutom kommer ett fotografi på Kate Moss, taget 15 år tidigare av av den amerikanske fotografen Steve Klein, där en mycket ung, nästan barnlik och bräcklig Moss utgör en stark kontrast till fotografiet taget 15 år senare.

Terence Donovan porträtt av Twiggy, 1966. Foto: Sotheby's.
Terence Donovan porträtt av Twiggy, 1966. Foto: Sotheby's.

Under 1960-talet besatts modetronen av en annan brittisk tonårsmodell, nämligen Lesley Lawson. Sitt smeknamn Twiggy fick modellen på grund av sin tunna kropp, vilken för tankarna till grenar och kvistar.

Patrick Demarcheliers fotografi av prinsessan Diana år 1990. Foto: Sotheby's.
Patrick Demarcheliers fotografi av prinsessan Diana år 1990. Foto: Sotheby's.

Samtidigt som Kate Moss befann sig i början av vad som skulle bli en strålande karriär fotograferade Patrick Demarchelier prinsessan Diana i London. Porträttet var det första Diana Spencer och Demarchelier tog ihop och utgjorde början på vad som skulle bli en livslång vänskap. Följande år prydde fotografiet Vogues omslag, vilket idag kanske inte upplevs som speciellt originellt, men under 1990-talet pryddes omslagen alltid av modeller och det faktum att det nu var en kändis, och inte minst en medlem i kungafamiljen som utgjorde omslaget var nästintill revolutionärt. På fotografiet bär Diana sitt favoritdiadem, the Lover's Knot Tiara, vilket beställts av Mary av Teck.

Chris Levine, "Lightness of Being" år 2010. Foto: Sotheby's.
Chris Levine, "Lightness of Being" år 2010. Foto: Sotheby's.

Med det numera världsberömda fotografiet av drottning Elizabeth II finns en faktisk krönt drottning representerad i auktionen. Porträttet togs av Chris Levine år 2010 och skildrar drottningen, iklädd päls och tiara på ett sätt vi sällan sett henne förr – med slutna ögon. Lightness of Being, som fotografiet heter, förväntas landa på mellan 12 000 - 18 000 pund. Fotografiet är redan idag en ikonisk bild av den brittiska monarken.