Milano

Milano stoltserar med ett brett utbud av restauranger, nattklubbar, historiska sevärdheter och museer. Här finns egentligen det mesta som en resenär kan önska med den stora fördelen att man slipper turisthorderna. Barnebys guidar er till Italiens modemecka nummer ett, Milano.

Milano

MUSEUM

Det kanske främsta publika galleriet för italiensk konst är The Pinacoteca di Brera. Museet är specialiserade på renässans- och barockkonst och inrymmer en av de viktigaste konstsamlingarna av renässanskonst i Italien. I samlingen finner ni mästerverk av Bellini, Caravaggio, Tintoretto och Raphael. Museet har varit öppet för allmänheten sedan 1809 och ligger i en vacker byggnad vid sidan av Accademia di Belli Arti (Konstakademien) i Palazzo di Brera.

Palazzo dell'Arengario förvandlades under 2010 till Museo del Novecento och är beläget mitt i hjärtat av Milano, nära den berömda katedralen. Den moderna konsten framhävs på ett fantastiskt sätt i den historiska miljön som Museo del Novecento är en del av. Med inriktning på modern och samtida konst, där bland annat Picasso, Mondrian, Fontana och Morandi finns utställda, är detta museum ett måste. 

Triennale di Milano är platsen du ska besöka om du tycker om samtida konst, arkitektur och design. Triennale di Milano visar årligen ett flertal utställningar och har under de senaste åren haft flera stora retrospektiva utställningar med konstnärer som Keith Haring och Roy Lichtenstein samt designers som Giorgio Armani och Louis Vuitton. Byggnaden ligger vid kanten av Parco Sempione och byggdes 1933 av Giovanni Muzio, med syfte att vara värd för den internationella utställningen för konsthantverk, industriell konst samt modern arkitektur, vilken hålls var tredje år i Milano.

Sist men absolut inte minst har vi Leonardo da Vincis väggmålning, Nattvarden (på italienska Il Cenacolo). En av världens mest kända målningar, pryder den ena väggen i matsalen i klostret Santa Maria della Grazie, vilket ligger i anslutning till kyrkan Santa Maria della Grazie (de är tillsammans listade på UNESCO:s världsarvslista). Kyrkan kan besökas gratis och du behöver inte boka in ditt besök på förhand men vill du däremot se Nattvarden - vilket du förstås vill - så krävs det att du förbokar dina biljetter dit. Det är nämligen bara en grupp på 25 personer som får besöka "matsalen" åt gången.

 

Fondazione Prada
Fondazione Prada

GALLERI

Milano är hem till en rad fantastiska gallerier. Studio Guenzani är beläget i Porta Venezia och håller utställningar med både italienska och internationella konstnärer. Namn som Arte Povera-influerade Stefano Arienti till Yayoi Kusama, Cindy Sherman och Charles Ray har alla haft utställningar på Studio Guenzani. 

Fondazione Prada som har designern och modeskaparen Miuccia Prada som delägare, är en institution som är tillägnad samtidskonsten och kulturen. Mellan åren 1993 till 2010 har Fondazione Prada organiserat 24 separata utställningar i sina lokaler i Milano, där bland annat konstnärer som Louise Bourgeois, Anish Kapoor, Steve McQueen och svenska Natalie Djurberg har ställts ut. Om du befinner dig i Milano efter den 9:e maj rekommenderar vi ett besök till deras nya permanenta lokaler som arkitekturfirman OMA, med arkitekten Rem Koolhaas i spetsen, står bakom. Här har Fondazione Prada nya möjligheter att visa och dela konst med en större publik. Entrébyggnaden kommer att välkomna besökare till två nya anläggningar, som utvecklats genom särskilda samarbeten. Ett barnkalasområde designat av en grupp studenter från École nationale supérieure d'arkitektur de Versailles och en bar där regissören Wes Anderson har återskapat den typiska stämningen från klassiska äldre Milanocaféer.

Nilufur grundades år 1979 av Nina Yashar och är idag en framträdande referenspunkt för alla älskare av historisk design samt dess utveckling till det moderna. Nilufur är känt som ett av de främsta gallerierna inom ramen för sitt område i Italien och är inrymt i en trevåningsbyggnad i det fashionabla via della Spiga. Galleriet är bland annat känt för att tidigare ha främjat italienska arkitekter och formgivare såsom Gio Ponti och Piero Fornasetti och idag arbetar de aktivt med att lyfta fram nya samtida talanger i sitt galleri.

 

Mercatone dell'Antiquariato längs
Mercatone dell'Antiquariato längs

ANTIKHANDEL & MARKNAD

Fiera di Senigallia är sedan en lång tid tillbaka en av Milanos absolut bästa loppmarknader. De håller öppet varje lördag och bland de många stånden kan du leta i högar av kläder efter allt ifrån vardagsplagg till 70-talets discoplagg. Marknaden bjuder inte bara på kläder, du kan även räkna med att fynda CD-skivor, serietidningar, böcker samt äldre möbler och hantverk från både Afrika, Asien och Sydamerika. Här finns alltså något för alla smaker!

Är du ute efter designerplagg och märkesvaror är Viale Papiniano Market rätt ställe att besöka. Här hittar du kläder, skor och accessoarer från flera av Italiens främsta designers och marknaden är därför välbesökt av stadens många fashionistas som gör fantastiska fynd här. Bli därför inte förvånad om du får armbåga dig fram för att få fatt i de bästa kapen på den onekligen populära och välbesökta marknaden. Ett tips för den som vill hitta de riktiga guldkornen är att vara där när marknaden öppnar kl 8.30 (på tisdagar och lördagar).

Den sista söndagen varje månad hålls Mercatone dell'Antiquariato. En antikmarknad längs Naviglio Grande, som samlar dels de många vintage- och antikhandlare som finns i området men även en hel del antikhandlare som vanligtvis är belägna utanför Milano. Här visar dem upp deras mest värdefulla föremål längs sträckan från bryggan på Via Valenza till Viale Gorizia, vilket utgör två kilometer av många intressanta och vackra antika föremål.

För den som är intresserad av antikviteter har Milano även flera fantastiska antikhandlare som är värda ett besök. Ett av dessa är Piva & Co. Beläget i hjärtat av staden, med närhet till såväl tunnelbana som det fashionabla modedistriktet, hittar du denna fantastiska antikhandel. Domenico och Tomaso Piva erbjuder här noggrant utvalda tavlor och skuplturer samt antika möbler. Robilant + Voena är en av Italiens ledande antikhandlare inom 1400-1900-talets konst. De har en tydlig inriktning på framförallt italiensk och fransk konst. Robilant + Voena har även i sitt galleri haft en hel del utställningar som inkluderat modernism och samtida konst, där namn som Lucio Fontana, Enrico Castellani, Agostino Bonalumi samt amerikanska konstnärer som Julian Schnabel och David LaChapelle förekommit.

 

Galleria Vittorio Emanuele
Galleria Vittorio Emanuele

SHOPPING & VINTAGE

Galleria Vittorio Emanuele är världens äldsta shoppinggalleria och ligger intill den stora katedralen på Piazza Duomo. Gallerian byggdes mellan år 1865 - 1877 och dess arkitektur, ritad av Giuseppe Mengoni, för tankarna mot ett kvarter under glastak. I denna galleria samsas anrika restauranger och kaféer med butiker som erbjuder alltifrån tjusiga modemärken och haute couture till smycken, böcker och hattar, varav vi särskilt kan rekommendera hattaffären Borsalino. Byggnaden är formad likt en octagon och i dess mitt finner ni en tjur av mosaik belägen i golvet, vilken dagligen lockar turister. Tjuren sägs nämligen bringa tur ifall man placerar en fot på dennes genitalier och snurrar tre varv.

Designbutiken De Padova går att likna vid Nordiska Kompaniet i Sverige och grundades av Fernando och Maddalena De Padova på 1950-talet. Signora De Padova började tidigt ta in skandinavisk design till butiken i Milano från formgivare som Arne Jacobsen och Finn Juhl men kom senare att innefatta designföremål av andra designers som Charles & Ray Eames och Alexander Girard. Signora De Padova går att jämföra med Estrid Ericson i Sverige och är ni intresserade av design bör ni definitivt ta en tur till deras lokaler på Corso Venezia.

Den italienska konstnären Piero Fornasetti levde större delen av sitt liv i Milano. Han är framförallt känd för sitt formgivande av vad som numer klassas som italienska designklassiker. Något som förknippas med Fornasetti är att han ofta använde ansiktet av en kvinna, nämligen operasopranen Lina Cavalieri, som motiv. Idag ser vi framförallt Fornasettis design i mode och inredning, i såväl halsdukar och slipsar som lampor, möbler och porslin. Självklart finns här även en butik där det mesta går att finna från Fornasettis många kollektioner av möbler, accessoarer samt en hel del konst. Missa inte ett besök i Fornasetti Milan Store under din Milano-vistelse.

 

Hotell Spadari al Duomo
Hotell Spadari al Duomo

HOTELL

The Townhouse Hotels har flera hotell runt om i Milano, varav ett flertal är belägna i den gamla och berömda gallerian Galleria Vittorio Emanuele II. Mitt i centrala Milano kan du alltså bo och leva lyxliv i något av The Townhouse Hotels olika filialer där Seven stars Galleria eller TownHouse Galleria är de främsta. Interiören hyllar på ett fantastiskt sätt den vackra arkitekturen ifrån Galleria Vittorio samtidigt som det blandas upp med en modern och avantgardistisk design, med alla bekvämligheter och högteknologi du kan tänka dig. Vill du bo lyxigt och dessutom ha tillgång till en egen butler är det något av dessa hotell du ska välja.

Spadari Al Duomo huserar i centrala Milano med gångavstånd till flera av stadens främsta signum, såsom den vackra katedralen, exklusiva shoppinggator samt operahuset La Scala. Läget är alltså perfekt för att utforska allt som Milano har att erbjuda. Hotellet präglas av vacker design och samtida konst och de 40 rummen är unikt inredda med bland annat möbler formgivna av Ugo La Pietra, konstverk av Gío Pomodoro och belysning av Giuseppe Mestrangelo. De flesta av rummen har dessutom originalverk av moderna konstnärer.

The Brera apartments är prisvärda och elegant inredda lägenheter i det hippa Brera-området. Inredda för att falla även en designälskare i smaken är detta ett perfekt val om du vill kunna njuta av bekvämligheten i en egen privat lägenhet och kanske om du är ett lite större sällskap, då det finns lägenheter för upp till sex personer. Utöver Brera-området tillhandahåller de lägenheter på fler platser runt om i staden, men gemensamma nyckelord verkar vara centralt läge, design och bekvämlighet. I Brera-området bor du med närhet till shopping, restauranger och nattliv såväl som till The Brera Art Gallery och det historiska Braidense Library.

 

Il Luogo di Aimo e Nadia bjuder på fantastisk mat tillsammans med konst på såväl väggar som bord och stolar.
Il Luogo di Aimo e Nadia bjuder på fantastisk mat tillsammans med konst på såväl väggar som bord och stolar.

RESTAURANG

Il Luogo di Aimo e Nadia är en underbar restaurang som funnits i 50 år. Framförallt är maten som erbjuds fantastisk och vill du äta riktig italiensk mat har du hittat rätt. Med bara de bästa råvarorna, där de handlar mycket själva på lokala marknader och fantastiska viner, kan vi lova att du inte kommer bli besviken om du väljer att dinera här. Utöver detta, är restaurangen delvis ett galleri. Med vackra tavlor på väggarna, skulpturer på borden och abstract konst som pryder fasaden kan du förena äkta Toscansk mat med kultur under ditt besök på Il Luogo di Aimo e Nadia. 

Restaurangen Cracco öppnade under 2007 i en arkitektritad och inredd lokal. Sedan dess har den blivit ett välkänt namn på restaurangkartan i Milano. Cracco är numer en av de mest kända och prisbelönta restaurangerna i Milano och är graderad med två Michelin-stjärnor. Som om inte kocken gör ett nog gott jobb, har de även en vinkällare med cirka 2000 viner och för att komplettera detta, har de förstås även en sommelier som år 2010 blev utnämnd till världens bästa sommelier av Worldwide Sommelier Association. På Cracco kommer du garanterat att få en gastronomisk upplevelse du sent kommer att glömma!  

Du kan inte besöka Italien utan att äta en äkta napolitansk pizza och Gino Sorbillo - Lievito Madre, beläget precis bakom den stora katedralen, är stället att göra det på. Att laga pizza anses i Italien vara en konst och restaurangen serverar bara 400 pizzor om dagen (vid ingången finns en räknare som visar om du fortfarande har chansen att få en) och självfallet är pizzadegen dagsfärsk där alla ingredienser är ekologiska och noggrant utvalda. Menyn består av sju pizzor, sju drinkar, sju viner och sju öl, allt i enlighet med deras "gröna" filosofi om så lite "waste" som möjligt. Kom hit tidigt på dagen och skriv upp dig på listan för att vara säker på att få en av dagens 400 pizzor.

 

Fioraio Bianchi
Fioraio Bianchi

CAFÉ

Fioraio Bianchi var från början en blomsterhandel där grundaren och floristen Raimono Bianchi ägnade sig åt att skapa vackra, unika blomsterarrangemang. Under de 40 åren Fioraio Bianchi har funnits har det utvecklats och förändrats, dock bara till det bättre. Idag inhyser lokalen inte bara en blomsterhandel utan även café och restaurang, där lättare traditionella italienska rätter  serveras, som du kan åtnjuta tillsammans med doften och synen av alla vackra blommor som omringar dig.

Panzerotti Luini är ett litet "hål i väggen", dock ett välbesökt sådant! Hit går många lokalinvånare för att äta en lättare lunch och på helgerna ringlar kön sig lång ner över gatan. I veckan brukar det dock vara något mindre folk och då kan du ta dig hit för att prova den legendariska panzerottin - som kan förklaras som ett slags friterat bakverk fylld med tomat och sipprande buffelmozzarella. Perfekt för att variera den annars klassiska paninin som Italien också är känd för.

Libreria del Mondo Offeso är ett litet café och en bokhandel i ett. Här kan du känna doften av nymalda kaffebönor som blandar sig med det tryckta pappret i de många böcker som Libreria del Mondo Offeso har. Detta är också en plats för många lokala kulturevenemang, där författare och musiker samlas och de håller även en årlig jazzfestival. Kolla in deras kalender för det händer alltid något på Libreria del Mondo! Ytterligare en anledning att besöka Libreria del Mondo: De erbjuder gratis wifi, vilket tro det eller ej, inte är någon självklarhet i Milano.

 

Dolce & Gabbanas "Gold"
Dolce & Gabbanas "Gold"

BAR & NATTLIV

På Alcatraz finns något för alla. Det är en 3000 kvadratmeter stor lokal som håller allt ifrån modevisningar och DJ-events samt större privata fester. Det händer alltid något här och sedan dess öppning har Alcatraz lockat såväl lokalbefolkning som turister till de många evenemang som hålls i lokalen.

Gold är det lyxiga modehuset Dolce & Gabbanas första steg in i restaurang- och nattklubbsvärlden. Interiören är, precis som namnet antyder, nästintill bara i guld. Det är en ovanlig men häftig upplevelse och bli inte förvånad om du ser ett ansikte du tycker dig känna igen, stället är nämligen välbesökt av Milanos allra mest trendiga och fashionabla. På Gold kan du antingen äta på restaurangen eller avnjuta en god cocktail i loungen, medan du spanar på resten av besökarna.

På Four seasons i Milano hittar du deras bar & lounge vid namn Il Foyer. Beläget i ett fantastiskt gammalt kloster bara ett stenkast från många av de stora modehusen ligger det perfekt beläget för att avnjuta en lättare bit mat eller något gott att dricka efter att ha kollat in de många fantastiska butiker Milano har att erbjuda. Flera av väggarna pryds av en samling skisser som Filippo Peroni ursprungligen gjorde för Teatro alla Scala och under vintermånaderna kan du avnjuta en drink i närheten av den stora eldstaden som fyller lokalen med värme och det finns alltid en pianist på plats som bjuder på vackra toner. 

 

MISSA INTE.. de gamla kanalerna, Navigli Lombardi, som en gång i tiden konstruerades av Leonardo da Vinci, för att underlätta i byggandet av den ikoniska katedralen. Det är kanske inte det första du tänker på när du tänker på Milano men det är verkligen värt en timma av din tid! Runt Navigli Lombardi hittar du även några av stadens mest populära barer och caféer.

Kontaktuppgifter till samtliga platser finner ni HÄR!