Sanslösa Skandinaviska Smycken

Smycken av skandinavisk design från mitten av 1900-talet blir allt mer eftertraktade på andrahandsmarknaden. Den kommande veckans smyckesauktion tillägnad detta tema bjuder på namn som Bent Knudsen, Waldemar Jonsson, Tone Vigeland, Harald Nielsen och Arno Malinowski.

c38195409aec2ba392fd3c592882dd52
c38195409aec2ba392fd3c592882dd52

Den skandinaviska smyckesdesignen under 1900-talet kom att utvecklas med inspiration från både art nouveau- och arts and craft-rörelserna. Danskarnas skønvirke-rörelse och Georg Jensens silverarbeten markerade starten för den kreativitet som flödar genom skandinavien omkring mitten på det förra seklet.

Jewelry by Georg Jensen, 1963. Photo by Ken Haak.
Jewelry by Georg Jensen, 1963. Photo by Ken Haak.

Bland våra svenska smyckesformgivare är Waldemar Jonsson representerad på Fellows auktion Scandinavian Designer Jewellery i nästa vecka. De sju omvartannat utbuktande och inbuktade runda mönstrade plattorna som utgör hänget är märkta Jonsson och 1971.

Halssmycke Waldemar Jonsson, 1971.
Halssmycke Waldemar Jonsson, 1971.

För lite färg på manschetten kan du buda hem de här knapparna med lapis lazuli-cabochoner vars säregna blå färg lyser klart. Manschettknapparna är designade av Harald Nielsen och ett exempel på de fåtal smycken han designade. Som den ledande designern för Georg Jensen under 1920- och 30-talen ägnade Nielsen mer åt att skapa bruksföremål såsom kannor, skålar och soppterriner.

Manschettknappar designade Harald Nielsen för Georg Jensen.
Manschettknappar designade Harald Nielsen för Georg Jensen.

Det här underbara silverarmbandet med sina slingrande öglor av Bent Knudsen skulle vi gärna lägga vantarna på. Knudsen var inte bara silversmed utan också papperskonstnär och vida uppskattad inom båda fält i Danmark.

Silverarmband av Bent Knudsen
Silverarmband av Bent Knudsen

Märkt Plus och Tone Vigeland är 60-talsbroschen i form av en sol ett typexempel på Vigelands trendriktiga scandinavian design som hon ägnade sig åt innan hon övergick till att experimentera med andra material och former under den senare delen av 1900-talet . Vigeland är idag känd världen över för hennes fantastiska designer, har vunnit flertalet priser och finns representerad på flera av Europas största museer.

Solbrosch, Tone Vigeland för Plus
Solbrosch, Tone Vigeland för Plus

En silverbrosch med hjortmotiv och bladliknande detaljer är designad Arno Malinowski för Georg Jensen 1964. Den mångsidiga Malinowski som även var skulptör och keramiker, var liksom Georg Jensen inspirerad av naturen och bladmotiv som snarare liknar stjärnor är ett typiskt inslag i hans designer.

Brosch, Georg Jensen, av Arno Malinowski
Brosch, Georg Jensen, av Arno Malinowski

Klicka här för att komma till hela katalogen på Barnebys!