Händelserna som chockade konstvärlden 2016

Året som gått har varit fullspäckat med omskakande händelser, och konstvärlden är inget undantag. Vi har valt ut de mest skandalösa och chockerande händelserna som skedde i konstvärlden 2016.

blog (1)
blog (1)

Bowies samling och onlinebudgivningens triumf

Första delen av året präglades av sorg, då en av världens absolut största stjärnor gick bort. David Bowie förlorade kampen mot cancern den 10 januari. Vid sidan av sin musikkarriär var han en hängiven konst- och designsamlare, och hans samling auktionerades ut hos Sotheby's den 10 - 16 november.

blog
blog

Ingen hade kunnat förutse hur enastående slutresultatet av auktionen Bowie/Collector skulle bli, men efter auktionens första del med Bowies konstsamling blev det uppenbart att historia höll på att skrivas.

blog
blog

Köpare från 46 länder deltog i budgivningen där alla 47 verk som bjöds ut såldes till rekordpriser och auktionen fick en slutsumma på 30 miljoner pund. Men det var inte bara de klubbade summorna som fick omvärlden att häpna. Sotheby's rapporterade att köpare spenderat 155 miljoner dollar hos auktionshuset genom onlinebudgivning och att 19 procent av deras sålda föremål köpts online. Hela 52 procent av onlineköparna var helt nya kunder hos Sotheby's, vilket innebär att 2016 blev ett rekordår för auktionsjätten i nya kunder.

Trump och konsten

Vi kan självklart inte dra en resumé av 2016 utan att nämna de genomgripande förändringarna som skedde i politiken under året. Konstvärlden dröjde naturligtvis inte länge med sina reaktioner, och det var förmodligen ingen som avbildades lika frekvent i skulptur, graffiti och måleri som USA:s tillträdande president Donald Trump.

blog (1)
blog (1)

Efter Illma Gores "Make America Great Again" blev det snabbt inflation i avbildningar av Donald Trump. Ett annat verk som skapade rubriker var "The Emperor Has No Balls", en skulptur av konstnären Joshua "Ginger" Monroe.

blog (1)
blog (1)

Fem likadana skulpturer sattes upp i Seattle, New York, San Fransisco, Cleveland och Los Angeles. En talesman för konstnären sa till magasinet Rolling Stone att "Vi började fundera över hur diktatorer och tyranner genom historien blir ihågkomna med statyer".

"Gå till vilken allmän park som helst i USA, och du hittar en staty av en rik, vit general med ett svärd".

Konstnären Saint Hoax avbildade den dåvarande presidentkandidaten både som dragqueen och som en köttbit, och värt att nämnas är också de väggmålningar som dök upp överallt under valkampanjen.

blog (2)
blog (2)

Inte att förglömma är hur Trumps motståndare Hillary Clinton fick stå motiv till otaliga verk. I augusti fick streetartkonstnären Lushsux sitt Instagramkonto raderat efter att han delat en bild av sitt senaste verk: en halvnaken Hillary Clinton, klädd i en mycket avslöjande baddräkt med motiv av amerikanska flaggan.

Hull tar av sig kläderna

blog
blog

Från en nakenstudie till tusentals. I juli tog den amerikanska fotografen Spencer Tunick sina nakna fantasier till staden Hull i Yorkshire. Han bjöd in 2000 personer att ta av sig kläderna och måla sina kroppar i fyra olika nyanser av blått, ett verk inspirerat av Tunicks erfarenheter från det marina.

blog (1)
blog (1)

Man kan förstå Tunicks förvåning när det visade sig att ortsbefolkningen var mer än positivt inställda till att ställa upp för konstprojektet. Inte bara de 2000 som han bjudit in dök upp, utan hela 3200 personer kom för att klä av sig och få sina kroppar blåmålade.

Iranska konstnären Atena Farghadeni frias

blog (2)
blog (2)

Det var inte bara västvärldens konst som skapade rubriker under året. Den iranska konstnären Atena Farghadeni som avtjänade ett 12 år och nio månader långt fängelsestraff efter att förra året ha blivit dömd för en satirbild av den iranska regeringen friades den tredje maj.

I augusti 2014 arresterades Farghadeni för att ha avbildat Irans regering som apor och getter. Farghadeni skapade verket i protest mot två förslag om att förbjuda frivillig sterilisering och införa restriktioner mot preventivmedel.

Ett år senare fann domstolen i Teheran Farghadani skyldig till att ha "spridit propaganda mot det politiska systemet" och det fastslogs att hon var ett hot "mot den nationella säkerheten". Farghadani friades senare från anklagelserna.

Farghadani planerar att stanna i Iran och fortsätta med sin konst.

Frida Kahlo, den allenarådande

blog (3)
blog (3)

Auktionsveckan 20th Century Art Week i New York blev en lysande succé. Totalt landade slutsumman på 562,7 miljoner dollar, och Christie's låg långt före i ledningen, både gällande klubbade priser och latinamerikansk konst.

blog (4)
blog (4)

Frida Kahlos "Dos Desnudos en el Bosque" klubbades för 75 miljoner kronor hos Christie's. Det blev inte bara rekord för Kahlo, utan var också den högsta betalda summan för ett verk av en latinamerikansk konstnär.

"Show me the Monet"

Det tog bara 14 minuter innan ett nytt auktionsrekord hade slagits för Claude Monet. Fem envisa budgivare slogs om impressionistens "Meule" från 1891, som klubbades för 763 miljoner kronor hos Christie's mot ett utropspris på 420 miljoner kronor.

blog (5)
blog (5)

Verk ur Monets serie med höstackar kommer mycket sällan ut på marknaden. Senast ett verk auktionerades ut var 2001, och såldes då för 14,3 miljoner dollar.

Det tidigare auktionsrekordet för en målning av Monet sattes i juni 2008 när "Le Bassin aux nymphéas" från 1919 såldes hos Christie's för 63,6 miljoner dollar.

Gauguin i Connecticut

46061301_1_l
46061301_1_l

Ingen lista över spektakulära händelser är komplett utan att en Rembrandt har hittats på en garageloppis eller att en Caravaggio återfunnits på en vind. I juni i år återfanns en sedan länge försvunnen målning av Paul Gauguin av ett auktionshus i Connecticut hemma hos en pensionerad antikhandlare. Verket identifierades som "Fleurs D’Ete Dans Une Goblet", skapad av konstnären 1885. Här kan du läsa om fler otroliga konstupptäckter 2016!