Världens dyraste Ikea-möbel

Fåtöljen från 1958 har satt ett nytt världsrekord för en Ikea-möbel såld på auktion.

Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', Ikea, 1958-59 (detalj). Foto © Stadsauktion Sundsvall
Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', Ikea, 1958-59 (detalj). Foto © Stadsauktion Sundsvall

Ikea-möbler fortsätter att vara eftertraktade på auktion och även om varumärket är dominerande i skandinaviska hem, dyker det också upp på internationella designauktioner. Ikea var ett av de första varumärkena att erbjuda massproducerade möbler till överkomliga priser, ritade av tidens största formgivare. Vissa modeller har blivit riktiga designklassiker och eftertraktade samlarobjekt på andrahandsmarknaden. 

Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', IKEA, 1958-59. Foto © Stadsauktion Sundsvall
Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', IKEA, 1958-59. Foto © Stadsauktion Sundsvall

Från Gillis Lundgrens bokylla Tema till fåtöljen Åke och Verner Pantons berömda stol Vilbert (som ursprungligen var ett kommersiellt misslyckande för företaget), har värdet på Ikea-möbler ökat och kan säljas för tiotusentals kronor på andrahandsmarknaden. Trenden verkar inte avta: när Stadsauktion Sundsvall höll auktion i november sattes ett nytt världsrekord för en Ikea-möbel.

Läs: IKEAs tio mest eftersökta designer på auktion

Fåtöljen Cavalli, formgiven av Bengt Ruda, såldes för 151 000 kronor försäljningen den 14 november, vilket är det högsta belopp som någonsin betalats för en Ikea-möbel.

Cavalli lanserades 1958 och enligt en artikel från IKEA Museum tillverkades den endast i fem exemplar. Auktionshuset beskrev fåtöljen som “den mest svårfångade och eftertraktade modellen i Rudas samling”, medan specialisten Andreas Seising kallade den “en helig graal hos designintresserade”. 

"Modellen Cavalli är extremt ovanlig eftersom den tillverkades i mycket få exemplar, vilket återspeglas i priset. Det faktum att den också har varit ganska omodern under ett antal decennier har gjort att det finns ännu färre kvar idag”, säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys. 

Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', IKEA, 1958-59. Foto © Stadsauktion Sundsvall
Bengt Ruda, fåtölj, 'Cavelli', IKEA, 1958-59. Foto © Stadsauktion Sundsvall

När det svenska företaget och möbelformgivaren Bengt Ruda 1957 tillkännagav sitt samarbete blev designvärlden eld och lågor. Ruda, som tidigare varit anställd på Nordiska Kompaniet, var redan känd för sina lyxiga sittmöbler. Hans beslut att ansluta sig till ett yngre företag bidrog starkt till Ikeas framväxt i mitten på 1900-talet. 

"Formgivaren Bengt Ruda har varit oerhört viktig för Ikea och möbelföretagets historia. Han var en av dem som anställdes av Ikea för att skapa sin egen design, inte bara kopiera andras, vilket tidigare kännetecknade möbelvaruhusets produktion”, fortsätter Silfverstolpe.

Läs: Ikeas alla samlarobjekt!

Bengt Ruda formgav fåtöljen med en för tiden mycket modern struktur. “Varför inte våga ha 1965 års former redan 1959?” frågade Ikeas katalogredaktör och beskrev Cavalli som en “modern aristokrat”. 

Modellen Cavalli är förknippad med mid-century modern, en estetik som influerade stadsplanering, design och arkitektur. Genom att bryta med de tidigare årtiondenas överdådiga utsmyckning introducerade mid-century modern eleganta linjer samt ett skandinaviskt inflytande. 

Det tidigare auktionsrekordet för en Cavalli sattes 2019 då det schweiziska företaget Beurrett & Bailly sålde en fåtöljen för 6 500 schweiziska franc.

På Barnebys görs cirka 5 miljoner sökningar per år på föremål från Ikea, varumärket som på många sätt har möblerat världen.

Upptäck fler auktionsnyheter på Bbys Magazine

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!