Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Alvar Aalto (1898-1976) Finland

Den finländska arkitekten och formgivaren Alvar Aalto studerade vid Tekniska Högskolan i Helsingfors mellan 1916-21. Aalto var starkt inspirerad av jugendstilen, dess relation till de dynamiska formerna och dess strävan efter att anpassa arkitekturen till den levande omgivningen.År 1927 vann Aalto två stora nyklassicistiska arkitekttävlingar.Tillsammans med de svenska kollegorna Gunnar Asplund och Sven Markelius engagerade sig Aalto i den starkt etablerade funktionalistiska rörelsen och dess sociala idealism på kontinenten. I början av 1928 ritade han ett av de första helfunktionalistiska husen i Norden. Genom sina glasfasader, böljande linjer och fönsterlösa tegelmurar var Aalto banbrytande inom den moderna arkitekturen. Aalto är mest känd för Villa Mairea och Finlandiahuset i Helsingfors.


Artiklar relaterade till Alvar Aalto (1898-1976) Finland

En finsk hjälte – Alvar Aalto

Alvar Aalto är utan tvekan en av de som satt djupast spår i den finländska folksjälen. Flera decennier efter arkitekten tillika multikonstnärens död, är hans arkitektur och formgivning lika aktuell som någonsin tidigare.

Design

De mest efterfrågade nordiska formgivarna på auktion

1900-tals design är utan tvekan en av världens hetaste trender och tilltalar köpare inom alla prissegment. Barnebys har valt att titta närmare på marknaden och rekordnoteringarna för nio av de mest eftersökta nordiska formgivarna på auktion.

Veckans urval

Det är inte bara bostadsmarknaden som fortsätter upp uppåt, även modern design visar rejäl ökning på auktion.