Årets vinnare av The Collector's Awards

Med storbandsjazz, champagne och mingel firades vinnarna av årets The Collector's Awards på Antikmässan under torsdagskvällen. Barnebys var där och pratade med några av pristagarna.

Årets vinnare av The Collector's Awards

Under torsdagskvällens prisutdelning på Collector's Awards på Antikmässan bjöds det på bubbel, storbandsjazz, mingel och dans. Vinnare under kvällen blev bland annat författaren Magnus Green som tillsammans med Eva Hansson skrivit boken "Koppar och kopparslagare i Hälsingland" och fick det för i år nya priset Årets bok.

markus
markus

Grattis till priset, Magnus! Hur känns det?

Vad är det som är så fascinerande med koppar?

Idag finns det ganska mycket koppar till låga priser på andrahandsmarknaden och många har också mycket koppar hemma efter far- och morföräldrar. Vad ska man göra med all koppar?

- Jag tycker att man ska titta på vad man har hemma och uppskatta det igen. Många av de här föremålen går väldigt billigt på loppisar och så vidare, men man borde uppskatta dem, ta fram dem och putsa dem och njuta av sin koppar!

Kommer din bok att höja kopparns status?

- Det hoppas jag verkligen!

permyrehed2
permyrehed2

Priset som Årets samlare gick till Markus Dimdal med art nouveau från Rörstrand.

Grattis till priset! Hur känns det?

- Det känns jättebra, lite oväntat men roligt!

Varför var det oväntat?

- Jag trodde att något trendigare och hippare skulle vinna, som Star Wars-samlaren till exempel.

Menar du att art nouveau inte är trendigt?

- Det kanske blir, jag hoppas det!

Varför vurmar du för art nouveau?

- Jag tycker att det är fint, men det som triggade mina samlargener var dock att det var en spjutspetsproduktion i sin tid, både konstnärligt och tekniskt. Jag gick igång både på det estetiska och de små mysterierna bakom hur det tillverkades, all kemi och ingenjörskunskap som ligger bakom.

Vad då för mysterium?

- Exempelvis alla olika glasyrer, olika porslin och att man kom på sätt att bränna i lägre temperaturer för att bevara färger bättre. Jag har rotat mycket i sådant, som har resulterat i en bok, som i sin tur kanske resulterade i att jag fick det här priset.

Art nouveau i allmänhet och Rörstrand i synnerhet - varför just Rörstrand?

- Det är Stockholm, det har lokalförankring och det var ju världsklass på Rörstrand. Så varför samla på något utländskt när man kan samla på något svenskt som är lika bra?

Slutligen - ska man säga art nouveau eller jugend?

- Jag föredrar art nouveau, alla gånger. Men vill du veta varför så får du läsa på min hemsida!

markusss
markusss

Med tidningen Scandinavian Retro tog grundaren Magnus Palm hem priset som Årets nydanare.

permyrehed3
permyrehed3

Årets antikhandlare blev Jon Norén som driver butiken Jons Antik i Jonstorp.

jonsssef
jonsssef

Med motiveringen "För ett livslångt författarskap om gamla och antika gamla föremål" fick Jane Fredlund Årets hederspris.

jane
jane

Priset för Årets monter på Antikmässan gick till Anders Hoffman och Hoffmans Antikhandel, med motiveringen "Med en utmanande monterplacering exponerar vinnaren till årets monter klassiska föremål modernt, nytänkande och minimalistiskt. Det ger en monter som är självsäker, och med en poetisk och skönt eterisk känsla."

Bild från antikmassan.se
Bild från antikmassan.se

Årets Dyrgrip kammades hem av Sjöström Antik för fontänen "Från fall till fall", signerad Arne Jones. Juryns motivering löd: "I fyra avsatser är den ett utmärkt exempel på en fantasifull svensk formgivning från 1930-talet, som passar i en modern miljö likaväl idag som för 80 år sedan. En fullträff på Antikmässan för alla generationer.".

antikmassan2017_aretsdyrgrip
antikmassan2017_aretsdyrgrip
IMG_1131
IMG_1131
antik
antik