Åtta sensationella loppisfynd

För många innebär semestertider bara en enda sak – tid att spendera på olika loppisar! Här är 8 sensationella loppisfynd som kan inspirera dig i din egen jakt efter kasserade godbitar.

Åtta sensationella loppisfynd

1. Sittande Buddha

Buddhafigur förgylld brons. Foto: Sotheby's.
Buddhafigur förgylld brons. Foto: Sotheby's.

I mars år 2019 arrangerade Sotheby’s auktionen Important Chinese Art i New York. Ett av försäljningens toppnummer utgjordes av en sittande Buddhafigur. Den hade köpts på en garageloppis omkring 20 år tidigare för runt 100 dollar. Efter att figurens dåvarande ägare tog med sig statyn till TV-programmet Antiques Roadshow, den amerikanska versionen av Antikrundan, fick hon en smärre chock – statyn var tillverkad i förgylld brons och daterades till det tidiga 1400-talets Kina! Antikprogrammets expert värderade Buddhan till mellan 100 000 – 125 000 dollar, men den kom att generera ett betydligt högre slutpris än så. Efter sju minuters intensiv budgivning klubbades den sittande Buddhan för inte mindre än 2,1 miljoner dollar, det vill säga drygt 19 miljoner kronor.

Här kan du se statyn värderas.

2. Skrothandlarens gyllene ägg

Vilket loppisfynd! Ägget tillverkades av Fabergé år år 1886 - 1887 och såldes för omkring 210 miljoner kronor. Foto: Wartski.
Vilket loppisfynd! Ägget tillverkades av Fabergé år år 1886 - 1887 och såldes för omkring 210 miljoner kronor. Foto: Wartski.

Mellan år 1885 och 1917 tillverkade juveleraren Peter Carl Fabergé rikt utsmyckade påskägg på uppdrag av den ryske tsaren. Den dyra traditionen pågick under tre decennier och 57 olika ägg producerades. Efter den ryska revolutionen spreds juveläggen för vinden – ett tog kejsarinnan Maria Fjodorovna med sig på flykten, medan andra stals eller glömdes bort. Under 1930-talet, då Stalin var i stort behov av pengar såldes flera ägg för en bråkdel av sitt faktiska värde.

Fram till år 2014 var 8 av de 57 äggen fortfarande försvunna, tills en makalös upptäckt gjordes. År 2014 besökte en amerikansk skrotletare en loppis i mellanvästra USA och la vantarna på ett rikt dekorerat guldägg. Skrotletaren betalade ändå en vacker summa för ägget: omkring 82 000 kronor, vilket bara baserades på de material det var tillverkat i.

Efter noggranna efterforskningar visade det sig att skrotletarens fynd var det tredje ägg som Fabergé tillverkat åt den ryska kejsarfamiljen och skapades antagligen år 1886 eller 1887. Ägget visade sig alltså vara ett av världens åtta saknade Fabergéägg. Värdeökningen av loppisfyndet beräknas till drygt 2 470% och den nya prislappen landar i runda slängar på 210 miljoner kronor.

Här kan du läsa mer.

3. Bäddsoffan med guldkant

Vi är många som tappat bort nycklar, smycken eller andra småsaker bland kuddarna i soffan, men det här är lite mer ovanligt än så: år 2007 köpte en student i Berlin en bäddsoffa för prisvärda 215 dollar på en loppmarknad. När hon slutligen kom hem med sin nya möbel och bäddade ut soffan hittade hon en oljemålning undanstoppad i möbelns lådfunktion. Verkets namn var Preparation to Escape to Egypt och hade målats av en 1600-talskonstnär i Venedig. Verket såldes för rungande 27 600 dollar, det vill säga nästan 260 000 kronor på ett auktionshus i Hamburg.

4. The Tenner

Diamantringen "the Tenner". Foto: Sotheby's.
Diamantringen "the Tenner". Foto: Sotheby's.

I juni 2017 auktionerades “the Tenner” ut på Sotheby’s Fine Jewels Sale i London, en ring i vitguld infattad med en diamant på 26 carat. Slutpriset landade på nästan 850 000 dollar, ett relativt vanlig prislapp för en diamant av den storleken från 1800-talet. Vad som gjorde ringen mycket speciell var det faktum att den hade köpts under 1980-talet av en ovetande kvinna på en loppmarknad, där smycket legat i en skål tillsammans med andra bijouterier. Under de kommande 30 åren använde hon ringen (som hon trodde var en billig imitation av en äldre variant) till vardags, när hon arbetade, städade och diskade. Priset hon betalade för ringen? 13 dollar, alltså omkring 120 kronor.

5. Kinesisk miljonskål

Den här skålen köptes av en familj för 3 dollar på en loppmarkad år 2007. Slutpris på auktion? 2,2 miljoner dollar. Foto: Sotheby's.
Den här skålen köptes av en familj för 3 dollar på en loppmarkad år 2007. Slutpris på auktion? 2,2 miljoner dollar. Foto: Sotheby's.

Sommaren år 2007 köpte en amerikansk familj en porslinsskål på loppis för 3 dollar. Under de närmaste åren stod den vitglaserade pjäsen i tryggt förvar på familjens spiselkrans. Men snart tog nyfikenheten över och familjen bestämde sig för att rådfråga en expert om skålens bakgrund och eventuella värde.

Det visade sig att skålen, som familjen alltså köpt för runt 30 kronor var en tusen år gammal kinesisk antikvitet som kunde dateras till den kinesiska Songdynastin och hade tillverkats under 1100-talet. Den 19 mars år 2013 auktionerades skålen ut på Sotheby’s i New York med ett uppskattat pris på 200 000 – 300 000 dollar. Efter en intensiv budgivning mellan fyra aspiranter köptes skålen av konstsamlaren Giuseppe Eskenazi för – håll i hatten – 2,2 miljoner dollar.

6. USA:s självständighetsförklaring

År 1989 bestämde sig en man i Pennsylvania, USA, för att köpa en tavla han hittat på en lokal loppmarknad. Han var inte särskilt förtjust i själva målningen utan planerade att sätta något annat i den utsirade ramen. När han kom hem och monterade loss målningen upptäckte han ett noga vikt papper bakom ramen, och inte vilket papper som helst – utan en kopia av USA:s självständighetsförklaring från år 1776.

Mannens exemplar är ett av de 25 kända kopior från gjordes från det år som självständighetsförklaringen signerades. Eftersom att det nyfunna exemplaret var i utmärkt skick nådde det ett högt slutpris då det såldes år 1991: 2,4 miljoner dollar.

Sotheby’s, det auktionshus som sålde dokumentet var likt dokuments tidigare ägare mer än nöjda eftersom dokumentet blev det då dyraste amerikanska dokument som någonsin sålts på en nätauktion. Vid millennieskiftet såldes det på nytt och mångdubblade sitt värde då klubban föll på 8,1 miljoner dollar.

7. Ljusstakar från Svenskt Tenn på Erikshjälpen

Ett par ljusstakar av Anna Petrus för Svenskt Tenn, snarlika det par som inhandlades i Hälsingland och sedan köptes av Nationalmuseum för drygt 50 000 kronor. Foto: Uppsala Auktionskammare.
Ett par ljusstakar av Anna Petrus för Svenskt Tenn, snarlika det par som inhandlades i Hälsingland och sedan köptes av Nationalmuseum för drygt 50 000 kronor. Foto: Uppsala Auktionskammare.

Men även i Sverige har det gjorts fynd. År - hittade en man ett par mycket fina ljusstakar i Hälsingland. Han såg direkt att formgivaren var Anna Petrus för Svenskt Tenn. Paret köptes för ungefär en tusenlapp och mannen slog genast till. När paret senare auktionerades ut köptes de för drygt 50 000 kronor av Nationalmuseum och ingår numera i samlingen.

8. En gyllene kåsa

Brännförgylld kåsa i koppar från 1600-talets slut. Foto: Uppsala Auktionskammare.
Brännförgylld kåsa i koppar från 1600-talets slut. Foto: Uppsala Auktionskammare.

Den 14 juni 2019 såldes en vacker kåsa tillverkad i brännförgylld koppar från 1600-talets slut på Uppsala Auktionskammare. Kåsan köptes av sin nuvarande ägare på en loppis för tjugo kronor för många år sedan, nu klubbades den för 16 000 kronor!

Har du gjort fynd du vill ha värderade? Testa Barnebys värderingstjänst!

Advert
Advert