Banksys Spy Booth kan förstöras

I april förra året uppkom ytterligare en väggmålning skapad av gatukonstnären Banksy. Verket kallas för Spy Booth och har varit omdiskuterat sedan dess uppkomst för snart ett år sedan. För första gången berättar ägaren till huset, som även blivit ofrivillig "ägare" till väggmålningen, om hur konstverket i princip bara åsamkat honom problem.

Banksys Spy Booth kan förstöras

På en vägg tillhörande ett hus i Cheltenham i England, ses tre "spioner" i trenchcoat avlyssna en telefonkiosk. Man tror att detta verk är en kritik mot landets övervakningssystem och dess närliggande huvudkontor, GCHQ. Väggmålningen, signerad gatukonstnären Banksy, är värderad till ett sjusiffrigt belopp.

Att upptäcka ett verk av Banksy på väggen till sitt hus, kan antas vara en dröm för många. Men David Possee, ägare till det hus vars vägg Banksy valt att använda som målarduk, håller dock inte med. Possee berättade nyligen i en radiointervju för Swindon 105.5, att han bland annat fått böter från staten, då väggen ska vara i så dåligt skick på grund av vattenskada och mögel, att Spy Booth riskerar att förstöras. När han sedan satte upp en byggnadsställning för att påbörja en renovering av väggen blev han istället anklagad för att försöka "stjäla" verket samt blev ålagd ett föreläggande och kunde således inte fortsätta renoveringen. Possee tycker verket bör stanna i Cheltenham i allra högsta grad, samtidigt som han menar att hans eget liv måste få gå vidare. "Om Cheltenham vill ha det, kan Cheltenham ta det. Men jag måste gå vidare med mitt eget liv. Så köp loss byggnaden av mig" avslutar han.

Spy Booth uppkom visserligen "ofrivilligt" sett från husägarens sida, men Martin Chandler, ansvarig för utvecklingshantering för Cheltenham Borough Council, menar att kravet att renovera den nästintill fallfärdiga väggen, kom redan i januari 2014. Innan Spy Booth, hade ingen ansökan om tillstånd skickats in, vilket också är den egentliga anledningen till de böter Possee nämner i intervjun. Byggnaden är nämligen "Grade II-listed", vilket kan liknas med "K-märkt". Som ofta med Banksy är hans konst ett hett ämne för diskussion, så även i detta fall, och det återstår att se hur historien gällande Spy Booth kommer att fortlöpa.

Klicka här för att se aktuella auktioner med Banksy och här kan du se slutpriser på tidigare sålda verk av gatukonstnären. Blir du även sugen på att läsa mer om den spännande och omdiskuterade konstnären, klicka här!

Advert
Advert