De största trenderna på auktionsmarknaden

Auktionsmarknaden nådde rekordhöga nivåer 2021 och vi har undersökt orsakerna bakom den imponerande ökningen. Från millennials som köper retro till den ökande efterfrågan på lyxiga modeaccessoarer, här är de största trenderna vi upptäckte.

Foto av Girl with Red Hat (detalj)
Foto av Girl with Red Hat (detalj)

Även om 2021 har varit allt annat än normalt har auktionsmarknaden haft ett exceptionellt år. Barnebys publicerade nyligen Changing Trends in Global Auction Markets, en rapport som utforskar orsakerna bakom de senaste marknadstrenderna, till exempel det ökade antalet yngre användare som köper på auktion eller populariteten för begagnade lyxartiklar. Här är höjdpunkterna i rapporten.

Nostalgiska millennials

Brädspel, 'Pank-A-Squith', Tyskland, 1909. Foto © Bonhams
Brädspel, 'Pank-A-Squith', Tyskland, 1909. Foto © Bonhams

Kapitalstarka millennials var några av dem som spenderade mest pengar på auktioner 2021. Millennials utgjorde också 43 procent av användarna som besökte Barnebys, en ökning som visar att den här generationen är mer intresserad av att köpa föremål på auktion och är också mer villig att använda digitala plattformar som Barnebys. Ironiskt nog var dessa yngre användare särskilt intresserade av att köpa retroföremål. Samlarobjekt som Pokémonkort och vinylskivor var enormt populära, främst på grund av deras nostalgiska karaktär. Pandemin skapade osäkerhet för alla, och den här typen av föremål ger både tröst och en uppfriskande analog källa till underhållning.

Ett miljövänligt perspektiv

Foto av Girl with Red Hat
Foto av Girl with Red Hat

Läs: 10 anledningar att välja vintage

Miljömedvetna millennials uppskattar auktioner som ett hållbart alternativ till att köpa nya saker, vilket även Gen Z-köpare gör – en undersökning från Forbes 2019 visar att 62 procent av Gen Z föredrar att köpa hållbara produkter. Medan tillverkning av nya föremål skapar föroreningar, ger auktioner en chans till ett nytt liv för begagnade föremål. Välgjorda och välskötta designobjekt som handväskor och klockor kan glädja mer än en generation.

På jakt efter lyx

Omega Speedmaster. Foto © Bukowskis
Omega Speedmaster. Foto © Bukowskis

Läs: Barnebys diamantguide

Lyxartiklar som smycken, klockor och handväskor var några av de mest populära kategorierna på Barnebys under 2021. Många människor hade extra disponibel inkomst eftersom de inte reste så mycket under pandemin, och auktioner var ett säkert och bekvämt sätt att få en shoppingupplevelse. Föremål som diamanter och designhandväskor i begränsad upplaga ökar också i värde, och eftersom många människor väljer att investera i hårda tillgångar under osäkra tider blev de en populär alternativ investering under pandemin. Detta kan ha bidragit till ökningen av nya samlare: Sotheby's noterade i en rapport i slutet av året att 50 procent av deras klockköpare under 2020 var nya i kategorin. Rolex var ett av de mest sökta varumärkena på Barnebys 2021 och sökningarna ökade med 50 procent i Spanien, 84 procent i Italien och otroliga 701 procent i Frankrike.

Vintage Chanel Full Flap Bag. Foto © Dorotheum
Vintage Chanel Full Flap Bag. Foto © Dorotheum

Läs: 5 ikoniska handväskor och kvinnorna som gjorde dem kända

Köparna valde också att köpa lyxartiklar på auktion på grund av kostnaden och den snabba tillfredsställelsen. Medan en Pradaväska i begränsad upplaga med största sannolikhet kommer att få ett högre pris på auktion än vad den fick i detaljhandeln, kommer en vanlig Chanelväska som fortfarande tillverkas att vara billigare begagnad och fortfarande vara i utmärkt skick. Designermärken är också kända för att ha oerhört långa väntelistor – ryktet säger att köparna väntar i upp till tre år på sin nya Rolex Daytona. Även om det inte går lika snabbt att köpa på auktion som att beställa från Amazon är det fortfarande en mycket snabbare process än att stå på väntelistan för ett efterfrågat märke. Det finns också en bonus i form av ett stort urval, till exempel avvecklade produkter eller produkter i begränsad upplaga som inte längre finns i butik.

Att inreda med begagnade möbler

Foto av Lucas Hoang
Foto av Lucas Hoang

Vill du ha fler artiklar direkt i din inkorg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Eftersom lockdowns tvingade folk att stanna hemma mer, tog många människor tillfället i akt att renovera och möblera om eller skapa nya utrymmen, till exempel hemmakontor. Begagnade möbler och inredningsobjekt var populära kategorier under året, och det är ett hållbart och unikt alternativ till att köpa nytt. Retro är inne och sökningarna efter "vintage"-objekt ökade med 31 procent på alla Barnebys marknader under 2021. Medan vissa köpare föredrog antikviteter i nyskick, sökte andra efter billiga föremål som behövde lite mer kärlek och omsorg. Många människor var tvungna att hitta nya hobbies hemma, och att restaurera begagnade möbler blev ett populärt tidsfördriv. 

Samlandet av frimärken och mynt

Foto av Ali Bakhtiari
Foto av Ali Bakhtiari

Läs: Hur man blir en skicklig frimärkssamlare

En annan hobby som har fått ett uppsving under de senaste åren är att samla frimärken och mynt. Böcker, mynt och frimärken blev faktiskt en av de fem mest sökta kategorierna på Barnebys för första gången någonsin, och ersatte porslin som den femte mest populära kategorin. De erfarna samlarna fick mer fritid för att söka efter nya förvärv, och nya samlare kastade sig entusiastiskt in i sin nyväckta passion. Det finns en viss spänning i att hitta exakt det frimärke eller mynt man har letat efter och en stor tillfredsställelse i att komplettera en samling. 

Bibliofili

Foto av Danika Perkinson
Foto av Danika Perkinson

Läs: Världens mest sålda roman

Läsning var ett bra sätt att fly verkligheten under pandemin, och många som satt hemma valde att resa runt i världen genom litteraturen. Enligt World Economic Forum ökade försäljningen av ny skönlitteratur i Storbritannien med 16 procent under 2020, men det kan snabbt bli dyrt att köpa nya böcker och att köpa på auktion visade sig vara ett mer kostnadseffektivt alternativ till att fylla bokhyllan hemma. Tillgängligheten till onlineauktioner gjorde det också lättare än någonsin att hitta specifika och svårfunna utgåvor. Oavsett om användarna sökte efter en samlingsutgåva eller helt enkelt en utgången barndomsfavorit. 

Foto av ​​Taylor Wilcox
Foto av ​​Taylor Wilcox

Även om den fortsatta covid-19-krisen gjorde 2021 till ännu ett svårt år har auktionshusen lyckats anpassa sig för att bättre möta behoven hos både samlare och engångsköpare. Digitala kataloger har gjort det enkelt att hitta det man letar efter, och tjänster som livestreamade auktioner tillför den spänning och underhållning som saknades i rent virtuella auktioner. Tillgänglighet är nyckeln när man köper på nätet, och webbplatser som Barnebys gör det enkelt för användarna att hitta auktionsföremål var som helst i världen. Framtiden för auktionsmarknaden ligger bortom nationsgränserna, och nu kan köpare ansluta sig till den globala marknaden på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. 

Ladda ner hela rapporten på Barnebys Group

Öka synligheten för din kommande auktion på Barnebys!