Hur man blir en skicklig frimärkssamlare

Många filatelister, de som ägnar sig åt läran och samlandet av frimärken, menar att teknologi kan ha en negativ inverkan på frimärkets värde. Trots att värdefulla frimärkssamlingar ständigt auktioneras ut ser samlare en tydlig minskning av auktionsresultat. Men hur vet man egentligen vilket frimärke som är värdefullt, och hur mycket är världens dyraste frimärke värt. Med Barnebys kommer svaren som ett brev på posten!

sällsynta frimärken
sällsynta frimärken
Är du en blivande filatelist? Bild: bidhannayak.com
Är du en blivande filatelist? Bild: bidhannayak.com

Den nedåtgående trenden blev tydlig då den tjeckiska filatelisten Ludvig Pyteliceks värdefulla gröna fyrakronorsfrimärke tryckt i Österrike-Ungern 1919, värderades till ca 250 000 dollar. Runt samma tid rapporterade The Wall Street Journal att investeraren Bill Gross skulle låta auktionera ut hans sällsynta samling av amerikanska frimärken i september 2018. Samlingens värde uppskattades till 9,1 dollar.

Superfilatelisten Bill Gross. Bild: Bloomberg
Superfilatelisten Bill Gross. Bild: Bloomberg

Klicka här för att läsa hela artikeln på Wall Street Journal!

Astronomiska summor för många, men för den kunniga filatelisten generande lågt. Speciellt i jämförelse med ett av de mest värdefulla märkena någonsin.

The British Guiana 1 cent Magenta - trefaldigt rekord för sällsynt kolonifrimärke

Våren 1856 tog alla ordinarie frimärken slut i brittiska kolonin Guiana, idag det självständiga Guyana. Medan de väntade på leveransen av nya frimärken, tryckte det lokala postkontoret tillfälliga fyra- och encentsfrimärken för brev och tidningar. Dessa tillfälliga frimärken användes endast under de två månader innan de ordinarie åter kom i användning.

The British Guiana 1 cent Magenta. Bild: glenstephens.com
The British Guiana 1 cent Magenta. Bild: glenstephens.com

Några få exemplar av fyrcentsfrimärkena överlevde. Men då encentarna användes till dagstidningar, som ju ofta slängdes efter användning, antogs det att dessa sedan länge var försvunna. Tills en dag 1873 då just ett sådant encentsfrimärke från Brittiska Guiana hittades i en hög med gamla tidningar. Märket såldes till en lokal samlare för en spottstyver av sitt egentliga värde.

The British Guiana 1 cent Magenta. Bild: thehistoryblog.com
The British Guiana 1 cent Magenta. Bild: thehistoryblog.com

Detta frimärke skulle komma att slå inte mindre än tre auktionsrekord, det första 1922 då det såldes för $35 000. Nästa rekordklubbning skedde 1970, då det gick för 280 000 dollar. Slutligen såldes the British Guiana 1 cent Magenta för 9.4 miljoner dollar 2014.

Läs mer om när Sothebys sålde British Guiana här!

Bli en mästarfilatelist

Filateli innebär alltså, som tidigare nämnts, läran om frimärken. Men benämningen har även blivit synonym med samlandet av detsamma då du antagligen kommer samla på dig en värdefull uppsättning under dina studier. En nyckelfaktor för ett framgångsrikt frimärkssamlande är insikten att det sällsynta ofta är värdefullt. Andra viktiga faktorer kan vara ålder och skick.

Ett exempel på hur ålder, skick och sällsynthet påverkar frimärkets värde är The British Penny Black som var det första som någonsin användes i ett modernt fungerande postsystem. Frimärket trycktes i 69 miljoner exemplar från den 15 april 1840 till den 27 januari 1841. Penny Black saknade perforering och var tvunget att klippas för hand. Ett använt och slitet Penny Black-frimärke är troligen värt mindre än 20 dollar, medan ett oanvänt exemplar i originalskick kan klubbas för över 10 000 dollar.

The British Penny Black. Bild: Stock Photos
The British Penny Black. Bild: Stock Photos

För att lyckas med sin samling är det viktigt att vara noggrann i sin undersökning. Även här är The British Penny Black ett användbart exempel. Frimärket trycktes på elva olika plåtar, och varje märke kan spåras tillbaka till sin specifika plåt. Den sista plåten tryckte endast 168 000 frimärken, vilket gör att exemplaren från just denna plåt är mer sällsynt och därav mer värdefullt.

En plåt med British Penny Blacks. Bild: Pinterest
En plåt med British Penny Blacks. Bild: Pinterest

Visste du att ett av världens dyraste frimärken, är svenskt? Läs mer här!

Snitsiga verktyg för frimärkssamlaren

Skydd och noggrann analys är två viktiga delar av filatelisten arbete. Detta kräver naturligtvis ordentliga verktyg. Investera i ett effektivt förstoringsglas och en frimärkespincett så du kan hantera samlingen utan att skada dina frimärken. Det är även klokt att införskaffa en katalog där hela världens frimärken finns listade. Utöver detta är en odontometer användbar. En odontometer är ett mätverktyg som används för att skilja liknande frimärken från varandra utifrån perforeringsnummer och storlek. Slutligen, då många frimärken likt valuta är är vattenstämplade, kan en ultraviolett lampa vara användbart.

En odontometer. Bild: Philapostel Bretagne
En odontometer. Bild: Philapostel Bretagne

För att ytterligare skydda din samling bör du investera i skyddande fickor, pärmar och fodral. Frimärken är gjorda för att tåla väder och vind, men ta det säkra före det osäkra och ordna ordentlig förvaring till din fina samling.

Här kan du se slutpriser för frimärken på auktion.

Hur man känner igen ett värdefullt frimärke

Som vi tidigare diskuterat kan ålder vara ett mått på hur värdefullt ditt frimärke är . Ett oanvänt Brazilian Bull’s Eye-frimärke från 1843 i originalskick, det första frimärket i Sydamerika, kan till exempel vara värt upp till 5000 dollar. Medan en karta med 50 oanvända Bull’s Eye i originalskick såldes på en auktion 2013 för 648 500 dollar.

Inverted Jenny. Bild: Pinterest
Inverted Jenny. Bild: Pinterest

Men frimärken måste inte vara till åren för att vara värda något. Frimärken med tryckfel kan ge ett större värde. Ett känt felande märke är Inverted Jenny, ett amerikanskt frimärke med sitt flygplansmotiv tryckt upp och ner. Även Rose Error Stamp, ett brittiskt 13p-frimärke från 1973 som saknade sitt 13p-märkning, klubbades för 130,000 dollar.

Men det mest kända filatelistiska exemplet på värdefulla misstag måste ändå vara det brittiska Plate 77 Penny Red. tryckt 1863 men ansågs oanvändbara på grund av bristande kvalitet och förstördes. Men några få överlevde. Ett använt exemplar Plate 77 Penny Red klubbades 2016 för 495,000 pund.

Plate 77 Penny Red. Bild: the Penny Red Collector
Plate 77 Penny Red. Bild: the Penny Red Collector

Frimärksamlandets sanna värde

För de flesta filatelister handlar inte samlandet om finansiella investeringar snarare om historia, tradition och lärande. Alla nationer trycker frimärken, vilka dokumenterar eller hyllar viktiga delar i landets historia. Varje frimärke blir därav katalysen till en djupare förståelse för en viss kultur – att studera frimärken är alltså att studerat världen.

Börja ditt frimärkssamlande redan idag. Klicka dig vidare här!