En mystisk låda

En liten oansenlig skylt med texten "loppis" vid vägkanten fångar som vanligt mitt intresse och jag svänger in på den slingrande gropiga grusvägen som slutar vid en villa med ett garage fullt med saker som är till salu: diverse porslin, glas, leksaker och några trädgårdsredskap.

fodral1
fodral1

Ägaren är en trevlig dam som över en kopp kaffe berättar att hon samlat på sig alldeles för många saker. Chansen att kunna hitta något som ska intressera mig verkar liten men plötsligt riktas min uppmärksamhet mot en liten trekantig rundad låda. Den är gjord som en svepask, det vill säga att sidorna på asken är av lite tjockare faner som är böjt kring en botten och ihopsytt med en smal vidja. Locket är som brukligt av vanligt trä.

fodral1
fodral1

Av slitaget att döma ser den här lådan ut att vara av äldre datum. Formen är fiolliknande varför jag i förstone tar den för ett gammalt fodral till en fiol. Den här kan jag inte motstå och efter att ha skiljts från två hundralappar får lådan följa med hem.

Väl hemma igen upptäcker jag att de små facken, som var fyllda med spik, är ditsatta senare. Gångjärnen är gjorda av två läderbitar som är fastspikade med handsmidd spik och ”låset” är en läderrem som fästs i en märla – lådan är nog äldre än jag först trodde, troligen 1800-tal.

fodral2
fodral2

Men vad lådan kan ha använts till är för mig ett mysterium. Fiolspelare har sagt mig att den är för liten för en fiol, lådan är bara ca 40 cm lång. Känslan är ändå att lådan kan ha använts som förvaring för ett musikinstrument. Kanske någon läsare som vet?

Jag har nu kommit på att denna spännande lilla låda skulle kunna hängas på höjden på en vägg så att facken blir hyllor – visst skulle det bli en trevlig inredningsdetalj.