Historisk Fabergé-tiara säljs i Genève

Christie’s avslöjade nyligen att kronjuvelen på deras försäljning i maj är en tiara gjord av Fabergé till prinsessan Alexandra av Hannover.

Historisk Fabergé-tiara säljs i Genève

År 1904 skapades den enastående tiara som ska auktioneras ut hos Christie’s den 15 maj, till prinsessan Alexandra i samband med hennes och hertigen av Mecklenburg-Schwerin, Frederick Francis IVs giftermål.

Som ivrig beundrare och samlare av Fabergé, var det hertigens moders, storhertiginnan Anastasia Mikhailovna som föreslog att hennes son skulle anlita Fabergé för bröllopsgåvan till sin blivande fru.

Tiaran med diamanter och akvamariner som skapats av Fabergé. Foto: Christie's
Tiaran med diamanter och akvamariner som skapats av Fabergé. Foto: Christie's

Enligt arkiven förhandlades designen fram genom korrespondens mellan Mecklenburg-Schwerins kabinett och Eugène Fabergé. I ett brev daterat den 10 maj 1904 föreslogs en diamanttiara för 10 000 rupier eller ett diadem med akvamariner och diamanter för 7 500 rupier.

Ett annat brev hänvisar till en serie skisser som Fabergé skickat till storhertiginnan för att få ett godkännande från hennes son. Skisserna av den övre delen av diademet var dock försvunna och bara två veckor innan bröllopet stod Fabregé utan instruktioner för den slutgilitga designen.

Efter att ha efterfrågat skisserna igen, meddelade Fabergé att han inte kunde färdigställa tiaran på sån kort tid, bara några dagar innan bröllopet skulle äga rum i juni.

Bröllopsfoto från Alexandra och Frederick Francis IVs bröllop 1904.
Bröllopsfoto från Alexandra och Frederick Francis IVs bröllop 1904.

Prinsessan fick då bära den traditionella bröllopskronan som Hannover-familjen använt sedan år 1761 då den brittiska kungen George III beställt kronan å drottning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz vägnar.

Prinsessan Alexandra fick så småningom tiaran från Fabergé men sedan dess har den inte visats för allmänheten på över 100 år.

Prinsessan Alexandra bär Fabergé-tiaran.
Prinsessan Alexandra bär Fabergé-tiaran.

Diademet har detaljer som är designade specifikt för det kungliga bröllopet. Frisen med förgätmigej som sammanflätas med band står för sann och evig kärlek medan de små pilarna symboliserar Amor, hängivelse och tillgivenhet. Nio droppslipade akvamariner som utgör den övre delen av diademet kantas av små diamanter.

Den 15 maj i Genève kommer Christie’s auktionera ut den utsökta Fabergé-skapelsen som förväntas säljas för över 2 miljoner kronor.

Kejsarinnan Eugenies, fru till Napoleon III, tiara som såldes för 118 miljoner kronor hos Sotheby's 2011.   Bild: The Telegraph
Kejsarinnan Eugenies, fru till Napoleon III, tiara som såldes för 118 miljoner kronor hos Sotheby's 2011. Bild: The Telegraph

Den dyraste tiaran som någonsin sålts på auktion tillhörde Napoleon IIIs fru och auktionerades ut år 2001 hos Sotheby’s för 118 miljoner kronor.

Advert
Advert