I.M. Peis konstsamling går till auktion

I höst kommer en sensationell samling av Eileen och I.M. Pei, arkitekten bakom Louvrepyramiden och en av tidernas mest berömda arkitekter, att säljas på Christie's tre auktioner i New York, Hong Kong och Paris.

Louvrepyramiden, 1989. Foto: © Musée du Louvre, Dist. RMN-Grand Palais / Olivier Ouadah via Christie's
Louvrepyramiden, 1989. Foto: © Musée du Louvre, Dist. RMN-Grand Palais / Olivier Ouadah via Christie's

I slutet av augusti avslöjade Christie's att de kommer auktionera ut I.M. och Eileen Peis konstsamling. Hela tre försäljningar kommer att hållas i New York, Hong Kong och Paris med start i november. Jean Dubuffet, Zao Wou-Ki, Henry Moore, Franz Kline och Zhang Daqian är några konstnärer vars verk kommer att presenteras. 

Ieoh Ming Pei föddes år 1917 i Guangzhou, i en familj med historia hela vägen tillbaka till Ming-dynastin. När han studerade vid MIT School of Architecture träffade han Eileen Loo, en konststudent vid Wellesley College och barnbarn till den kinesiske ambassadören i Washington, och gifte sig med henne år 1942.

Eileen och I.M. Pei, Hong Kong, 1988. Foto: © Courtesy Eileen and IM Pei Family Archive
Eileen och I.M. Pei, Hong Kong, 1988. Foto: © Courtesy Eileen and IM Pei Family Archive

År 1995 grundade han IM Pei & Associates och kom att bli en av de mest inflytelserika arkitekterna under 1900- och 2000-talet. Hans arkitektoniska verk finns att se världen över, bland annat den imponerande glaspyramiden på gården utanför Louvren i Paris, Bank of China Tower i Hong Kong och den berömda East Wing-byggnaden vid National Gallery of Art i Washington DC.  

När Pei blev ombedd att rusta upp Louvren förklarade han att: "Man rör inte Louvren, det är ett helgerån." Han kom däremot med en lösning vilken visade sig vara revolutionerande: att bygga en glaspyramid på museets innergård. Först föraktades det nya bygget för sitt moderna utseende vilket kontrasterar med institutionens traditionella arkitektur men idag anses pyramiden vara en vågad och futuristisk manifestation av en arkitekt vars skapelser ligger i skärningspunkten mellan konst, historia och kultur.  

Samlingen av målningar, teckningar och skulpturer är ett resultat av många års samlande av I.M. och Eileen Pei, vars filosofi var “lysande konstnärer behöver stora kunder.” Med hjälp av Eileens kuratoriska öga upptäckte paret ständigt nya konstnärer, bland andra Dubuffet och Jacques Lipchitz. 

"Pine", Li Keran, 1979. Foto: © Christie's
"Pine", Li Keran, 1979. Foto: © Christie's

Liane Pei, dotter till I.M. och Eileen, berättade för Christie’s: “Mina föräldrars samling är en intim återspegling av deras livsstil. De delade en stor nyfikenhet för världen och jag har fantastiska minnen från våra resor. Oavsett land har de alltid haft vänner, varav många var konstnärer, arkitekter, gallerister och museichefer, som välkomnade dem med öppna armar.” Liane minns besöken hos “farbror” Zao Wou-Ki i Paris, resan till Venedig tillsammans med Annalee Newman och regelbundna besök av Barnett Newman, Tony Caro och Isamu Noguchi. 

Samlingen lyfter fram parets många intressen och estetiska influenser och kan komma att överstiga ett totalbelopp på omkring 244 miljoner kronor. Jean Dubuffets Brouette en Surplomb II, en oljemålning från år 1964, kommer gå till försäljning med uppskattat pris på 3,7 - 6 miljoner kronor. Som nära vän till paret fick Dubuffet i uppdrag av Pei att skapa ett unikt verk för East Wing-byggnaden vid National Gallery i Washington, en byggnad som ritades av I.M. Pei och stod färdigt år 1978. 

"Brouette en Surplomb II", Jean Dubuffet, 1964. Foto: © Christie's
"Brouette en Surplomb II", Jean Dubuffet, 1964. Foto: © Christie's

Verken Untitled 4 och Untitled 5 skapades av Barnett Newman år 1950 och är bland de få målningar som konstnären skapade det året. De ingår i en serie bestående av sex konstverk, varav tre av dem befinner sig i museisamlingar i New York, Chicago och Houston och köptes direkt av Newmans änka Annalee under mitten av 1970-talet för en summa på omkring 48 (Untitled 5) respektive 78 miljoner kronor (Untitled 4). 

Samlingen består även av oljemålningar av den kinesiske konstnären Zao Wou-Ki. En konstnär som samlade på sig öster- och västerländska influenser under sin karriär. Han var bosatt i Paris med sin fru Lalan, där han visade på ett tydligt inflytande från impressionister och expressionister i sina verk och började under 1960-talet skapa mer abstraherade konstverk. Målningen 27.3.70 har bevarats i Peis samling och kommer att presenteras i Hong Kong med ett uppskattat pris på 370 - 468 miljoner kronor. 

"27.3.70", Zao Wou-Ki. Foto: © Christie's
"27.3.70", Zao Wou-Ki. Foto: © Christie's

Marc Porter sa, “Det är en ära för Christie’s att vara ansvarig för försäljningen av en samling som vittnar om det underbara förhållandet mellan Eileen och I.M. Pei, partners inom äktenskapet, studier och samlandet av konst och design. Namnet Pei ekar världen över och är en stor del av ett dussintal städer, där museer, en konserthall, ett universitet, ett sjukhus, en skyskrapa och offentliga byggnader ritats av I.M. Pei.”

Den 12 november börjar de tre auktionerna, vilka kommer pågå fram till den 4 december. 

Annons
Annons