Konstnären Nan Goldin greps under protester

När New York lider av en opioidepidemi är det bland andra den berömda fotografen Nan Goldin som tar täten i kampen mot den förödande drogen och det är inte den första gången hon agerar. 

Nan Goldin, New York. Foto: @burnaway via Instagram
Nan Goldin, New York. Foto: @burnaway via Instagram

En augustimorgon när New Yorks guvernör Andrew Cuomo drar undan gardinerna på kontoret möts han av upprörda demonstranter. Syftet med deras protesterna är att öka medvetandet om den eskalerande andelen överdoser i staden. Bland aktivisterna märktes en, för oss i konstsammanhang, inte helt obekant figur. Nämligen den hyllade och välrenommerade konstnären och fotografen Nan Goldin. 

Goldin, känd för sina dokumentära fotografier av queersamhället och sitt eget liv, sågs tillsammans med andra aktivister i gruppen P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) och skylten: “GUVERNÖREN MEDAN DU VÄNTAR DÖR NEW YORK-BORNA”. Nan Goldin lär också lyft knytnävarna i luften och hedrat de människor som dött i överdos genom en tyst minut. 

Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys, säger “Det är ingen tvekan om att Nan Goldin är en av vår tids mest betydelsefulla fotografer. Hon har skildrat intimiteten hos samhällets mest utsatta och den innerliga värmen i den hopplösa utanförskapen som hon själv levde i.”

"Misty & Jimmy Paulette in a Taxi", Nan Goldin, 1991. Foto: Christie's via Barnebys prisbank
"Misty & Jimmy Paulette in a Taxi", Nan Goldin, 1991. Foto: Christie's via Barnebys prisbank

Pontus Silfverstolpe fortsätter: “Jag träffade henne när hon var i Göteborg för att ta emot, Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi, ett av konstvärldens mest prestigfyllda. Det var ett speciellt möte. Medan många människor möter andra genom att först iaktta det yttre för att sedan ta sig igenom skikt och schatteringar, dök hon rakt igenom allt det, och borrade sig rakt in i känslornas epicentrum. På några sekunder fångade hon essensen, men hon släppte det inte, utan dröjde kvar. På samma sätt som hennes bilder oförskönat förevigar de avgörande ögonblicken i minnenas dagbok."

Aktivister menar att även om Cuomo hävdar att han vill sänka dödssiffrorna relaterade till opioider, har han inte genomfört tillräckligt med konkreta handlingar. Som svar på detta har protester genomförts av bland andra Goldin och P.A.I.N.  

Efter en timme framför byggnaden greps Goldin, hennes följeslagare och andra aktivister. Samtidigt som de sattes i polisbilarna skrek de “Cuomo ljuger, människor dör!”

Foton: @nangoldinstudio via Instagram
Foton: @nangoldinstudio via Instagram

Majoriteten av P.A.I.N.-medlemmarna har riktat fokus mot familjen Sackler vars läkemedelsföretag Purdue Pharma har anklagats för att vilseleda allmänheten när det kommer till deras smärtstillande OxyContin, vilket menas vara beroendeframkallande. Familjen har haft en betydande roll inom konstvärlden med stora donationer till bland annat Metropolitan Museum of Art och Guggenheim i New York, Tate i London och Louvren i Paris. I slutet av augusti föreslogs att företaget skulle betala mellan 98 - 196 miljarder kronor för att lösa 2 000 stämningar mot företaget och på så sätt skulle familjen inte längre ha kontroll över företaget.

"Museernas attityd mot donationer och sponsorskap har förändrats radikalt de senaste åren. Den ökade transparensen tillsammans med medias och allmänhetens offentliga granskning har varit helt avgörande för ett betydligt mer restriktivt förhållningssätt. Samtidigt som museerna är helt beroende av donationer för att bedriva sin verksamhet och göra intressanta utställningar. Det är något av ett 'moment 22'. Medan förmögna konstsamlare betalar miljarder för mästerverk av konstens största affischnamn, blir det allt svårare för museerna att ha råd att göra utställningar med de samma. Lösningen blir att ta emot donationer och lån av konstverk av samma samlare som driver upp priserna på auktion och i handeln", säger Pontus Silfverstolpe.

P.A.I.N. grundades av Goldin år 2017 och har sedan dess lett protester vid institutioner som fått donationer från Sackler-familjen, vilket bland annat har resulterat i att Louvren och Metropolitan inte längre tar emot donationer från dem.  

"Nan and Brian in Bed" ur The Ballad of Sexual Dependency, Nan Goldin, 1983. Foto: Christie's via Barnebys prisbank
"Nan and Brian in Bed" ur The Ballad of Sexual Dependency, Nan Goldin, 1983. Foto: Christie's via Barnebys prisbank

Nan Goldins mest berömda verk är The Ballad of Sexual Dependency från år 1986, ett verk som dokumenterar tiden efter Stonewallupproret, den homosexuella subkulturen och hennes egna relationer. 

Liksom flera andra av vår samtids största konstnärer såsom Barbara Kruger, Louise Bourgeois och Marina Abramovic har Nan Goldins konstnärskap alltid haft en tydlig politisk underton. Hennes verk har kommit att bli tysta manifest. Men den här gången höjde hon rösten.

I Nationalmuseums höstutställning 1989 – kultur och politik visas bland annat fotografier av Nan Goldin.

Annons
Annons