Kraftfulla kvinnor och nya upptäckter på Dorotheums veckoauktion

I slutet av oktober är det dags för ytterligare en veckoauktion hos Dorotheum – denna vecka dominerad av kvinnor, både som konstnärer och motiv.

Kraftfulla kvinnor och nya upptäckter på Dorotheums veckoauktion

I slutet av oktober vänds alla blickar mot Wien då det österrikiska auktionshuset Dorotheum håller en veckoauktion full av spännande föremål. Mellan den 23-25 oktober kan konstälskare och samlare runt om i världen lägga vantarna på mästerverk från 1800-talet, smycken och aktiviteter av kvalitet i världsklass.

Veckan inleds med en auktion dedikerad till de gamla mästarna där två nyupptäckta verk ska auktioneras ut, det ena av den framstående konstnären Artemisia Gentileschi. Artemisia Gentileschi var en av sin tids mest kända konstnärer, men under århundradena som passerat sedan hennes död har Gentileschi tråkigt nog hamnat i konsthistoriens marginaler, tills hon nyligen uppmärksammats på nytt och konstnärskapet har återigen placerats i rampljuset.

Artemisia Gentileschis "Lucretia". Foto: Dorotheum.
Artemisia Gentileschis "Lucretia". Foto: Dorotheum.

Artemisia Gentileschis "Lucretia". Foto: Dorotheum.

Verket har varit i samma napolitanska familjs ägo sedan 1600-talet, och har aldrig förr visats för allmänheten. Verket Lucretia, som nu alltså auktioneras ut av Dorotheum är en enastående oljemålning som är mycket representativ för Gentileschis konstnärskap där dynamiska, mångfacetterade kvinnor bereds plats på duken.

Adelsdamen Lucretia är en del av Roms legendartade historieskrivning vars liv gett upphov till en mängd konstverk genom historien. Enligt berättelsen begick Lucretia självmord år 510 f.Kr efter att ha våldtagits brutalt av sonen till den romerska kungen.

Gentileschi målade ofta motiv som relaterade till hennes egna liv, som om måleriet var ett sätt att hantera traumatiska upplevelser. Som 19-åring våldtogs Gentileschi av sin lärare Agostino Tassi och tvingades genomleva en flera månader lång rättegång. Under samma period målade Gentileschi också ett av sina mest kända verk, Judit dödar Holofernes.

 Diana de Rosas (också känd under namnet Allenna di Massimo) verk "Lucretia". Foto: Dorotheum.
Diana de Rosas (också känd under namnet Allenna di Massimo) verk "Lucretia". Foto: Dorotheum.

Men Gentileschis målning av är inte det enda verk på Dorotheums auktion där Lucretia utgör motiv – även Diana de Rosa (också känd under namnet Allenna di Massimo) vars liv och konstnärskap också präglades av mäns övergrepp, representeras av ett verk som anspelar på legenden. Diana de Rosa mördades endast 33 år gammal av sin äkta man, eftersom att denne trodde att de Rosa hade en affär med sin lärare och kollega Massimo Stanzione.

Verk av Anthonis van Dyck, uppe till försäljning nu. Foto: Dorotheum.
Verk av Anthonis van Dyck, uppe till försäljning nu. Foto: Dorotheum.

Dorotheums andra nyupptäckt att auktioneras ut är ett verk av den flamländske målaren Anthonis van Dyck. van Dyck var en engelsk hovmålare från år 1620 och levde i landet fram till sin död. Det verk Dorotheum auktionerar ut målades dock i konstnärens hemstad Antwerpen under van Dycks tidiga karriär, vilket gör konstnärens talang ännu mer tydligt framträdande.

Porträttet målades runt år 1619-1620, strax innan van Dyck lämnade Belgien för England men efter att konstnären blivit en del av Lukasgillet i Antwerpen, vilket han upptogs i år 1618. Detta vet vi med säkerhet eftersom målningen kompletterats med Lukasgillets stämpel.

Även detta porträtt av van Dyck visas för första gången någonsin upp för allmänheten i samband med att den auktioneras ut av Dorotheum eftersom den varit i privat ägo fram tills nu. Dess första ägare tillhörde familjen Arenberg, en del av Antwerpens aristokrati, såväl som den porträtterade damen i fråga.

Verk signerat Guido Reni. Foto: Dorotheum.
Verk signerat Guido Reni. Foto: Dorotheum.

Samma dag auktionerar Dorotheum ut ett mästerverk signerat Guido Reni. Verket visar Fortuna, lyckans och slumpens gudinna inom romersk mytologi, i full färd med sprida mynt, ädelstenar och lycka över jorden.

John William Godwards "Sweet Dreams" från år 1904. Foto: Dorotheum.
John William Godwards "Sweet Dreams" från år 1904. Foto: Dorotheum.

Faktum är att hela Dorotheums auktion domineras av verk där kvinnor spelar titelrollen, som i John William Godwards Sweet Dreams från år 1904 där en romersk adelsdam draperad i siden har porträtterats.

Vittorio Matteo Corcos. Foto: Dorotheum.
Vittorio Matteo Corcos. Foto: Dorotheum.

Den italienska konstnären Vittorio Matteo Corcos representeras med ett verk som visar två eleganta damer med himmel och hav i bakgrunden. Målningens motiv är typiskt för 1800-talet och Corcos som själv var populär i de turistande amerikanska kretsarna i Italien fick göra flera porträtt med det italienska landskapen som bakgrund.

Ferdinand Georg Waldmüller. Foto: Dorotheum.
Ferdinand Georg Waldmüller. Foto: Dorotheum.

Självklart kan ett österrikiskt auktionshus inte organisera en försäljning utan ha med verk signerade en av landets mest uppskattade 1800-talskonstnärer: Ferdinand Georg Waldmüller, av vilken Dorotheum auktionerar ut två verk. I det ena verket vittnar både dräkt och rum om att den porträtterade kvinnan tillhörde aristokratin, där hon ses läsa ett brev i ett rikt utsmyckat rum.

Ferdinand Georg Waldmüller, "Childhood Tenderness". Foto: Dorotheum.
Ferdinand Georg Waldmüller, "Childhood Tenderness". Foto: Dorotheum.

Det andra verket signerat Waldmüller bär titeln Childhood Tenderness och målades år 1863 och visar kvinnan i hennes för århundradets mest centrala roll: kvinnan som mor. Verket motiv är en klassisk scen för Waldmüller, som ofta fann sina motiv i vardagslivet.

Foto: Dorotheum.
Foto: Dorotheum.

Låt oss avsluta med höjdpunkter ur Dorotheums kommande smyckesauktion vilken äger rum den 24 oktober. Denna tiara beställdes av Marie Valerie av Österrike, den yngsta dottern till kejsaren Frans Josef och kejsarinnan Elisabeth, då Marie Valeries egna dotter Hedwig skulle gifta sig år 1918 i Wien. Det eleganta smycket kan både användas som tiara eller enkelt monteras om till sju separata broscher.

Dorotheums makalösa auktionsvecka avslutas med antikviteter den 25 oktober, då möbler, porslin, glas och skulpturer kommer passera under klubban.

Samtliga auktioner hålls i auktionshusets salar i Wien, där föremålen också kan ses innan auktionsstarten.

Här kan du hitta Dorotheums samtliga utrop.