Sju konstnärer som begått brott

Mord, stöld, hets mot folkgrupp. Konsthistorien kantas av både större brott och mindre lagöverträdelser begångna av konstnärerna själva. Barnebys listar sju konstnärer som hamnat i konflikt med lagen.

Pablo Picasso 1954. Foto: Arnold Newman.
Pablo Picasso 1954. Foto: Arnold Newman.

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggios brottsregister är för långt för att kunna återge här i sin helhet. Han var aggressiv, hetlevrad och gjorde bokstavligt talat gatorna osäkra i 1600-talets Italien. Han bar regelbundet vapen utan tillstånd, greps flera gånger för misshandel och anklagades och arresterades 1603 för att ha skrivit förtalande pamfletter mot en konstnärskollega, Gian Baglione. 1606 mördade han en man under ett upplopp, vilket fick honom att fly från Rom. Ett år senare strulade hans heta temperament återigen till det för honom, denna gång på Malta, då han förolämpade en medlem av riddarna av St John av Jerusalem, som just hade hedrat honom med adelskap (vilket sedan snabbt återkallades). Han lyckades fly från fängelset och levde resten av sitt liv på flykt tills han avled 1610.

Benvenuto Cellini.
Benvenuto Cellini.

Benvenuto Cellini

Benvenuto Cellini var en guldsmed och skulptör som inte var särskilt förtegen med sina kriminella handlingar. I sin självbiografi skriver han om hur han ljuger, skryter och mördar flera personer, däribland sin brors mördare som han dödade med en dolk 1529. Han gick dock fri för detta och greps först 1537 - då för att ha stulit ädelstenar från påvens tiara. Anklagelserna om stölden var troligtvis inte sanna, men Cellini satt ändå i fängelse en viss tid tills han flydde. Han tillfångatogs igen och skulle ha blivit avrättad om han inte lyckats bli befriad med hjälp av några högt uppsatta vänner.

Egon Schiele, cirka 1910.
Egon Schiele, cirka 1910.

Egon Schiele

Egon Schiele är mest känd för sina erotiska teckningar, som också är vad som fick den österrikiska expressionistiska konstnären att hamna i trubbel med lagen. 1912 blev Schiele arresterad för att ha kidnappat och förfört en minderårig flicka som stått modell för honom. När polisen kom till ateljén för att arrestera honom, beslagtogs över hundra teckningar som ansågs vara pornografiska. Schiele sattes i fängelse i väntan på rättegång. Anklagelserna om förförelse och kidnappning lades ner, men Schiele dömdes skyldig för att ha visat erotiska teckningar i ett utrymme som var tillgängligt för barn. De tjugoen dagarna som han redan tillbringat i häktet togs i beaktande och han dömdes bara till tre dagars fängelse. Under fängelsetiden målade Schiele en serie teckningar som föreställde hur svårt och obehagligt det var att vara inlåst en fängelsecell.

Pablo Picasso 1954. Foto: Arnold Newman.
Pablo Picasso 1954. Foto: Arnold Newman.

Pablo Picasso

När Mona Lisa stals 1911 från Louvren blev Pablo Picasso misstänkt för stölden och förhördes. Han hade kommit till Paris några år tidigare och blivit bekant med Honoré Joseph Géry Pieret, som hade en förkärlek till att stjäla konstverk från Louvren och sälja dem till sina vänner - inklusive Picasso. När Mona Lisa blev stulen ledde spåren till Picasso via en bekant till honom och Pieret, författaren Guillaume Apollinaire. Det var inte Picasso som stulit den världsberömda tavlan, men däremot hade han flera stulna skulpturer från Louvren i besittning. Polisen letade dock bara efter Mona Lisa och Picasso gick fri. Den riktiga Mona Lisa-tjuven visade sig vara en vän till Picasso med ett förflutet som dekorationsmålare på bland annat Louvren. Han greps i december 1913 i Florens när han försökte sälja Mona Lisa till en konsthandlare.

Dan Park. Foto: Roger Sahlström
Dan Park. Foto: Roger Sahlström

Dan Park

Den svenske gatukonstnären Dan Park kan minst sagt konsten att provocera. Han har många gånger dömts för hets mot folkgrupp. Bland annat 1998 efter att han gått klädd i en jacka prydd av ett hakkors, vilket var första gången svensk domstol dömde någon för hets mot folkgrupp för att ha burit en nazistisk symbol. I början av 2014 dömdes han till fängelse, men redan samma sommar ställde han ut nio tavlor på ett galleri i Malmö vilket gav honom ytterligare fem månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal, då verken enligt åklagaren spred "missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung". Galleristen Henrik Rönnquist dömdes också för hetsbrott men fick en villkorlig dom och dagsböter.

Chris Burden.
Chris Burden.

Chris Burden

Den amerikanske konstnären Chris Burden utsatte många gånger sig själv för skada till förmån för konsten. Bland annat i konstverket Shoot (1971) då han lät en vän skjuta honom i armen för att omedelbart efteråt dokumentera såret fotografiskt. I ett verk med titeln Dead Man lade sig Burden under en presenning vid en parkerad bil i Los Angeles och låtsades vara ett offer för en dödsolycka . Polisen grep honom för att ha orsakat en falsk nödsituation, men fallet lades ner när juryn misslyckades med att komma fram till ett beslut.

Anna Odell i Återträffen
Anna Odell i Återträffen

Anna Odell

Anna Odells examensarbete på Konstfack fick stor uppmärksamhet 2009. Den 21 januari gjorde konstnären en inspelning på Liljeholmsbron i Stockholm där hon spelade psykotisk och självmordsbenägen. Hon uppmärksammades av förbipasserande och togs av polis in på den psykiatriska akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus, där hon dagen efter avslöjade att hon var frisk och att det var ett konstprojekt. Hon åtalades för våldsamt motstånd, falskt larm och oredligt förfarande och dömdes i augusti samma år för oredligt förfarande till 50 dagsböter.

 

Advert
Advert