Spektakulära utrop i Monaco

Auktionshuset Hôtel de Ventes de Monte Carlo avslutar säsongen på topp med en serie exceptionella försäljningar som samlar sju olika kategorier och nästan 2500 utrop. Upptäck allt ifrån konstverk och arkeologiska skatter till smycken, klockor och accessoarer.

Spektakulära utrop i Monaco

Mellan den 17 och 21 juli erbjuder det monegaska auktionshuset både samlare och amatörer försäljningar som täcker hela sju kategorier och utgörs av nästan 2500 utrop. Här är några urval ur det gedigna sortimentet, liksom Barnebys absoluta favoriter.

Lyxigt läder och accessoarer

Hermès, väska "Birkin", 2019, nysick, image © HVMC
Hermès, väska "Birkin", 2019, nysick, image © HVMC

Vi börjar den 17 juli med en sektion som hedrar de stora couturierna och varumärkena som regerar i modevärlden. Dior, Gucci, Bulgari, Prada, Chanel och Valentino är alla varumärken som är representerade i HVMCs katalog. Men det franska märket Hermès är helt klart stjärnan på auktionen. Faktum är att ett imponerande antal av den mest eftersökta väskan på auktion, “Birkin”, kommer ropas ut. Här har vi en i svart läder från 2019 med hänglås, nycklar, en liten klocka, dragkedja och dubbelhandtag. 

Barnebys favorit: en exceptionell gunghäst från Louis Vuitton. Denna typ av föremål användes tidigare för dekoration i märkets skyltfönster. Hästen är undertecknad med en ofullständig inskription.

Smycken

Ring i grått guld med rubin, 10,21 carat, image © HMVC
Ring i grått guld med rubin, 10,21 carat, image © HMVC

Med två kataloger bestående av respektive 565 och 755 partier, kommer smyckeskategorin att delas upp över fyra försäljningssessioner torsdagen den 18 och fredagen 19 juli. Den första försäljningens höjdpunkt är denna ring i grått guld med en sällsynt rubin på 10,21 carat. Enligt Gübelin-intyget som medföljer kommer juvelen från Myanmar i Burma och dess naturliga färg har inte genomgått någon termisk modifiering.

Örhängen med diamanter och smaragder, image © HVMC
Örhängen med diamanter och smaragder, image © HVMC

Den andra sessionen samlar notoriska skapare och guldsmeder från 1900-talet, liksom ett urval konstnärssmycken av Picasso, Jean Cocteau, Keith Haring, George Braque och Caesar. Utmärkande är ett par fantastiska örhängen med pärlor och marquise- och droppslipade diamanter samt två stora droppslipade smaragder på 14,40 och 14,63 carat. Båda stenarna kommer från Muzo-gruvorna i Colombia och är certifierade av G.R.S.

Barnebys favorit: ett halsband från Ghiso som var kända för sina diamantprydda art deco-skapelser i patina från 1950-talet.

Samlarur

Rolex GMT SARU, 2013, image © HVMC
Rolex GMT SARU, 2013, image © HVMC

Detta auktionsmaraton fortsätter den 19 juli med 232 partier som samlar de stora namnen inom klocktillverkning. Bland dem är det Rolex som utmärker sig med en GMT SARU från 2013. Förutom guldarmbandet på 18 karat med 728 briljanter har klockan en boett dekorerad med 18 safirer, 18 rubiner och 22 diamanter samt en urtavla med 75 briljanter.  

Barnebys favorit: en 2014 Patek Philippe Nautilus i stål med en blåsvart urtavla. Art Russe

Rysk konst

Fabergé, jardinär i silver, image © HVMC
Fabergé, jardinär i silver, image © HVMC

Rysk konst står i strålkastarljuset den följande dagen med 231 utrop bestående av dekorativa föremål, konstverk, smycken och guldsmedsskatter. Det berömda huset Fabergé finns självklart representerat, bland annat med denna otroliga jardinjär i silver. En fröjd för ögat i nyrokoko-stil som väger 13 kg, prytt med en kartusch coquille, gravera vapensköld och guldsmedens märke "K. ФАЬЕРЖЕ" (C. Fabergé). 

Barnebys favorit: en oljemålning av den romantiska mästaren Ivan Constantinovich Aivazovsky med titeln Vy över den napolitanska kusten. 

Privat samling dosor, guldföremål och mynt

Joseph Etienne Blerzy, oval dosa, 1784-1785, miniatyr tillskriven Louis Nicolas Van Blarenberghe, image © HVMC
Joseph Etienne Blerzy, oval dosa, 1784-1785, miniatyr tillskriven Louis Nicolas Van Blarenberghe, image © HVMC

Försäljningen av en privatsamling bestående av romerska, bysantinska och napoleonska mynt liksom guldföremål går av stapeln den 20 juli. Anmärkningsvärt är denna ovala snusdosa med lock och minitayrdekoration samt ett kransentourange med opalslipade pärlor. Detta mästerverk, daterat 1784-1785 är undertecknat guldsmeden Joseph Etienne Blerzy, vars skapelser finns på de största museerna runt om i världen, medan miniatyren tillskrivs Louis Nicolas Van Blarenberghe. 

Barnebys favorit: en parfymflaska i guld med blomstermönster i emalj.

Arkeologi

Marmorhuvud, föreställandes Menander, 200 f.Kr., image © HVMC
Marmorhuvud, föreställandes Menander, 200 f.Kr., image © HVMC

I slutet av veckan, den 21 juli, kommer den arkeologiska sessionen med grekiska, romerska och egyptiska skatter hållas. Detta vira marmorhuvud från 200 f.Kr föreställer den grekiske dramatikern Menander. Menander, Diopetites son, tros ha varit lärling till Theophrastus och medlem i Epicurus och presenterat sin första pjäs år 322 f.Kr. 

Barnebys favorit: en otroligt välbevarad egyptisk staty i målat trä föreställandes en man från 1991-1783 f.Kr.

Konst och skulptur, modern och samtida

Auktionsveckan avslutas kvällen den 21 juni med en session tillägnad modern konst med en katalog full av målningar och skulpturer signerade några av våra största mästare. Degas, Picasso, Utrillo, Roberto Matta samt flera ledande figurer inom urban konst. Bland de mästerverk som erbjuds finns Trois danseuses en buste, en vacker pastell- och kolteckning av Edgar Degas. Verket såldes för första gången i december 1918 för 1700 franc, då innehållet från konstnärens studio såldes. Från en privat samling kommer detta arbete ut på marknaden vid rätt tidpunkt, samtidigt Musée d'Orsay förbereder en utställning som hedrar konstnären planerad att öppna hösten 2019.

Edgar Degas, Trois danseuses en buste, image © HVMC
Edgar Degas, Trois danseuses en buste, image © HVMC

Oljemålningen Bald Clown av Bernard Buffet kommer definitivt höja budgivarnas intresse. Duken från 1966 åtföljs av ett äkthetsintyg av Céline Lévy, chef för Maurice Garnier Gallery. 

Barnebys favorit: La Joueuse de flûte (flöjtspelaren), Camille Claudels skulptur i brons, en av åtta.

De åtta sessionerna äger rum mellan den 17 och 21 juli och avslutar auktionssäsongen med briljans. Katalogen och kalender hittar du på auktionshusets hemsida. 

Till HVMC på Barnebys!

Omslagsbild: Louis Vuitton-gunghäst med två Hermes väskor, © HVMC