Sveriges 11 mäktigaste konstnärer

Några är sen länge inskrivna i den svenska konsthistorien medan andra är relativt nya stjärnor på konsthimlen. Gemensamt har de inte bara tagit Sverige med storm utan ses även på den internationella konstscenen, där de finns representerade hos gallerier så som David Zwirner och Gagosian Gallery. Barnebys ger er här Sveriges 11 mäktigaste konstnärer.

Sveriges 11 mäktigaste konstnärer

Barnebys, med Pontus Silfverstolpe, Joanna Sundström, Jonas Kleerup och Carl Larsson i spetsen, listar årligen konstsveriges 51 mäktigaste. Bland gallerister, konsthandlare och museichefer tronar elva konstnärer upp sig, som alla gjort ett betydande avtramp på den svenska konstscenen och som vi ser fram emot att följa lite extra år 2017.

Hans Berg och Nathalie Djurberg. Foto: David Neman
Hans Berg och Nathalie Djurberg. Foto: David Neman

Toppar listan gör konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg. De började arbeta tillsammans 2004 och Nathalie Djurberg har sedan starten stått för det visuella i form av leranimationer och skulpturala installationer medan Hans Berg ansvarar för musiken. De har haft soloutställningar på museer och konsthallar världen över och i Sverige sågs de senast i utställningen Swedish Art Now på Sven-Harrys konsthall och i skulpturparken Wanås. 

Carsten Höller. Foto: Elisabeth Toll
Carsten Höller. Foto: Elisabeth Toll

Brysselfödda Carsten Höller är sedan flera år tillbaka verksam i Stockholm. Som en av världens främsta konstnärer är han en återkommande deltagare på i stort sätt alla viktiga biennaler och konstmässor, bland annat representerade han tillsammans Miriam Bäckström Sverige i Venedigbiennalen 2005. I fiol deltog han som konstnär i utställningen Livet självt på Moderna Museet, vilken han även curerade tillsammans med Daniel Birnbaum och Jo Widoff. Tillsammans med Stefanie Hessler driver han det experimentella konstnärsinitiativet Andquestionmark. 

Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Foto: Joey Abrait och Emil Wesolowski
Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Foto: Joey Abrait och Emil Wesolowski

Hyllade Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström behöver knappast någon närmare presentation. De är sedan länge inskrivna i den svenska konsthistorien och finns idag representerade i betydande privat- och museisamlingar världen över. I Karin Mamma Anderssons motivvärld vävs egenupplevda händelser och situationer samman i serier av verk, vilka ofta återkommer och förändras. Jockum Nordström bildvärld består av människor, natur, djur och arkitektur med rötter i folkkonstens naivistiska berättande. De är hett eftertraktade både nationellt och internationellt och är idag två av de högst betalda nu levande konstnärerna. 

Klara Lidén Foto:theartmarkets.com
Klara Lidén Foto:theartmarkets.com

Klara Lidén syns över hela världen. Hennes konceptuella installations-, video- och performanceverk involverar kroppen, arkitekturen och staden utifrån de privatas och det offentligas gränser. Med flera tunga utställningar i ryggen är hon idag en av de högst rankade svenska konstnärerna. Hon ingår i flera stora museisamlingar och fick 2011 Venedigbiennalens speciella hedersomnämnande. Under 2016 hade hon bland annat tre soloutställningar runtom i Europa och samlare världen över står i kö för att få köpa hennes verk.

Dan Wolgers Foto: Jan Persson
Dan Wolgers Foto: Jan Persson

Dan Wolgers har gjort sig ett namn genom sitt sätt att utmana både konsten och samhället och tycks ständigt vara aktuell. I sin konst prövar och ifrågasätter han det mesta och är inte rädd för att provocera. Vem minns väl inte när han lät designa telefonkatalogen med sitt eget telefonnummer? Han är ledamot av Konstakademien och just nu aktuell i utställningen Egentligheter på Spritmuseum tillsammans med författaren Lena Andersson. 

Lina Selanders filmverk, ofta presenterade i installationsform, undersöker rummet där grottor, gruvor och utgrävningar varit återkommande motiv. I hennes konst är ljus, mörker, tid, reflektioner och seende viktigt vilket återspeglar hennes fotografiska grund. År 2015 representerades hon Sverige på Venedigbiennalen och sedan dess har Lina Selander haft soloutställningar på bland annat Moderna Museet, Skissernas Museum och Göteborgs konsthall och de internationella utställningarna har avlöst varandra. 

Ernst Billgren. Foto: Gustav Nord
Ernst Billgren. Foto: Gustav Nord

Ernst Billgren eller Wilhelm von Kröckert som hans alter ego heter, har i sin konst valt att utmana den traditionella synen på konst och ifrågasatt konstbegreppet i stort. Djur, ofta klädda i äldre historiska kläder, i finsalongen har kommit att bli ett av hans mest karaktäristiska bildmotiv. I fiol kunde vi dels se honom i en omfattande utställning på Borås Konstmuseum samt som domare i Svt-programmet Konstnärsdrömmen, där han som domare utsåg Sveriges främsta amatörkonstnär. Just nu visas hans verk i utställningen Ernst Billgren vs Wilhelm von Kröckert på Kulturens hus i Luleå.

Nordens främsta akvarellkonstnär Lars Lerin är folkkär som få andra. Lerin har ställt ut på flera samlings- och separatutställningar runt om i världen och är även verksam som författare. Hans egna museum Sandgrund i Karlstad slår nya besöksrekord och hans akvarellmålningar blir allt dyrare, något som inte minst syns på auktionsmarknaden. I två säsonger har vi kunnat följa honom i spännande intervjusamtal med kända personligheter i tv-programmet "Vänligen Lars Lerin" på SVT. 

Till vänster, Oscar Carlsson. Foto: Dan Kullberg
Till vänster, Oscar Carlsson. Foto: Dan Kullberg

Oscar Carlsson är inte bara konstnär, han är även gallerist, konstskribent för tidiningen Bon och curator med uppmärksammade utställningar som Swedish Art Now på sitt CV. Dessutom driver han konstpodden Danielsson & Carlsson tillsammans med Jenny Danielsson. Här är en konstnär vi kommer få se mycket mer av framöver.

Barnebys lista med Konstsveriges mäktigaste hittar ni här!