Världens 11 dyraste målningar någonsin på auktion

Att konst signerad världens mest uppskattade konstnärer kan nå hisnande slutpriser på auktion är ingen nyhet. Här är världens elva dyraste målningar någonsin som sålts på auktion.

Världens 11 dyraste målningar någonsin på auktion

11. Picassos Nu au plateau de sculpteur: 106,4 miljoner i maj 2010

"Nu au plateau de sculpteur", Pablo Picasso. Foto: Christie's.
"Nu au plateau de sculpteur", Pablo Picasso. Foto: Christie's.

 På tionde plats ligger Pablo Picassos Nu au plateau de sculpteur, vilken också är känd under sin engelska titel Nude, Green Leaves and Bust. Verket målades år 1932 och ingick i en serie porträtt Picasso målade av sin älskarinna Marie-Thérèse Walter. Innan den såldes på Christie’s i New York år 2010 hade verket befunnit sig i samma privatsamling i över sex decennier.

Fortsatt nyfiken på Picasso? Klicka här.

10. Jean Michel Basquiat, Untitled: 110,5 miljoner i maj 2017

"Untitled", Jean Michel Basquiat. Foto: Sotheby's.
"Untitled", Jean Michel Basquiat. Foto: Sotheby's.

Den 18 maj år 2017 höll Sotheby’s slutligen sin uppmärksammade Contemporary Art Evening Auction och försäljningens främsta dragplåster var Jean Michel Basquiats Untitled från år 1982. Tusentals människor följde den snabba budgivningen i sociala medier innan den japanske entreprenören tillika konstsamlaren Yusaku Maezawa la det vinnande budet på 110,5 miljoner dollar. Försäljningen av Untitled innebar inte bara ett nytt rekord för Basquiat, utan även det då dyraste verket av en amerikansk konstnär på auktion.

Här kan du läsa mer om Basquiat – det strålande barnet.

 9. Monets Meules: 110,7 miljoner dollar maj 2019

"Meules", Claude Monet år 1890. Foto: Sotheby's.
"Meules", Claude Monet år 1890. Foto: Sotheby's.

Så sent som i maj 2019 sattes ett nytt rekord för den impressionistiske mästaren Claude Monet då dennes verk Meules, på engelska Haystack, passerade under Sotheby’s klubba i New York. Vid sidan av sin trädgård i Giverny, där prunkande grönska, näckrosor och japanska broar spelat huvudrollen är höstacken ett av Monets mest återkommande (och populära) motiv. Av de 350 miljoner dollar auktionen inbringade stod Meules för 110,7 av dessa.

8. Picassos Fillette à la corbeille fleurie: 115 miljoner i maj 2018

Fillette à la corbeille fleurie”, painted in 1905. Photo: Christie’s.
Fillette à la corbeille fleurie”, painted in 1905. Photo: Christie’s.

Att den modernistiske stjärnan Pablo Picasso förekommer fler än en gång på den här listan är inte svårt att förstå, och när hans blombärande flicka Fillette à la corbeille fleurie såldes år 2018 nåddes ett högt slutpris. Verket målades av Picasso år 1905 och köptes av Leo och Gertrude Stein, båda hängivna konstsamlare och vänner till konstnären. Den då tjugofyraårige Picasso fick 150 franc för Fillette à la corbeille fleurie då den såldes till syskonen Stein – när bror och syster-duons samling såldes år 2018 på Christie’s var priset desto högre – 115 miljoner dollar.

7. Edvard Munchs Skriet: 119,9 miljoner i maj 2012

"Skriet", Edvard Munch. Foto: Sotheby's.
"Skriet", Edvard Munch. Foto: Sotheby's.

Trots att Edvard Munch målade hela fyra versioner av Skriet blev både konstnär och verk en snackis när det annonserades att en av versionerna skulle säljas på auktion år 2012. Och visst blev det en skräll – Skriet från år 1895 klubbades för 119,9 miljoner dollar och slog således rekord. Skriet är en av världens mest reproducerade bilder och har refererats till otaliga gånger under den moderna konsthistoriens gång.

Vill du veta mer om de fyra versionerna av Skriet? Klicka här.

6. Qi Bashis Twelve Landscape Screens: 140,8 miljoner dollar i december 2017

Detaljbild av Qi Bashis "Twelve Landscape Screens". Foto via SVT.
Detaljbild av Qi Bashis "Twelve Landscape Screens". Foto via SVT.

År 2017 såldes den kinesiske akvarellisten Qi Bashis Twelve Landscape Screens på Beijing Poly Auction och placerade Bashi i “100 miljoner dollar-klubben” med råge. De tolv små målningarna såldes för 140,8 miljoner dollar, alltså strax över en miljard svenska kronor. Ett av konstnärens tidigare verk, Eagle on Pine Tree från 1950 såldes 2013 för över 400 miljoner kronor i Beijing. 

5. Francis Bacons triptyk Three Studies of Lucian Freud: 142,4 miljoner i november 2013.

Francis Bacons "Three Studies of Lucian Freud". Foto: Christie's.
Francis Bacons "Three Studies of Lucian Freud". Foto: Christie's.

Redan året efter Munchs rekordförsäljning var det dags för ett nytt auktionsrekord, då Francis Bacons porträttsvit av konstnärskollegan Lucian Freud auktionerades ut av Christie’s i New York. Bacon och Freud hade en komplicerad relation – trots att de båda konstnärerna var vänner fanns en avsevärd rivalitet mellan de båda, och under 1970-talet avslutades relationen på grund av ett bråk. Innan dess hade Bacon och Freud porträtterat varandra flera gånger. Three Studies of Lucian Freud målades år 1969 och såldes år 2013 för rekordsumman 142,4 miljoner dollar.

4. Amedeo Modiglianis Nu couché (sur le côté gauche): 147,2 miljoner i maj 2018

Modiglianis "Nu couché (sur le côté gauche)". Foto: Sotheby's.
Modiglianis "Nu couché (sur le côté gauche)". Foto: Sotheby's.

Amedeo Modiglianis liv var kort och kantat av tragedier. Den italienske konstnären föddes år 1884 i Livorno och under konstnärens egna liv uppfattades hans konst som stötande och vulgär. I maj 2018 auktionerades Modiglianis Nu couché (sur le côté gauche), en nakenstudie föreställande en liggande kvinna bakifrån ut av Sotheby’s i New York och klubban föll på rekordsumman 147,2 miljoner dollar.

Här kan du läsa mer om Amedeo Modigliani. 

3. Amedeo Modiglianis Nu couché: 170,4 miljoner i november 2015

"Nu Couche", Amedeo Modigliani. Foto: Christie's.
"Nu Couche", Amedeo Modigliani. Foto: Christie's.

Även på plats nummer tre hittar vi Modigliani, med ett rekord från år 2015. När nakenstudien Nu coché såldes på Christie’s i New York gick ett sus genom salen – klubban hade fallit först på 170,4 miljoner dollar. Verket tros ha ställts ut i Modiglianis första (och enda) utställning i Paris, som avbröts av polis efter det att personer som gått förbi galleriet uppfattat dom som stötande.

2: Pablo Picassos Les femmes d'Alger: 179,4 miljoner i maj 2015.

Picassos "Les femmes d'Alger". Foto: Christie's.
Picassos "Les femmes d'Alger". Foto: Christie's.

Föga förvånande utgörs plats nummer två av den makalöse Pablo Picasso. I maj 2015 såldes Les femmes d'Alger (version O) för det otroliga priset 179,4 miljoner dollar, alltså 1,5 miljarder kronor på Christie's auktion. Målningen anses vara ett av Picassos mest framstående verk och ropades in av en anonym köpare i New York. Försäljningen gick till historien eftersom den då var den dyraste någonsin att säljas på auktion. Spanske Pablo Picasso slog därmed den tidigare rekordhållaren Francis Bacon. 

1. Leonardo Da Vincis Salvator Mundi: 450 miljoner dollar i november 2017

Da Vinci's Salvator Mundi
Da Vinci's Salvator Mundi

På plats nummer ett hittar vi geniet, mästaren och vetenskapsmannen Leonardo da Vinci. När porträttet Salvator Mundi föreställande världens frälsare såldes i november år 2017 slogs det tidigare rekordet med hästlängder –  da Vincis verk klubbades för mer än det dubbla Picassos Les femmes d'Alger gått för två år tidigare, och da Vinci axlade rollen som världens genom tiderna dyraste konstnär på auktion. Efter att målningen sålts har den dock omgivits av rykten. Den planerades att ställas ut på Louvrens filial i Abu Dhabi men har inte setts till sedan auktionen.

Här kan du läsa mer om da Vinci! 

Se också vår lista med de 10 dyraste kvinnliga konstnärerna på auktion

Advert
Advert